De luchtpostzegels van Ierland van 1948 - Postzegelblog

De luchtpostzegels van Ierland van 1948

0

De inwoners van de republiek Ierland konden al vanaf 1922 poststukken per luchtpost verzenden naar het buitenland maar het duurde tot april 1948 dat twee speciale luchtpostzegels verschenen. Uiteindelijk werden in enkele jaren zeven luchtpostzegels uitgegeven die hun geldigheid verloren op 14 februari 1971. De luchtpostzegels konden ook voor gewone poststukken in het gehele land, inclusief Noord-Ierland worden gebruikt.

 

Het ontwerp van de luchtpostzegels werd vervaardigd door Richard Joseph King die in 1937 twee series postzegels, hierboven afgebeeld, had ontworpen. In totaal vijf zegels. Het waren de hoge waarden van 2/6, 5 en 10 shilling uitgegeven op 8 september 1937 en de twee zegels gewijd aan de Dag van de Grondwet uitgegeven op 29 december 1937. King was van origine een Ierse glas-in-lood kunstenaar en illustrator, geboren in 1907 in Castlebar (in het Iers: Caisleán an Bharraigh), graafschap Mayo.

Voor buitenlandse bestemmingen per luchtpost was in 1948 en 1949 een postzegel beschikbaar, uitgegeven vanaf 26 oktober 1923 in de waarde van 9p. Deze postzegel gebruikte men veel voor de frankering van brieven naar de Verenigde Staten en Canada, waar vele Ierse emigranten naar toe waren getrokken. Deze postzegel, met afbeeldingen van de wapens van de vier Ierse provincies, werd ontworpen door Miss M. Girling.

Als voorbeeld een luchtpostbrief verzonden vanuit Baillinrobe (in het Ierse stempel Baile an Róba) op 18 augustus 1949 naar de Verenigde Staten. In het luchtpoststrookje is de Ierse benaming voor ‘luchtpost’ opgenomen als ‘Aer-Phost’. De letter ‘h’ na de letter ‘P’ is gebruikelijk in de Ierse taal om de klank van de medeklinker te verzachten, ook wel ‘lenitie’ genoemd. In plaats van de letter ‘h’ ziet men ook wel een letter ‘Ṗ of ṗ’, met een punt boven de letter. De letter ‘h’ of de punt boven de letter komt ook bij andere letters voor. De afgebeelde postzegel is een herdruk uit juni 1940 waarbij papier met watermerk ‘e’ werd gebruikt.

De postzegel van 3p werd uitgegeven op 7 april 1948. Boven een landschap is een engel, de ‘Angel Victor Messenger’ afgebeeld als boodschapper van St Patrick, de patroonheilige van Ierland. De tekst ‘VOX HIBERNIÆ’ betekent ‘De stem van Ierland’. Het is het symbool dat het Ierse volk in contact wil komen met de bewoners in de rest van de wereld. Verder is de tekst ‘Aer- ṗost’ opgenomen, nu met een letter ‘p’ met een punt erboven.

Onder de engel is een meer, Louch Derg, afgebeeld met ‘St Patrick’s Purgatory’, een kerk met bijgebouwen op het ‘Station Island’. Het is een van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims in Ierland. In de Middeleeuwen stond hier al een gebedshuis bij een grot of bron waarvan men toen dacht dat het de ingang was naar het vagevuur.

Dat ook toen al eerstedag enveloppen werden vervaardigd bewijst bovenstaande envelop. Hierbij heeft postzegelverzamelaar Mr. T. O’Hagan uit Dundalk (in het Iers: Dún Dealgan) de postzegel gebruikt in zijn woonplaats op 7 april 1948 om een brief naar zichzelf te zenden. Het tarief van 3p was voldoende voor de frankering van een brief met een binnenlandse bestemming of een bestemming in Groot-Brittannië per luchtpost.

De luchtpostzegels werden alleen ten behoeve van de Wereldpostvereniging, de UPU, en voor journalistieke doeleinden voorzien van een opdruk ‘Specimen.’. Hiervan zijn helaas ook vervalsingen bekend. Tot 1961 werden deze postzegels gedrukt door Waterlow & Sons Ltd. te Londen en daarna herdrukt door De La Rue & Co te Dublin. De vellen bestonden uit twee delen van elk 60 stuks postzegels.

Op dezelfde dag, 7 april 1948, werd een tweede postzegel uitgegeven met de waarde van 6p. Hierop is eveneens de engel, ‘Angel Victor Messenger’ als boodschapper van St. Patrick afgebeeld met een banier met dezelfde tekst als op de postzegel van 3p. Het tarief van 6p was voldoende voor de frankering van een luchtpostbrief binnen Europa. Heel veel verzenders van brieven naar de Verenigde Staten gebruikten de beide postzegels samen, 3p en 6p, om deze per luchtpost te laten vervoeren omdat het tarief toen 9p was.

Op de achtergrond onder de engel is ‘Croagh Patrick’ in het Iers ‘Cruaċ Ṗádraig’ ofwel de ‘Heilige Berg van St Patrick’ afgebeeld. Deze berg, die ook door pelgrims wordt bezocht, ligt in het graafschap Mayo. Op de top staat een kapel die na een fikse wandeltocht is te bereiken.

Ook met deze postzegel heeft Mr. T. O’Hagan uit Dundalk een eerstedag envelop vervaardigd en naar zichzelf gezonden, dus met een afdruk van hetzelfde poststempel. Tot 1961 werden ook deze postzegels gedrukt door Waterlow & Sons Ltd. te Londen en daarna herdrukt door De La Rue & Co te Dublin. Het gebruikte papier had watermerk ‘e’ (Eire) voor beide postzegels. Een jaar later, op 4 april 1949, verschenen twee nieuwe waarden in de serie, van 1p en 1 shilling. Die twee worden in deel 2 besproken.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)