Postzegels met een foutje? Of opzet? - Postzegelblog

Postzegels met een foutje? Of opzet?

7

Op 31 augustus 2005 werd een serie van vier postzegels uitgegeven door Liberia met afbeeldingen van duiker antilopen. De serie werd uitgebracht met het logo van het Wereld Natuurfonds, het WWF, met het logo van het pandabeertje. Officieel werd de uitgifte genoemd: Jentink’s Duiker and Ogilby’s Duiker. Vele series postzegels zijn uitgegeven met het logo van het WWF.

Maar met een van de zegels van Liberia was iets vreemds aan de hand. Het logo WWF was niet met inkt gedrukt, maar uitgespaard in de afbeelding. Bij twee zegels onderin het beeld en de twee andere boven in het beeld.

De zegels kwamen voor in een velletje, samenhangend in een blokje van vier stuks. De linkerzijde van het velletje vertoonde de vier zegels zoals het hoorde. Maar de rechterzijde, daar was iets geks mee. Want één zegel had twee logo’s, een boven en een onder in het beeld.

Was dit een ontwerpfout? Of een fout van de drukker? Of opzet? Ik weet het niet.
Wel weet ik, dat in Nederland ook zoiets is gebeurd. Peter Vos ontwierp in 1982 een serie van vier kinderpostzegels. En wat gebeurde er? Op de zegel van 65+20 cent zien we de waardeaanduiding ook dubbel voorkomen.

Toeval of opzet?

Toeval of opzet? Peter Vos ontwierp de zegels op ware grootte. Had hij de plaats van de waardeaanduiding verkeerd ingeschat? Of heeft hij geen zin gehad om zijn ontwerp aan te passen? Of had hij er een speciale bedoeling mee? Toch wel leuk die spookachtige verschijningen op de zegels waar geen directe verklaring voor is. Of weet u het?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (7) Schrijf een reactie

 • toon op 9 februari 2011 om 08:08

  Het logo van WWF is op de zegels echter in negatief uitgevoerd. wit is zwart en zwart is wit. ik denk dat dat niet is toegestaan met een gepatenteerd logo. er zal dan ook wel niet zijn betaald aan het WWF.

 • Arjan op 9 februari 2011 om 09:34

  Als WWF zegels officieel zijn, zijn ze terug te vinden op deze website.
  http://www.wwfstamp.com/
  Deze serie uit Liberia staat er vermeld, dus het WWF zal het afdrukken van het logo in negatief goedgevonden hebben. Ze bieden er zelfs een blok met foutdruk op aan. Er is blijkbaar ook een herdruk geweest, dus het zal wel een ontwerp-/drukfout zijn geweest, alhoewel je dat in de wereld van de postzegels maar nooit weet….

 • Arjan op 9 februari 2011 om 09:37

  Grappig overigens dat die beestjes duikers heten. Ben benieuwd waarom, alhoewel het natuurlijk niets met het Nederlandse woord duiken te maken hoeft te hebben.

 • Jacqueline van der Pas op 9 februari 2011 om 09:59

  Een duiker is een soort antilope. Ik las dat de naam duiker afkomstig is van het Afrikaans/Nederlandse woord duiker. Het verwijst naar de gewoonte van deze antilopesoort om in het struikgewas te duiken.

 • Jan van Tellingen op 9 februari 2011 om 12:11

  Ontwerp Peter Vos: Buiten beeld van de postzegel staat links achter de kijker naar de zegel, de zon. 65 + 20 laat daardoor een schaduw achter … :-), zou kunnen …

 • Lars op 9 februari 2011 om 14:30

  Deze en andere zegels van Liberia worden gemaakt door een agentschap dat ook achter de zegels zit van bijvoorbeeld Grenada en nog een paar van die bij ons wel bekende landen.
  Deze zegels worden allemaal vrij snel ontworpen. Het zijn voornamelijk simpele foto’s of fotomontages waarop met behulp van photoshop de rest op wordt geplaatst.
  Druk- ontwerp- en vooral spelfouten zijn op hun zegels bijna aan de orde van de dag!

 • Reintjedevos van Leidsche Ver. van Postzegel Verzamelaars op 9 februari 2011 om 19:22

  Lars,

  er zijn diverse van dit soort agentschappen als IGPC – http://www.igpc.net/

  of dichterbij huis onze eigen Hugo van Reijen op Guernsey of daaromtrent met alle zegels van ons goeie oude West – plakplaatjes sinds 1959/1960??? Toen nog onder E. Lehmann [IGPC] ….

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)