Gehalveerde postzegels (deel 2) - Postzegelblog

Gehalveerde postzegels (deel 2)

1

In het voormalige Nederlandse Overzeese Rijksdeel Curaçao kende men in 1918 ook een probleem met gebrek aan postzegels. De voorraad van de waarde van 1 cent, uitgegeven in mei 1915, bleek niet toereikend te zijn. Daarom kregen de postkantoren op Curaçao en de andere eilanden toestemming om postzegels van 2 cent en 2½ cent gehalveerd te mogen gebruiken als postzegels van 1 cent.

1

De zegels werden gehalveerd van linksboven naar rechts beneden (\) maar komen ook voor gehalveerd van rechtsboven naar links beneden (/).2

De gehalveerde zegels van rechtsboven naar links beneden (/) komen het minste voor. De 2 cent gehalveerd werd gebruikt van 1 juni tot en met 15 juli 1918. De 2½ cent van 6 juli tot en met 15 juli 1918.3

Wat gebeurde er na 15 juli 1918? Was toen een nieuwe voorraad zegels van 1 cent gearriveerd?4

Nee, weer werd een noodmaatregel van kracht door de verkrijgbaarstelling van op Curaçao gedrukte noodzegels met de waarde van 1 cent. De toenmalige postdirecteur liet bij de ´Curaçaosche Courant´ de noodzegels drukken op bruinachtig gestreept papier. Nadat de vellen waren afgeleverd op het postkantoor te Willemstad, werd elke zegel in het vel voorzien van een afdruk van een handstempeltje met de letters Haw en een onderstreping. De letters Haw waren de initialen van de postdirecteur: Hendrik Albert Willemsen.5

De zegels waren verkrijgbaar vanaf 16 juli 1918 en werden op 31 oktober 1918 uit de verkoop genomen.

Gehalveerde zegels en noodzegels zijn door vele postdiensten in de wereld toegepast als noodmaatregel. Een prachtig verzamelgebied dat vaak een bepaalde situatie (oorlogsomstandigheden en andere calamiteiten) illustreert. Maar helaas bestaan ook vele producten ontstaan uit de fantasie van lieden die het niet zo nauw nemen en alleen maar trachten ´geld te verdienen aan de onnozelheid of hebzucht van verzamelaars´. Het is dan ook altijd goed om eerst even na te denken, na te vragen of zelf te onderzoeken of een bepaalde gehalveerde zegel op een poststuk officieel is aangekondigd door de betreffende postdienst. Een goede catalogus kan meestal al uitkomst bieden!

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Curaçao Nederlandse Antillen Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)