De geschiedenis van het postzegelverzamelen 11, Dr. John Edward Gray - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 11, Dr. John Edward Gray

0

John Edward GrayGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 11, Dr. John Edward Gray.

Dr. John Edward Gray werd reeds eerder genoemd in deze serie. Omdat hij, naar eigen zeggen, in 1840 reeds een blokje van vier Penny Black zegels kocht, niet om te gebruiken, maar om als curiositeit te bewaren wordt hij wel als de eerste verzamelaar gezien.

John Edward Gray

Hij werd geboren in 1800 en in 1824 werd hij assistent op de natuurhistorische afdeling van het British Museum. Hij had een zeer brede belangstelling en een grote werklust met als resultaat niet minder dan 1162 wetenschappelijke verhandelingen van zijn hand. Allerlei facetten van het maatschappelijk leven komen hierin aan bod. Een opvallende is een verhandeling over invoering van een decimaal geldstelsel in Engeland. Ruim honderd jaar later een feit. Lang voordat hij over postzegels begon te schrijven had het postsysteem reeds zijn belangstelling. Hij zou reeds in 1834 een voorstel hebben gedaan ter hervorming van de post, waarbij oplossingen werden aangedragen om de ingewikkelde en kostbare manier van verrekenen te vereenvoudigen. Het ontbrak hem aan tijd om door te zetten zodat Rowland Hill gelegenheid kreeg om zijn voorstel over te nemen en er met meer doorzettingskracht in slaagde een systeem van posthervorming door te voeren met daarbij postzegels als verrekenmiddel. Er is een spotgedicht gemaakt over deze kwestie;

Who invented the postage stamp?

‘I, Dr. Gray,

Think I may say

‘T was I who invented the postage stamp.’

Wo invented the postage stamp?

Says Rowland Hill,

‘Take it not ill,

But you did not invent the postage stamp.’

‘Yes I did invent the postage stamp,’

Says Gray; ‘I’m right,

I told Charles Knight,

On the Blackheath coach, of the postage stamp.’

‘Nay’ says Charles Knight,  ’the postage stamp

was my idea.

The fact is clear

As daylight: I found out the postage stamp.’

‘Now, who did invent the postage stamp?’

The public cries,

‘do all tell lies,

Who paternity claim to the postage stamp?’

-.-

Over de claim van Dr. Gray bestaat correspondentie tussen Charles Knight en Rowland Hill. Dr. Gray woonde in Blackheath en reisde elke dag met de Blackheath coach naar zijn werk in Londen, waarin hij blijkbaar contact gehad heeft met Charles Knight.

Op verzoek van de redactie van ‘Young England’ scheef Dr. Gray in 1862 een serie met als titel ‘The Postage Stamps of the World.’ Deze serie is verder bewerkt en afzonderlijk als catalogus uitgegeven. De eerste editie verscheen reeds in 1862. In totaal zijn er zes edities verschenen, waarvan de laatste na zijn dood.

gray_catalogus_derde_editie

De catalogus van Gray kenmerkte zich door een overzichtelijke inhoud. Dit en het feit dat de catalogus vanaf de derde editie (1865) werd uitgegeven door de zakelijke postzegelhandelaren en filatelistische uitgevers Stafford en Alfred Smith maakte het een zeer populaire uitgave die een grote oplage gehad heeft.

Dr. Gray kreeg op 70-jarige leeftijd een beroerte en overleed op 7 maart 1875. Na zijn dood verscheen er nog één uitgave (zesde editie) bewerkt door Overy Taylor.

De vijfde editie (1870) is via deze link te bekijken.

Van de zesde (1875) editie bestaat een herdruk die o.a. via Amazon.com te bestellen is.

Wordt vervolgd op 17 september.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.

4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.

5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.

6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.

7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.

8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.

9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het engels.

10. Mount Brown, Een succesvolle engelse catalogus.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)