De Avonturen van Kuifje; Hergé 110 jaar geleden geboren - Postzegelblog

De Avonturen van Kuifje; Hergé 110 jaar geleden geboren

2

Op mijn tiende verjaardag kreeg ik mijn eerste stripboek van Kuifje. Daarvoor had ik al wel enkele andere stripboeken gekregen van Suske en Wiske, maar het stripboek over ‘de raket naar de maan’ vond ik vele malen spannender. Dit stripboek was de zestiende uitgave en ik hoopte dat nog meer van deze boeken zouden verschijnen.

belgie-1999-raket

Het verhaal ging over professor Zonnebloem die Kuifje en kapitein Haddock opriep om naar het ruimtevaartcentrum in het stadje Sbrodj in Syldavië te gaan. Daar beleven ze enkele avonturen die niet zo goed aflopen. De eerste onbemande maanraket moest worden vernietigd maar een tweede wordt gebouwd voor een reis naar de maan. Na nog enkele incidenten vertrekken de twee naar de maan. Met de prachtige gedetailleerde tekeningen kon ik me geheel inleven in het verhaal geschreven en getekend door Georges Remi onder zijn schuilnaam Hergé.

belgie-1944-kuifje

Omdat de stripboeken van Kuifje en zijn hond Bobbie inmiddels wereldberoemd waren geworden (zelf had ik al acht boeken) was het logisch dat de Belgische postdienst op 1 oktober 1979 een postzegel uitgaf met de afbeelding van die twee. Met achter het vergrootglas kapitein Haddock en professor Zonnebloem. Dit in het kader van de Belgische Jeugdfilatelie (met indertijd de legendarische voorzitter en stimulator van de hobby Robert Vancompernolle). De afbeelding sloeg aan en een lange reeks van postzegels met stripfiguren zouden volgen.

belgie-1999-vel-17-042_0001

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi, werd 110 jaar geleden geboren op 22 mei 1907 in Etterbeek. Zijn pseudoniem was gevormd uit zijn initialen G.R. die hij had omgekeerd tot R.G. Als men deze twee letters uitspreekt in de Franse taal klinkt het als er-zjee. Zo ontstond Hergé.

blok-2001

 

blok-2001-congo

Kuifje zou vele avonturen beleven die zich afspeelden over de gehele wereld. Het eerste stripboek werd uitgegeven in 1930 met de titel ‘Kuifje in het land van de Sovjets’. Het tweede boek, ‘Kuifje in Afrika’ verscheen in 1931. Toen nog in zwart-wit. In 2001 werd een blokje uitgegeven door zowel België als de Democratische Republiek Congo met het omslag van het stripboek. Wel opnieuw getekend met de figuren zoals we ze nu kennen.

frankrijk-tintin-2000

De Franse postdienst gaf in het jaar 2000 ook een blokje uit waarop Kuifje en Bobbie rennend zijn te zien alsmede kapitein Haddock met een reeks krachttermen, de twee detectives, Jansen en Janssen met hun onafscheidelijke bolhoeden en wandelstokken en de verstrooide professor Zonnebloem. Hier heeft Kuifje de oorspronkelijke naam Tintin.

fdc-2007-nr-1588-ii

Ter herdenking van 100 jaar Hergé gaf de Belgische post op 14 mei 2007 een vel met 25 postzegels uit waarvan 24 verschillende met afbeeldingen van de omslagen van de stripboeken en in het midden een postzegel met een afbeelding van Hergé zelf. Zie de Postzegelblog van 13 juni 2009. Het 24ste boek ‘Kuifje en de Alfa-kunst’ was niet voltooid en is na het overlijden van Hergé in 2004 uitgegeven. Bovenstaand is een eerstedag envelop afgebeeld met postzegels met de omslagen van de boeken 5 tot en met 8. Het achtste boek, ‘De Scepter van Ottokar’ was vlak voor de Tweede Wereldoorlog verschenen. Hergé was geïnspireerd door de Anschluss van Oostenrijk en de hoofdpersoon in dat boek was ‘Müsstler’, een samentrekking van de namen Mussolini en Hitler. Toen al een gewaagde combinatie.

herge-portret

Hergé overleed op 3 maart 1983 in Sint-Lambrechts-Woluwe aan leukemie en ligt begraven op de Begraafplaats van Dieweg in Ukkel. De foto hierboven is afkomstig van het omslag van het boek ‘Un oncle nommé Hergé’ geschreven door Stéphane Steeman.

tintin-dubbel-belgie
tintin-dubbel-congo

Inmiddels zijn vele postzegels verschenen met Kuifje in de hoofdrol. En nog steeds zijn de stripboeken van Hergé populair, niet alleen bij jongeren, maar ook bij ouderen. Was u ook zo gefascineerd door de stripboeken van Kuifje toen u jong was of bent u dat nog steeds? Of stripboeken met andere figuren?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitse rijk Kuifje Stripverhalen Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 14 juni 2017 om 11:14

    Jeugdsentiment … ik herinner me uiteraard de verhalen van Kuifje, maar ook die van De Rode Ridder, Bessie, Suske en Wiske, Nero, Jommeke, Sjors en Sjimmie, Billie en Bessie Turf, … goed voor uren leesplezier op druilerige dagen. Waar ik bij dat alles ook nog de tijd haalde om “gewone” boeken te lezen en te postzegelen, weet ik niet meer.
    Later leerde ik bij een lief van mij Astérix kennen. Die lees ik nu nog wel eens (ik heb de collectie compleet), mais en Français seulement, omdat alleen in dat originele Frans de humor écht tot zijn recht komt. En van Nero heb ik in een nostalgische bui eind vorig jaar, bij het bericht van het overlijden van tekenaar Marc Sleen, op eBay en Delcampe alle albums gekocht die ik me herinnerde uit mijn kindertijd, meer dan 20. Zo spannend als toen vind ik het nu natuurlijk niet meer, maar de herkenning maakt herlezen en herbekijken, na bijna 50 jaar, toch wel tot een ervaring.

  • cees van der wel op 14 juni 2017 om 11:31

    zie ook kuifje postzegels op YouTube ;)
    https://youtu.be/v5ExD7UX-yA

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)