Halloween - Postzegelblog

Halloween

0

Een bijzondere feestdag voor Engelstalige gebieden op het noordelijke halfrond is Halloween. Dit feest wordt vooral gevierd in Ierland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada maar is overgewaaid naar enkel Europese landen. Maar wat betekent Halloween?

 

In de Verenigde Staten werd Halloween door Ierse en Schotse immigranten in de tweede helft van de 19de eeuw het feest binnengebracht. Halloween is de avond voorafgaand aan Allerheiligen dat wordt gevierd op 1 november. Halloween vindt dan ook altijd plaats op 31 oktober. Dit volgens de Keltische kalender die het jaar begon met 1 november. Halloween was dus in feite Oudejaarsavond. In Groot-Brittannië geloofden de Kelten dat de geesten van alle mensen die dat jaar waren overleden, probeerden om een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende nieuwe jaar.

Om boze geesten af te weren werden door de levenden maskers gedragen. Zo ontstonden uitgeholde pompoenen met daarin gesneden ogen, een neus en een mond. Deze werden in het donker goed zichtbaar vanwege een brandende kaars die zich in de pompoen bevond. In de Verenigde Staten werden deze pompoenen ‘Jack-O’-Lanterns’ genoemd. Het werd het bekendste beeldmerk voor het feest van Halloween. De naam is uit Ierland afkomstig en genoemd naar een smid, Jack, die de duivel tegenkwam op de heide. De duivel wilde hem meenemen naar de hel maar door een list, hij praatte de duivel een boom in, kerfde een kruis in de stam zodat de duivel niet meer naar beneden kon, wist hij te ontkomen. De duivel gooide Jack nog wel een gloeiend kooltje na. Jack stak het kooltje in een knol die hij aan het eten was en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg in het donker te verlichten. Zo zou de naam ‘Jack-O’-Lantern’ zijn ontstaan.

Heel lang is Halloween een kinderfeest geweest. Daarbij gingen kinderen verkleed langs de huizen om, meestal onder begeleiding van een oudere, aan te kloppen of bellen en vragen om snoepgoed. Het was de gewoonte dat de kleren een schrikeffect hadden op de bewoners van de huizen. Later werd het meer en meer een feest voor volwassenen. De verkleedpartijen en het griezelen werden steeds belangrijker.

In Europese landen werd meer en meer de nadruk gelegd op heksen, geraamten, doodshoofden en bloeddorstige vleermuizen. Dan kleedt men zichzelf in een kostuum dat past bij het feest.

De postdiensten van verschillende Europese landen grepen Halloween aan als mogelijkheid om het thema te gebruiken voor afbeeldingen op postzegels. Daarvan zijn vele voorbeelden te vinden. Zoals de eerder getoonde postzegels van Oostenrijk, Frankrijk en België.

 

En vindt men het leuk om zelf afgebeeld te worden in Halloween kleding? Daarop speelde de Oostenrijkse Post in door de mogelijkheid te bieden persoonlijke postzegels te laten maken. Misschien voor u ook een idee? In elk geval wens ik u een HAPPY HALLOWEEN.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
België Canada Frankrijk Groot Brittannië Oostenrijk Verenigde staten ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)