Zweeds familiekerstfeest in Den Haag - Postzegelblog

Zweeds familiekerstfeest in Den Haag

1

Op zaterdag 14 december 2019 van 15:00 tot 19:30 uur wordt in het centrum van Den Haag een groot Zweeds familiekerstfeest gehouden. Dompel je met het hele gezin onder in Zweedse winterse gezelligheid. Laat je meeslepen door de mooiste verhalen van Astrid Lindgren. Geniet van de kerstklassieker White Christmas in de gratis buitenbioscoop met warme winterse lekkernijen bij de hand. Versier Zweedse gingerbread koekjes, knutsel kerstengeltjes en timmer een kerstboom. Kom jij genieten met je hele familie?

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (1907 –  2002)) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen. In 1928 begon ze als secretaresse bij een Zweedse automobilistenorganisatie en ontmoette daar haar toekomstige echtgenoot, Sture Lindgren (1898-1952). Ze trouwden in april 1931 en zij nam zijn achternaam aan. Op 21 mei 1934 kregen ze hun dochter Karin. Uit een eerdere relatie kreeg Astrid zoon Lars. Lindgren stopte daarna met haar werk en was tot en met 1937 thuis met de baby.

Naast haar schrijversbaan werkte Astrid Lindgren vanaf haar 40e tot en met haar 65e als redactrice bij de uitgeverij Rabén & Sjögren, die tevens al haar boeken uitgaf. Van haar volwassen leven is, behalve van haar schrijversleven, niet veel bekend, omdat ze haar persoonlijke leven voor zichzelf hield.

Haar schrijven is sterk beïnvloed door haar jeugd in het Småland van het begin van de twintigste eeuw. Hieraan ontleende ze de natuur en het milieu van haar meeste boeken. Haar eigen beschermde jeugd was de sleutel hiertoe.

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf haar vijfde las ze alles wat ze tegenkwam en op school kreeg ze voortdurend te horen dat ze later beslist schrijfster zou worden. Daarom nam ze zich voor dat ze dat nooit zou doen. Op dertienjarige leeftijd schreef ze een klein verhaal voor de lokale krant waar ze later werk kreeg. In de jaren dertig schreef ze twee verhalen voor het tijdschrift Landsbygdens jul en iedere avond vertelde ze een verhaaltje voor haar kinderen. Haar schrijverschap begon met een verhaal over Pippi Langkous (Zweeds: Pippi Långstrump).

  

 

 

 

 

 

De geschiedenis van Pippi Langkous begon in de winter van 1941, toen Karin, zeven jaar oud, met longontsteking in bed lag en haar moeder vroeg een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, een naam die ze op dat moment bedacht. Lindgren begon te vertellen en het verhaal nam vorm aan. Het duurde echter veel langer voordat ze het opschreef. Dit was voor het eerst drie jaar later, bedoeld als cadeau voor Karins tiende verjaardag.

Zweden 1987: 80e geboortejaar Astrid Lindgren

In 1944 kwam haar eerste boek uit, “Britt-Mari lättar sitt hjärte” (Britt-Mari lucht haar hart) en ze behaalde hiermee de tweede prijs in een kinderboekenwedstrijd. Het jaar daarna won ze met een manuscript van Pippi Langkous, dat ze eerder, in een andere versie, teruggestuurd had gekregen van een uitgeverij. Pippi Langkous werd het begin van een nieuw tijdperk in de kinderboekenwereld. Ze werd een symbool voor de vrije mens die conventies en autoriteiten overboord zette en zo het kind en de kinderliteratuur bevrijdde van de zware moraal. Samen met Tove Jansson en Lennart Hellsing wordt Astrid Lindgren daarom wel beschouwd als een van de zogenaamde ‘giganten’ van de Zweedstalige kinderliteratuur, die de leefwereld en de fantasie van het kind centraal plaatsten.

 

Pippi Langkous verscheen ook als Zweedse/Duitse serie op tv. De eerste aflevering verscheen voor het eerst op 8 februari 1969. De televisieserie begon met 1 seizoen van 13 afleveringen in 1969 waarna het seizoen bewerkt werd en uitkwam in de bioscoop als twee langspeelfilms in 1969: Pippi Langkous en Pippi gaat van boord. Deze films kregen twee vervolgfilms in 1970: Pippi in Taka-Tukaland en Pippi zet de boel op stelten. Deze twee vervolgfilms werden vervolgens bewerkt in acht afleveringen, als tweede seizoen dat origineel werd uitgezonden van 1970 tot 1971, waardoor de televisieserie origineel van 1969 tot 1971 liep.

In Nederland liep de televisieserie, op één aflevering na, origineel in 1972 bij NOS. De rol van Pippi Langkous werd gespeeld door Inger Nilsson. Paula Majoor sprak haar Nederlandse stem destijds in.

Op 5 december 2019 heeft Duitsland twee zegels uitgebracht van het thema ‘Kinderhelden’. Dit is de tweede zegel: 

Astrid Lindgren (Pippi) is een populair thema ook buiten Zweden oa. in Duitsland en Zwitserland.

 

Duitsland (2001): Pippi Langstrumpf.

Zwitserland (1984): Pro Juventute – Pippi Langstrumpf.

Tijdens het Zweeds familiekerstfeest gaat een theaterdocent in gesprek over de voorstelling ‘De gebroeders Leeuwenhart (Zweeds: Bröderna Lejonhjärta)’. ’s Avonds wordt ook de theatervoorstelling gespeeld. Helaas uitverkocht.

Astrid schreef deze fantasyroman in 1973. Het verhaal is vooral bekend geworden doordat sombere thema’s zoals de dood, langdurige ziekte en etnische onderdrukking een zeer belangrijke rol spelen. Een ander centraal thema in het verhaal is pacifisme. Verder bevat het verhaal zeer veel sprookjeselementen, gecombineerd met een zekere mate van horror.

Zweedse keuken

Gingerbread

Te koop op het feest is het Zweedse gingerbread. Pepparkakor (letterlijk “peperkoekjes”) worden vooral met kerst gegeten. Traditioneel maakt men er ook huisjes van met kerst, een pepparkakshus. Ze zijn niet vergelijkbaar met het Nederlandse gemberkoek, maar eerder met speculaas of kruidnoten. Ze krijgen ook hun smaak uit de kruiden kaneel, kardemom, gember en kruidnagel. Oorspronkelijk zat er, net als in speculaas, ook peper in. Hieronder is een Julpost zegel uit 2007 te zien met Pippi Langkous, die gingerbread bakt op de keukenvloer met hulp van haar aap Heer Nilsson.

 

 

 

 

 

 

Ook in Estland is gingerbread populair tijdens de kerstperiode.

Soep met Zweedse gehaktballetjes

Ook te koop tijdens het feest verse soep met Zweedse gehaktballetjes.

 

Glühwein

Doorlopend geniet je van allerlei warme winterse lekkernijen zoals glühwein.

Om glühwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. In feite mag de wijn zelfs niet tot meer dan ongeveer 70 °C worden verhit, omdat het kookpunt van ethanol op 78,37 °C ligt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%, hoewel ook kant en klare glühwein van 8,5% verkocht wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film White Christmas

In de gratis buitenbioscoop is de Amerikaanse film “White Christmas” te zien uit 1954. I’m dreaming of a White Christmas….’ Ken je deze kerstklassieker nog? In de familiefilm “White Christmas” zijn sterren Bing Crosby en Danny Kaye twee ex-officieren die met hun zang-en-dans act een bijna failliet wintersporthotel van een voormalige collega uit het leger nieuw leven willen inblazen. Ze krijgen gezelschap van twee charmante zusters die ook als entertainers hun boterham verdienen. De film onder regie van Michael Curtiz (Casablanca) is een heerlijk romantisch drama, met vier goede hoofdrolspelers en vol fijne muziek. De film was een groot succes in de bioscopen en behaalde een recordomzet van  $12.000.000 in 1954.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info

https://www.hnt.nl/voorstellingen/3589/Gratis_kerstfeest_op_het_Spuiplein/Zweeds_familiekerstfeest/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Estland Nederland Verenigde staten Zweden Zwitserland Apen Boeken Films KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)