Kampioen opdrukken? - Postzegelblog

Kampioen opdrukken?

5

Nee, deze keer geen ochtendgymnastiek, maar een stortvloed van postzegels met opdruk uit Guyana. Omdat mijn echtgenote postzegels en poststukken verzamelt met als thema ‘Prinses Diana’, kwam ze uit dit land twee postzegels tegen met afbeeldingen van bloemen maar met een opdruk ROYAL WEDDING 1981. Jammer genoeg geen afbeelding van Lady Diana Spencer, maar de twee zegels behoorden er toch wel bij.


Guyana Mi 616 zwart

Guyana Mi 617 zwart

De twee zegels werden in de verzameling opgenomen, samen met een eerstedagenvelop waarop in het vignet de St Paul’s Cathedral was opgenomen. Hier vond de huwelijksplechtigheid plaats. Wij zijn vele malen in de kathedraal geweest, jarenlang gratis toegankelijk, maar vorig jaar in mei moesten we £20 per persoon betalen om binnen te komen en dat was ons te gortig! Maar de envelop paste beter bij de twee zegels dan de twee losse zegels alleen. Wel aardig dat het huwelijk pas op woensdag 29 juli 1981 plaatsvond en de uitgifte van de postzegels al op 6 mei 1981.

Guyana FDC Mi 616-617

Bij nadere beschouwing van de envelop bleek, dat de postzegels met een opdruk was voorzien in blauw in plaats van zwart! Op zoek naar de blauwe opdrukken.

Guyana Mi 616 blauw
Guyana Mi 617 blauw

Deze waren snel gevonden via internet, maar toen vonden we nog veel meer opdrukken! We hebben ons beperkt tot de postzegels met opdrukken met betrekking tot het koninklijke huwelijk van prinses Diana en prins Charles.

Guyana Mi 677
Guyana Mi 678

 

Guyana Mi 679

De tweede serie opdrukken verscheen op 22 juli 1981, twee ‘gewone’ zegels en een luchtpostzegel. Een week voor het huwelijk plaatsvond.

Guyana Mi 853
Guyana Mi 855

Op 15 september 1981 volgden twee postzegels met opdruk van een nieuwe waarde over de opdruk heen van de twee zegels uitgegeven op 22 juli 1981.

Guyana Mi 856

Maar ook werd een postzegel op diezelfde dag uitgegeven waarbij de opdruk 1981 was aangevuld met een groot jaartal 1982.

Guyana Mi 869
Guyana Mi 948A

Twee buitenbeentjes verschenen respectievelijk op 15 oktober 1982 en op 17 mei 1983. Deze postzegels hadden nog een extra opdruk vanwege de openingsvlucht van Georgetown naar Boa Vista in Brazilië en de andere met opdruk ITU en WHO, internationale organisaties.

Guyana Mi 983
Guyana Mi 984

Op 22 juli 1983 kwamen twee postzegel uit die eerder van een opdruk waren voorzien in juli 1981 met een nieuwe waardeaanduiding in grote blauwe cijfers.

Guyana Mi 985

In dezelfde maand zag een opdrukwaarde One Dollar het licht.

Guyana Mi PP4 Pakketpost
Guyana Mi Dienst 3

Er bestaan nog meer opdrukken op de opdrukzegels uitgegeven vanwege het huwelijk van prinses Diana en prins Charles, maar laat ik het hierbij houden met als laatste twee voorbeelden, een pakketzegel uitgegeven op 12 augustus 1983 en dezelfde zegel als dienst pakketzegel op 3 november 1983.

Guyana booklet voor

Zelfs zegels op rollen en in postzegelboekjes werden met een opdruk voorzien. Maar waarom al die opdrukken? Ze werden aangebracht op tal van zegels. De eerste uitgifte die de stortvloed aankondigde was op 4 mei 1981 (toekomst van Namibië) direct gevolgd door de twee postzegels, op 6 mei 1981, gewijd aan het huwelijk van prinses Diana met prins Charles. Opdrukken aangebracht op postzegels uit de bloemenserie uitgegeven vanaf 17 september 1971 tot en met 3 september 1973. Had de postdienst van Guyana veel te hoge oplagen van die zegels laten drukken? Of zijn de bloemenzegels ten behoeve van de opdrukken bijgedrukt? In elk geval was de overvloed aan opdrukzegels te veel van het goede en we besloten alleen de twee zegels van 6 mei 1981 met zwarte opdruk in het album op te nemen. Kampioen opdrukken? Ik heb ze niet geteld, maar globaal kom ik in de periode van mei 1981 tot en met november 1984 op een totaal van zo’n 650 verschillende opdrukken!! De kopstaande opdrukken niet eens meegerekend. Zouden de postzegelverzamelaars hiermee blij zijn geweest? Guyana is voor mij de recordhouder opdrukken. Of weet u een ander land dat in drie achtereenvolgende jaren meer postzegels heeft uitgegeven met opdruk?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Philip Levert op 12 augustus 2016 om 11:30

  Guyana hoort thuis op een zwarte lijst. Ik zou zeggen: alleen postzegels sparen uit de Engelse koloniale tijd, daarna negeren.
  Geldt m.i. voor meerdere landen, ik bespaar jullie een opsomming.

  Las tot mijn genoegen in Filatelie dat de zojuist uitgekomen laatste editie (2016) van de Stanley Gibbons Commonwealth & Empire catalogus niet verder gaat dan 1970.

 • Patrick op 17 augustus 2016 om 23:06

  Als het over massa’s zegels met opdruk gaat, dan is Guyana beslist geen unicum. Ik denk bvb aan de ruim 350 zegels met opdruk die het Ottomaanse Rijk liet verschijnen tussen 1914 en 1917. Of aan Nicaragua, waar de opdrukken vooral in de eerste helft van de 20e eeuw te “bewonderen” zijn. Tussen 1900 en 1940 tel ik voor dat land in mijn Yvert (gewone postzegels, luchtpost, dienst, telegraaf + de afzonderlijke uitgiften voor Cabo en Bluefield) minstens 2.000 verschillende opdrukken … over een periode van 40 jaar weliswaar. Maar de absolute kampioen is wellicht het Memelgebiet, dat ooit Duits was, maar na WO I eerst onder Frans mandaat stond, en daarna als Klaipeda door Litouwen werd geannexeerd. Tussen augustus 1920 en november 1923 geeft Michel in de Deutschland Spezial 237 hoofdnummers, allemaal opdrukzegels. Maar het werkelijke aantal “verschillende” zegels ligt vele malen hoger als rekening wordt gehouden met de vele opdruktypen.
  Niet meteen hapklare brokken voor de verzamelaar van mooie plaatjes (die er ook best mag wezen), maar volgens mij wel bijzonder leuk om – gestempeld – bij mekaar te gaan zoeken!

 • Hennepnetel op 19 augustus 2016 om 22:03

  Philip,

  je hebt gelijk!

  Dus waarom hier in dit blog – dat toch ook er voor is om de filatelie in stand te houden resp. te bevorderen – aandacht besteden aan zaken die niets met filatelie te maken danwel schadelijk zijn.

  Guyana kent GEEN postzegels!

  En dat moet duidelijk gezegd worden en niet door een voorzitter van een postzegelacademie gebracht worden als iets verzamelwaardigs!

 • Cees op 20 augustus 2016 om 07:06

  Guyana kent geen postzegels? Neem dan eens contact op met http://guypost.gy/gpoc/ als lid van de Union Postale Universelle, de UPU. Ik heb duidelijk willen maken dat het verhaal achter de opdrukken wel de super overdaad aangeeft waarmee getracht wordt geld binnen te halen. En van een promotie daarvan is absoluut geen sprake. Overigens moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat wel of niet verzamelwaardig is. Daar mag een ander niet over oordelen. Ik herhaal: In elk geval was de overvloed aan opdrukzegels te veel van het goede en we besloten alleen de twee zegels van 6 mei 1981 met zwarte opdruk in het album op te nemen.Daarbij wil ik het laten.

 • Hennepnetel op 20 augustus 2016 om 12:02

  Goedgelovigheid is een deugd!

  Lucifersdoosjes zijn verzamelwaardig maar vallen niet onder de filatelie. Bierviltjes ook niet.

  ik matig me aan om te oordelen wat niet betekent dat ik iemand veroordeel!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)