Fila Corona Varia (30) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (30)

0

Premier Rutte heeft zijn 14e persconferentie achter de rug. Dit is mijn 30e coronablog met veel nieuwe uitgiften. De coronacrisis begon circa 6 maanden geleden in ons land. Tijd om de balans op te maken welke thema’s diverse postadministraties hebben gekozen voor de COVID-19 zegels. De lockdown heeft ervoor gezorgd dat er creatieve ontwerpen onderdeel uitmaken van de COVID-19 verzameling. PostNL zat in een echte lockdown. Geen COVID-19 zegels, want dat is kiezen voor actualiteit.

Coronavirus ‘logo’

Veel landen hebben gekozen voor het logo van het coronavirus. Een cirkel (de aarde) met eromheen de wereldbevolking. Het lijkt op het virus met zijn stekeltjes. Voorbeelden: Zwitserland, de omnibus van Afrikaanse landen (zie blog 28).

Zwitserland

 

Centraal-Afrika postkaart met zegel.

Totaaloverzicht van actoren COVID-19

De postadministratie van de Verenigde Naties geeft deze postzegels uit ter ondersteuning van het COVID Solidarity Response Fund, georganiseerd door de WHO. Per postzegel is een toeslag van 50 cent voor de New York uitgifte, CHF 0,50 voor de Genève uitgifte en € 0,50 voor de Weense uitgifte. Deze extra opbrengsten gaan rechtstreeks naar de ondersteuning van COVID-acties. De woorden ‘Dank u’ in verschillende wereldtalen zijn geschreven op het mondkapje van de gezondheidswerker. Vel met zes postzegels met zes belangrijke volksgezondheidsboodschappen van de VN en de WHO om de verspreiding van COVID-19 te helpen stoppen, namelijk persoonlijke hygiëne, Myth-busting, fysieke afstand, vriendelijkheid verspreiden, ken de symptomen en solidariteit.

Verenigde Naties

Brazilië heeft een kunstwerk ontworpen in dit velletje. De wereldkaart is op de blauwe en groene achtergrond aangebracht, kleuren die verwijzen naar rust en hoop. Bovenaan staan ​​figuratieve elementen in de vorm van het coronavirus. Motiverende zinnen zijn op het velletje geschreven. De postzegels worden geïllustreerd met gedetailleerde elementen die de zes behandelde onderwerpen vertegenwoordigen: media, belangrijkste symptomen van COVID-19, essentiële diensten, gezondheidswerkers, wetenschap en technologie, intensive care-afdelingen. Het midden van het vignet illustreert het maatschappelijk middenveld en bevat pictogrammen met enkele aanbevelingen voor gedrag tijdens de pandemie. Onderaan het vignet staan ​​andere pictogrammen die de aanbevelingen en voorzorgsmaatregelen aanvullen. Ten slotte is de zin ‘Wees gewaarschuwd, wees verantwoordelijk, wees ondersteunend’ aan de onderkant te vinden. Er werd gebruik gemaakt van vectorillustratietechniek.

Brazilië.

Nationale helden van diverse hulpdiensten

Veel landen eren hun nationale helden van COVID-19. Dat zijn mensen uit de gezondheidszorg, politie, brandweer, leger, wetenschappers, onderwijzers etc. Voorbeelden: Iran, Vietnam, UAE, Tajikistan.

Iran

 

Vietnam FDC.

 

UAE FDC

 

Tajikistan

 

Tajikistan

Mondkapjes

U heeft de discussie in de media vast wel gevolgd over de zin en onzin van het gebruik van mondkapjes in de openbare ruimte, winkels etc. Een ding is zeker, alleen de medische mondkapjes die gebruikt worden in de zorg hebben effect om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op veel COVID-19 uitgiften hebben veel landen (bv. Tsjechië, Oekraïne) gekozen voor de afbeelding van mondkapjes.

Tsjechië

 

Oekraïne

Gezondheidszorg en acties voor COVID-19

Libanon (2000 LL) toont een hart met een cardiogram, Franse en Arabische teksten als uitdagingen in de strijd tegen de coronavirus pandemie COVID-19: ‘Merci a nos héros soignants (= Bedankt aan onze zorgzame helden)’ en rood ‘Bedankt, aandacht en dankbaarheid’ en zwart ‘Aan allen die degenen van wie ze houden hebben verlaten om te zorgen voor degenen van wie we houden’.

 

 

Slowakije (2 €) toont vrouwelijk gezicht met beschermende sluier en symbolische tekening van COVID-19 met de tekst (30x): ‘COVID 19’.

Djibouti

Djibouti. Li Wenliang, oogarts in het ziekenhuis van Wuhan, werd door de Chinese autoriteiten niet serieus genomen toen hij alarm sloeg. Hij wilde waarschuwen voor een SARS-achtig virus. Hij stuurde op 30 december 2019 een appje naar oud-studiegenoten om door te geven dat zeven patiënten ziek waren geworden en in quarantaine waren geplaatst na het bezoeken van een markt. Niet veel later moest hij zich melden bij de politie, die hem verdacht van het verspreiden van geruchten. Wenliang moest een verklaring ondertekenen waarin hij zijn vergrijp toegaf. Ook moest hij beloven dat hij niet in herhaling zou vallen. Wenliang ging daarna weer aan het werk, waar hij besmet raakte met COVID-19. ‘Als de regering informatie over de epidemie eerder naar buiten had gebracht’, zegt Wenliang tegen de New York Times, ‘was situatie nu veel beter geweest. Er moet meer openheid en transparantie komen.’ Hij overleed aan de infectie op 7 februari 2020 als 34-jarige.

Djibouti. De overige zegels uit deze serie vindt u in blog 25

Thailand met twee zegels (doorlopers) COVID-19. Toont de rol van elke regio van de epidemie. Vooral medisch personeel in de frontlinie met inzet van gezondheidsvrijwilligers verspreid over het hele land. Hierdoor wordt een ​​besmet persoon snel gevonden. De procedure die wordt toegepast is ’testing – tracing – isolation’. Dit geeft het beeld van de eerste postzegel hieronder.

Thailand

De tweede postzegel hierboven geeft aan de nieuwe manier van leven (het ‘nieuwe normaal’). Toepassen van persoonlijke hygiëne, dragen van een masker en social distancing.  Voorbeelden: het weglaten van stoelen om te zitten en plastic glas in restaurants. Dit is de ‘way of life’ totdat het vaccin gereed is en wereldwijd wordt gebruikt..

Thailand FDC

Uruguay. ($ 25) ter promotie van het Nationaal Coronavirusplan ter bestrijding van de COVID-19 pandemie met teksten: ‘Plan Nacional Coronavirus COVID-19’ (= Nationaal Coronavirusplan COVID-19), telefoonnummer 0800 1919, #NosCuldamosEntreTodos(= Wij zorgen voor elkaar) en afbeeldingen van mensen van verschillende rassen met beschermende maskers en de symboliek van het coronavirus.

Persoonlijke zegels

Een COVID-19 velletje van Indonesië met als koptekst Verenigde Arabische Emiraten. Hoe kan dat en hoe moeten we deze uitgifte een plek geven in onze verzameling? Dit zijn gepersonaliseerde postzegels geproduceerd door Indonesia Post. Blijkbaar accepteert Indonesië elk type onderwerp. In het bijzonder werd dit specifieke velletje in verband met de UAE besteld door de Emirates Philatelic Association en heeft een oplage van 1000  stuks. Deze postzegels komen niet voor in het officiële filatelistische programma van Indonesië, maar kunnen worden gebruikt op brieven die vanuit Indonesië worden verzonden. Deze persoonlijke zegels zijn te herkennen door het kleine Prisma logo naast het woord ‘Indonesia’.

Indonesië persoonlijke zegels

Griekenland. Velletje met vier dezelfde gepersonaliseerde zelfklevende postzegels (4 x 1,00 €) met een legpuzzel van vier segmenten die vier belangrijke beroepen vertegenwoordigen in de strijd tegen de COVID-19 coronavirus pandemie met de tekst ‘Iedereen bedankt’.

Griekenland. Velletje met vier dezelfde gepersonaliseerde zelfklevende postzegels (4 x € 1,00) met een legpuzzel met vier segmenten en een man op een ladder als symbolen van de strijd tegen de coronaviruspandemie COVID-19 met de tekst: ‘We blijven thuis en zullen overwinnen’.

Kindertekeningen

Luxemburg heeft uitgegeven een gepersonaliseerd herdenkingsvel met acht postzegels (8 x 0,80 €). Vel toont kindertekeningen (kinderen 8 – 12 jaar) van verschillende activiteiten tijdens de COVID-19 pandemie met de tekst: ‘LËTZEBUERG AN ZÄITE VU COVID-19’ (= Luxemburg in tijden van COVID-19).

Guernsey en Alderney Post kondigde de lancering aan van een wedstrijd waarin lokale kinderen van het baljuwschap worden uitgenodigd om een ​​kunstwerk te maken, dat kan worden geselecteerd voor een speciale set van 12 postzegels met als thema #GuernseyTogether en #AlderneySpirit. Alle opbrengsten van de verkoop van de postzegels worden gedoneerd aan twee Guernsey goede doelen en Alderney Helping Hands organisatie. Thema: COVID-19 zoals gezien door kinderogen door kindertekeningen.

 

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Alderney Brazilië Centraal Afrika China Volksrepubliek China vóór 1949 Colombia Costa Rica Griekenland Indonesië Thailand Tajikistan Thailand Tsjechië Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Naties Vietnam ZwitserlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,88 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)