De luchtpostzegels van Ierland van 1954 en 1965 - Postzegelblog

De luchtpostzegels van Ierland van 1954 en 1965

0

Twee nieuwe luchtpostzegels werden uitgegeven vanwege een tariefwijziging die in 1953 had plaatsgevonden. Het waren de waarden van 8p die de luchtpostzegel van 6p verving en de waarde van 1/3 shilling die de 1 shilling opvolgde. De uitgiftedatum was 13 december 1954. De beide postzegels kregen dezelfde vormgeving als de eerder uitgegeven oude waarden.

De postzegel van 8p had dezelfde afbeelding als de in 1948 uitgegeven luchtpostzegel van 3 p, namelijk Louch Derg, met ‘St Patrick’s Purgatory’, een kerk met bijgebouwen op het ‘Station Island’. Deze waarde was bestemd voor frankering van brieven per luchtpost binnen Europa, inclusief Groot-Brittannië.

Een postzegel met de waarde van 8p verscheen voor het eerst op 12 september 1949 en was bestemd voor zwaardere postzendingen. Deze postzegel was eerder ontworpen voor andere waarden in deze serie door de kunstenaar John J. O’Reilly. Het ontwerp werd ‘Zwaard van het licht’ genoemd. O’Reilly kwam uit Dublin en hield zich vooral bezig met het vervaardigen van kunstwerken waarbij licht een belangrijke rol speelde.

De postzegel werd ook voor luchtpostbrieven gebruikt met bestemming o.a. Afrika. Voorbeeld is de boven afgebeelde envelop verzonden op 21 mei 1953 gefrankeerd met twee postzegels van 8p waarmee het tarief van 1/4 shilling werd gevormd. De luchtpostbrief is op 29 mei 1953 in Sierra Leone aangekomen.

De afzender had eventueel ook de voor dat doel uitgegeven postzegel van 1/4 shilling kunnen gebruiken die was uitgegeven op 9 februari 1953. Deze zegel was verschenen vanwege de Nationale Viering van ‘Ierland thuis’ dat werd gehouden van 5 tot 26 april 1953. Gedurende dat jaar vonden in Ierland diverse festivals plaats ter bevordering van de Ierse cultuur en het toerisme.

De postzegel van 1/3 shilling verscheen met een afbeelding die gebruikt was voor de eerder uitgegeven postzegel van 1p. Het is de ruïne op de rots van Cashel, in het Iers ‘Caiseal’, in het graafschap Tipperary. De uitgiftedatum was 13 december 1954. In juli 1964 werd het tarief voor luchtpost naar de Verenigde Staten en Canada verhoogd naar 1/5 shilling maar de luchtpostzegel van 1/3 shilling bleef formeel geldig tot en met 14 februari 1971. De luchtpostzegels konden worden doorgebruikt tot en met 31 december 1971 voor de frankering. Op 15 februari 1971 was overgegaan op het decimale stelsel. Mengfrankeringen komen voor. In de periode vanaf 1956 tot eind 1964 werden maar liefst 17 bijzondere postzegels uitgegeven in de waarde van 1/3 shilling dus men had volop keuze voor de frankering van de luchtbrieven in plaats van met de luchtpostzegel.

Dat deze waarde nodig was bleek uit de uitgifte van twee bijzondere postzegels van 1/3 shilling. De eerste was met een afbeelding van Robert Emmet op 21 september 1953. Robert Emmet (geboren op 4 maart 1778 en geëxecuteerd op 20 september 1803) was een Ierse Republikeinse en nationalistische patriot, redenaar en rebellenleider. Nadat hij in 1803 een mislukte opstand tegen de Britse overheersing had geleid, werd hij gevangengenomen en vervolgens berecht en geëxecuteerd wegens hoogverraad tegen de Britse koning George III van Groot-Brittannië en Ierland.

De tweede postzegel was uitgegeven op 19 juli 1954 met een afbeelding van Kardinaal John Henry Newman ter gelegenheid van 100 jaar Katholieke Universiteit van Ierland. John Henry Newman was een Engelse theoloog behorende tot de Anglicaanse kerk maar trad toe tot het katholieke geloof. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Katholieke Universiteit van Ierland in 1854. In 1879 werd hij door paus Leo XIII tot kardinaal gecreëerd maar niet tot bisschop gewijd.

In juli 1964 werd het tarief voor luchtpost, zoals eerder aangegeven, naar de Verenigde Staten en Canada verhoogd tot 1/5 shilling. Daardoor werd een luchtpostzegel van 1/5 shilling benodigd als vervanger van de in december 1954 uitgegeven luchtpostzegel van 1/3 shilling.

De eerste postzegel in de waarde van 1/5 shilling werd verkrijgbaar gesteld op 20 juli 1964. Deze zegel werd uitgegeven vanwege de deelname van Ierland met een stand op de Wereldtentoonstelling te New York, de ‘New York World’s Fair’ die werd gehouden van 22 april 1964 tot 21 april 1965.

De tweede postzegel met de waardeaanduiding 1/5 shilling kwam uit op 14 september 1964 als Europa CEPT postzegel. Het ontwerp van deze postzegel was van de hand van de Franse ontwerper Georges Betemps. Aan de bloem zitten 26 bloemblaadjes, de 26 landen die in 1964 bij de CEPT waren aangesloten. Ierland trad tot de CEPT toe in 1960.

De luchtpostzegel van 1/5 shilling werd uitgegeven op 1 april 1965 en was gedrukt door De La Rue & Sons te Dublin op papier met watermerk ‘e’. Het watermerk is goed te zien op de velrand van de zegels. Onderscheid kan worden gemaakt in twee verschillende drukkleuren: Pruisisch blauw en ultramarijnviolet. De zegel in ultramarijnviolet, de tweede druk, komt veel minder voor dan de andere.

Als afbeelding werd wederom de ruïne op de rots van Cashel, in het Iers ‘Caiseal’, in het graafschap Tipperary gebruikt. Voor de eerdere bijzondere postzegeluitgiften werden voornamelijk zelfgemaakte eerstedag enveloppen gebruikt, al dan niet met een vignet. Vanaf 1954 kwamen steeds meer voorgedrukte eerstedag enveloppen in de handel maar het stempelen met het tweeregelige stempel bleef ook op deze enveloppen nog in gebruik. Voor het laatst, voor zover mij bekend, tot in 1976.  De postzegel was formeel geldig voor de frankering tot en met 14 februari 1971, doch werd na februari 1969 vrijwel niet meer gebruikt omdat het luchtposttarief was verhoogd naar 1/9 shilling. Maar voor dat tarief werd geen speciale luchtpostzegel meer uitgegeven.

Helaas gebruikte de Ierse postdienst vaak stempels die vette afdrukken gaven waardoor veel gestempelde postzegels onaantrekkelijk werden. Ook de machinaal gestempelde poststukken gaven meestal een besmeurd aanzicht waardoor het verzamelen ervan niet werd aangemoedigd. Als voorbeeld de boven afgebeelde envelop met een luchtpostzegel van 1/5 shilling voorzien van een machinale afdruk van ‘Baile Átha Cliath’ ofwel Dublin gedateerd 28 juni 1967. Het poststuk was bestemd voor Sidney, Ohio in de Verenigde Staten.

De stempelvlag is nauwelijks te herkennen. In de vlag is het hoofdpostkantoor in Dublin afgebeeld en de tekst is een aanmoediging om geld te storten op een spaarrekening. Dat het ook anders kan bewijst onderstaande afdruk van een stempelvlag die links van de plaatsnaam is aangebracht waardoor de postzegel een nettere afdruk kreeg. Deze afdruk is gedateerd 21 juli 1967.

Na deze luchtpostzegel werden door de Ierse postdienst geen nieuwe luchtpostzegels meer uitgegeven, zodat de verzamelaar zich met slechts zeven exemplaren tevreden moest stellen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)