Duivelswerk? - Postzegelblog

Duivelswerk?

6

prinsregent-luitpold-150p.jpgHet koninkrijk Beieren in Zuid Duitsland maakte vanaf 1871 deel uit van het federale Duitse Keizerrijk. Beieren bleef op vele gebieden autonoom. De Beierse koningen uit het Huis Wittelsbach behielden hun eigen leger en postdienst en gaf ook eigen postzegels uit met de landsnaam Bayern (al vanaf 1 november 1849!). Dit duurde tot 1918, toen koning Ludwig III door een volksopstand werd afgezet en verjaagd.

luitpold-5-pf-785-200p.jpgIn maart 1911 vierde de voorganger van koning Ludwig III, Prinsregent Luitpold, zijn 90ste verjaardag en ter gelegenheid daarvan werd een serie postzegels van 16 waarden uitgegeven. Op de lage waarden is hij afgebeeld met een baard en op de hoge waarden gekleed in jachtkledij. De ontwerper was Prof. Friedrich August von Kaulbach. Hij was blijkbaar geen vriend van de vorst, want in de zegels met de hoge waarden, die hij versierde met lauwerkransen, werden overal koppen van spotduiveltjes opgenomen! De drukker van de zegels, het Topografisch Instituut van het Ministerie van Oorlog, had niets in de gaten. Ze drukten duiveltjes die de vorst uitlachten en zelfs de tong uitstaken tegen Luitpold!

luitpold-3-m-786-400p.jpg

luitpold-3-m-b-791.jpg luitpold-3-m-b-790.jpg

luitpold-20-pf-p-798n-200p.jpgDe ontwerper had zijn initialen duidelijk opgenomen op de zegels met de lage waarden, maar op de hoge waarden durfde hij dat zeker niet goed aan. De initialen FAK zijn erg vaag en klein opgenomen in het zegelbeeld.

In juni 1911 kreeg de Professor nogmaals de kans om de vorst in de maling te nemen. Hij ontwierp twee postzegels ter gelegenheid van het 25-jarige regentschap van Luitpold. Ook hier verwerkte hij spotduiveltjes in de krans rond het portret van zijn vorst.

luitpold-5-pf-e-795.jpgPas veel later ontdekte men de spotduiveltjes, maar toen bestond het koninkrijk Beieren al niet meer. En Luitpold zelf heeft het waarschijnlijk ook nooit geweten, want op 12 december 1912 overleed hij in München. Hij werd opgevolgd door Ludwig III. Zouden er nog meer postzegels bestaan waarin door de ontwerper dit soort grappen zijn opgenomen? Ik ben benieuwd!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (6) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)