De historie van 25x Top 2000 is een succesverhaal - Postzegelblog

De historie van 25x Top 2000 is een succesverhaal

0

Ter gelegenheid van de 25e editie van de NPO Radio 2 Top 2000 wordt in de vierdelige serie de magie van de Top 2000, aan de hand van gesprekken met huidige en toenmalige NPO Radio 2 dj’s, luisteraars en artiesten, het onverwachte succes van deze muzieklijst ontrafeld. In het programma komt niet alleen de geschiedenis van de Top 2000 aan bod, ook de kern van het succes wordt besproken door drie wetenschappers uit de wereld van filosofie, neurologie en musicologie. Kent u de historie van de Top 2000?

Top 2000 historie

De NPO Radio 2 Top 2000 is sinds december 1999 een jaarlijks radioprogramma van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming tweeduizend populairst bevonden nummers aller tijden achter elkaar gedraaid. De stemvraag is niet welk lied beschouwd mag worden als het beste ooit, maar welke mogen niet in de lijst ontbreken. In 2008 was er geen ‘Top 2000 Stemweek’ en werd de lijst gebaseerd op die van alle voorgaande jaren.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum). Foto: Wikipedia / Husky

De NPO Radio 2 Top 2000 wordt de gehele laatste week van elk kalenderjaar non-stop uitgezonden. De eerste editie werd een enorm succes. De radiozender, toen nog Radio 2 geheten, besloot hierop het programma voortaan jaarlijks te herhalen. In de jaren na 1999 werd er gebruikgemaakt van een steeds uitgebreidere keuzelijst en kon er gestemd gaan worden via internet, waarbij meestal van de keuzelijst kon worden afgeweken. Er moesten minstens vijf nummers worden ingevuld; het maximum werd in stappen verhoogd naar 35.

De eerste beurs in 2018 was de Filateliebeurs in Hilversum op 27 en 28 januari. Het eerste beursvel toont het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid naar ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten, met glasgevels van de hand van grafisch ontwerper Jaap Drupsteen.

De Top 2000 werd met afstand het best beluisterde radioprogramma van Nederland. De uitzending begint standaard op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht oudejaarsavond. De uitzending wordt elk uur onderbroken door de Ster-reclameblokken, de verkeersinformatie van de ANWB en het NOS Journaal. Dit NOS Journaal wordt voorgelezen in het Top 2000 Café.

Nederland (2018): Filateliebeurs Hilversum (27 en 28 januari 2018), vel 2.

Sinds december 2010 wordt de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000 van de publieke radiozender NPO Radio 2 uitgezonden vanuit Beeld & Geluid. Hiervoor wordt eind november, begin december jaarlijks een Top 2000-café opgebouwd in de hal. Bezoekers kunnen hier in de laatste week van het jaar een kijkje nemen achter de schermen van deze jaarlijkse marathon radio uitzending die begint op eerste kerstdag om 00:00 uur en eindigt op oudejaarsavond om 00:00 uur. Alle kaarten voor bezoek Top 2000-café zijn inmiddels uitverkocht. Een ticket geeft toegang voor 50 minuten in het café.

 

Op nummer 1 van de Top 2000

In de 25 edities tussen 1999 en 2023 eindigde Bohemian Rhapsody van Queen twintig maal op nummer 1.

A Night at the Opera, 1975, was their first number one album and featured the ground-breaking song ‘Bohemian Rhapsody’ which, in the era of digital music, has become the most streamed song from the 20th century.

De Top 2000 kreeg in 2005, na zes jaar, een nieuwe nummer 1: Avond van Boudewijn de Groot steeg toen, als gevolg van een promotieactie van Radio 2, van plaats 5 naar de eerste plaats. Ook de stemprocedure wijzigde: voorafgaand konden mensen hun favorieten die niet in de keuzelijst stonden, opgeven voor een tiplijst, die later werd toegevoegd aan de stemlijst. Hierdoor kwamen enkele nieuwe, maar ook oude, nummers hoog binnen in de lijst. Een andere opvallende nieuwkomer was Nirvana met Smells Like Teen Spirit, dat binnenkwam op nummer 105. De hoogste nieuwe binnenkomer was Katie Melua met Nine Million Bicycles op nummer 23.

In 2010 was er een andere nummer 1: Hotel California van de Eagles. The Beatles hadden de meeste noteringen: 52, met als hoogste Hey Jude op plaats 24. Michael Jackson viel, ruim een jaar na zijn overlijden, terug van 27 naar 14 platen. Vanaf deze editie werd gestart met uitzenden vanuit het “Top 2000 Café” in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. dj Bert Haandrikman trapte toen af.

Hotel California werd in 2014 het meest genoemd en stond dat jaar op nummer 1. Een opvallende stijger was Mag ik dan bij jou, dat van 472 naar 19 sprong. De grootste stijger was Home Again van Kensington, dat 1680 plekken steeg naar nummer 180. De hoogste binnenkomer was Home van Dotan op plek 82. Ook de twee daaropvolgende hoge binnenkomers waren van Nederlandse bodem: de Songfestivalinzending Calm after the Storm van The Common Linnets (145) en Shoes of Lightning van Racoon (184). Angel of Death van Slayer was na een jaar afwezigheid de hoogste niet-Nederlandse binnenkomer op plek 210. In de top 10 stond Pink Floyd wederom met drie nummers genoteerd. Piano Man van Billy Joel kwam voor het eerst de top 10 binnen, op plek 7. The Beatles verloren in één keer negen nummers ten opzichte van het jaar ervoor. De vaakst genoteerde artiesten waren dit jaar The Beatles (41), The Rolling Stones (30), Queen (26, waarvan één met David Bowie en één met George Michael), Michael Jackson (22), U2 (22, waarvan één met Mary J. Blige) en ABBA (21). Er werd een recordaantal nummers aangedragen: 3,8 miljoen, vijftien procent meer dan in 2013. Elke individuele stemmer kon twintig nummers aandragen.

Voor het eerst stond Imagine van John Lennon op nummer 1 in 2015. Naar alle waarschijnlijkheid hing dit samen met de aanslagen in Parijs (Bataclan) eerder in november, waarbij de in Duitsland wonende pianist Davide Martello ter nagedachtenis op verschillende plaatsen in Parijs het nummer ten gehore bracht. Voor en tijdens de stemweek werd dit nummer daarnaast vaak genoemd om als geste op te stemmen (om een statement te maken). Muse had de meeste nieuwe platen in deze editie en ging van vier naar negen noteringen. De Pokémon-intro Gotta Catch ‘Em All was ook een opvallende nieuwkomer. De uitzending begon dit jaar drie uur eerder dan in de voorgaande jaren sinds 2009.

In 2020 liep de stemweek van 1 tot en met 7 december. De stemprocedure bleef ongewijzigd. Roller Coaster van Danny Vera, dat een jaar eerder was binnengekomen op de vierde plaats, steeg naar de eerste plaats. Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van de Eagles stonden op de tweede en derde plaats en zakten zo allebei een positie. Een opvallende binnenkomer in de top 10 was Heroes van Bowie, dat in 2019 nog op plaats 27 stond. De uitzending van de lijst duurde in 2020 acht uur langer dan in de voorgaande jaren. Waar de vorige edities op 25 december om 8:00 uur startten, begon de uitzending dit jaar op dezelfde dag om 0:00 uur. Volgens NPO Radio 2 was hiervoor gekozen zodat er meer albumversies van nummers konden worden gedraaid, in plaats van de kortere singleversies.

In verband met de coronapandemie was er dit jaar geen bezoek toegestaan in het Top 2000 café, tijdens de uitzending was Nederland in lockdown. In plaats daarvan kon men via Zoom videobellen. Verschillende bellers verschenen op televisieschermen in het café.

 

Vanaf 1999

De Top 2000 was oorspronkelijk bedoeld als een eenmalig initiatief rond de millenniumwisseling. Het idee was om het jaar 1999 uit en 2000 in te luiden met de beste tweeduizend nummers ooit gemaakt. Aan luisteraars werd gevraagd om een plaat waarbij ze een bepaalde herinnering hadden in te sturen via post of internet. Vanaf januari van dat jaar mochten de luisteraars zodoende stemmen op het “lied van de eeuw”. In de loop van 1999 werden op die manier tweeduizend zogenaamde millenniumnummers verzameld. Begin november 1999 werden deze tweeduizend singles in alfabetische volgorde op internet en teletekst geplaatst. Er mocht ook gestemd worden voor de volgorde.

Voor de allereerste editie uit 1999 stond de EO zendtijd af. Bijzonder was verder dat de Top 2000 ’s nachts doorging, terwijl Radio 2 indertijd ’s nachts niet in de lucht was. Het eerste nummer dat gedraaid werd en vaak was dat vanaf single of LP was op 26 december 1999 op plek 2000 (de hekkesluiter): John Denver  – Thank God I’m a Country Boy (1975): https://www.youtube.com/watch?v=8Gx97BH5kKo

Stemmen kon alleen op nummers in een vooraf gegeven keuzelijst, waarbij het aantal elk jaar licht groeide. In 2000 werd er in de periode 1999-2004 slechts eenmalig gebruikgemaakt van een volledig vrije keuze. Volgens Kees Toering werden in de beginjaren langere nummers die niemand kende en die hetzelfde aantal stemmen hadden als kortere nummers opzettelijk ’s nachts geprogrammeerd. Toering, oud-zendercoördinator van Radio 2, gaf in 2021 de volgende reden: “Om die prime time te draaien vonden we onhandig, want dan gaan mensen weg. Ook besloten we dat ieder uur met een uptempo nummer moest beginnen; dat was een van de radiowetten.”

De rest van de historie van de Top 2000 kunt u kijken in de vier afleveringen van de magie van 25x Top 2000, met de link hieronder. In de vier afleveringen wordt steeds gesproken over “trip down memory lane”. Weet u de vertaling van deze slogan en wat is uw “trip down memory lane”?

 

Meer info:

Lijst Top 2000 (2023): https://www.nporadio2.nl/top2000

Bekijk hier alle vier afleveringen van de serie de magie van 25x Top 2000 met veel interessante zaken over de totstandkoming van de Top 2000 en toekomst:

https://www.nporadio2.nl/nieuws/npo-radio-2/2292c37f-8593-4cd5-8ad3-e0241a2631d1/bekijk-hier-alle-afleveringen-van-de-serie-de-magie-van-25x-top-2000

Start eerste Top 2000 op 26 december 1999 (geluid):

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ctBcWsG-fNU

Eerdere Top 2000 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/top2000/

Eerdere blogs kersttradities:  https://www.postzegelblog.nl/tag/kersttradities/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Nederland Kerst Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)