2011, einde uitgifte zomerpostzegels - Postzegelblog

2011, einde uitgifte zomerpostzegels

12

Ongetwijfeld heeft u ook met de nodige interesse de postzegelemissies van het eerste halfjaar 2011 doorgenomen en bestudeerd. Het zal u in het overzicht opgevallen zijn dat er één serie ontbreekt, namelijk de Zomerpostzegels 2011.

Na de nodige gesprekken tussen het Nationaal Ouderen Fonds (de aanvrager van de Zomerzegelemissies) en TNT Post is door het postbedrijf besloten (ondanks de nodige zwaar wegende tegenargumenten van het Ouderen Fonds) vanaf 2011 géén Zomerpostzegels meer uit geven.

Argumenten?

Oorzaken van bedrijftechnisch beleid en praktische aard bij TNT Post en het Ouderen Fonds zijn:

 1. Hoofdargument voor TNT Post: “De zomerzegel belast het emissieprogramma té veel!” Vorig jaar sprak Ger Jacobs, commercieel directeur TNT Post, al de profetische woorden: “Kinderpostzegels behoren tot een vast onderdeel van het emissiebeleid. Over de uitgave van zomerzegels zal nader gediscussieerd moeten worden!”
 2. Afname van de zomerzegels door de filatelie daalt elk jaar opnieuw.
 3. Veel postkantoren sluiten; servicepunten willen geen bijslagpostzegels meer verkopen.
 4. Het aantal vrijwilligers van de plaatselijke zomerzegelcomité’s neemt nog steeds door ouderdom af.
 5. Verkoopcijfers van zomerzegels en wenskaarten zijn met rap naar beneden gegaan.
 6. Het aantal verkochte artikelen per plaatselijke afdeling daalt drastisch.

De groots opgezette lancering van de nieuwe zomerpostzegels 2010 in het 75-jarige jubileumjaar van de zomerzegels op 27 april 2010 door op de postzegels afgebeelde persoon en/of familieleden/vrienden daarvan en andere genodigden betekende feitelijk de uitvaart en het afscheid van de zomerpostzegels: [1] Mies Bouman; Ramses Shaffy vertegenwoordigd door [2] Liesbeth List en [3] Shireen Strooker; Fanny Blankers-Koen vertegenwoordigd door [4] Jan Blanker; Willy Alberti vertegenwoordigd door [5] Willeke Alberti en [7] Ria Alberti; Annie M.G. Schmidt vertegenwoordigd door [8] Flip Azijn; en [6] Frans Mulder. Dick Bruna is niet aanwezig.

Hoe nu verder?

TNT Post wil haar sociaal gezicht bij het Nationaal Ouderen Fonds tóch blijven tonen en in stand houden. Op dit moment wordt er aan een alternatieve actie tussen TNT Post en Fonds gewerkt.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (12) Schrijf een reactie

 • Gerko op 16 oktober 2010 om 07:43

  Zoooo, weer een traditie om zeep geholpen dankzij ons immer commerciële TNT Post. “De zomerzegel belast het emissieprogramma té veel!” Tja……

 • Willem op 16 oktober 2010 om 08:31

  Jammer, de zomerzegels waren over het algemeen prachtige zegels. Als het over belasting van het emissieprogramma gaat, zijn er wel andere emissies te schrappen, zoals de serie Mooi Nederland. Wat mij betreft is deze serie nu mooi genoeg geweest.

 • Ton op 16 oktober 2010 om 09:43

  en daar voor in de plaats , krijgen we die mooie originele persoonlijke postzegels, die het uitgiftebeleid niet belasten , zo ken ik er nog een paar

 • Jan Prygoda op 16 oktober 2010 om 13:39

  En het aantal verzamelaars zal hierdoor weer verder afnemen. Nederland begint voor mij meer een plakopbriefpostzegelland te worden dan een steekpostfrisinjealbumpostzegelland.

 • Jan Prygoda op 16 oktober 2010 om 13:42

  Of je nu 100 postzegels of 107 postzegels (6 zomerzegels+1europapostzegel)per jaar uitgeeft. Toen Neelie Smit-Kroes staatssecretaris was rond 1978-1979 werd er zelfs geopperd dat Nederland nog maar drie soorten bijzondere zegels zou moeten uitgeven (zomerzegels, Europazegels en kinderzegels).

 • dolores op 16 oktober 2010 om 14:19

  Waar-de-loos. Ik herinner me nog het mooie strandvelletje en meer. Juist in de zomer is Nederland op zn mooist, en wordt menig evenement georganiseerd. Wat is dat voor stom argument over balsting van de emissies? Een goed uitgiftebeleid is een harmonieus beleid waarin verschillende aspecten van Nederland in de spotlight gezet worden. TNT bedoelt zeker dat het hen ontbreekt aan professionaliteit om een dergelijk beleid vorm te geven.

 • paulv op 16 oktober 2010 om 16:01

  Er wordt vaak gezegd dat postzegels verzamelen een hobby is voor ouderen/oudere mensen. Nou wordt juist de emissie die speciaal aandacht aan hen schenkt, geschrapt. Soms snap ik de moderne beslissingen niet.

 • aadb op 16 oktober 2010 om 19:02

  Ja ja als je eerst goed leest komt het er op neer dat de zaak niet rendabel is ,en er steeds minder verkocht wordt .Dat er postkantoren gesloten worden ,en er geen jonge vrij willigers meer zijn ,ook dat de postagenten geen toeslag willen verkopen .De afname door de filatelie is minder , dat is vreemd de zegels/velletjes zitten toch in de jaarsets en de verzamelaar wil zijn Davo album ook vullen met de zegels hij/zij zal geen blz open laten ..Verder lees ik dat tnt toch zijn sociale gezicht willen laten zien en houd kontakt met het comite om te kijken wat ze kunnen doen .Het zomer comite heeft het zelf in handen kom maar op met de eerste persoonlijke zomer zegels met toeslag +Max kaarten + fdc ,s +velletje van 6/9/12 +persoonlijk prestige boekje.Bij de Wadden zegels gaat 2 euro naar de wadden vereniging wie houd het zomercomite tegen om zoiets ook te doen schakel dan ook de handel voor uitgifte in en klaar is kees !
  Oplossingen zijn soms simpel maar je moet wel willen !

 • dolores op 17 oktober 2010 om 05:01

  Bouw gewoon dat zomer aspect uit, ouderen die nog bewegen, fietsen, weet ik veel. Dat spreekt toch iedereen aan? Vrijwilligers die verdwijnen en een stagnatie in de toevoer van nieuwe vrijwilligers is een algemeen probleem, dankzij de morele verplichting die een ieder die een hand of been kan bewegen is opgelegd “een brede economische basis te vormen”

  Als alle bedrijven hun beleid gaan aanpassen aan dit krankzinnige beleid blijft er geen steek leuks meer over. Maar…als bedrijf hoef je je helemaal niet aan te passen!!

  Als verkoop daalt is er iets mis met je pr en voorlichting en heb je geen maatregelen genomen om de informatie voorziening en het promoten van postzegels goed te regelen, zeker nu postkantoren verdwenen zijn.

  Hoeveel mensen die niet verzamelen weten af van het bestaan van bepaalde emissies??? In mijn omgeving weet men het door mij, en niet anders.
  Mijn schoonzusje uit Tilburg krijgt ongevraagd nieuwe emissies als ze postzegels koopt en een vriend uit omgeving Utrecht moet er uitdrukkelijk 5x om vragen als hij er al van af weet…is dat niet een beetje ook een oorzaak??

  Ik koop het niet, de argumenten.

 • Theo op 17 oktober 2010 om 15:34

  Gisteravond (zaterdag) de docu over TNTpost gezien en ook uw conclusies getrokken.
  Bv over de bonden die steeds maar een afwachtende houding aannemen/aannamen,
  over de zakkenvullerij van de aandeelhouders, over de postbestellers die ziek/overspannen thuis zitten (waar zou dat nu van komen)
  En vooral over het feit dat TNT het helemaal niets kan schelen wanneer wij onze post ontvangen of helemaal niet ontvangen.
  Ik ben behoorlijk geschrokken alhoewel ik wel een beetje was gewaarschuwd over het reilen en zeilen bij “onze” TNTpost!

 • Albert Haan op 19 oktober 2010 om 02:01

  75 jaar een mooie leeftijd, toch tien jaar van het pensioen genoten, om te sterven.
  Alleen ik hoop ouder te worden.
  Minimaal 100, altans dat heb ik me voorgenomen.
  Jammer voor die mensen die aan mij de pest in hebben, ik blijf nog een tijdje, hopenlijk langer als de zomerzegels, saluut tot de volgende Postex.

 • kunny wieringa op 31 mei 2011 om 11:23

  ik had nog een bestelling gedaan bij de ouderenfonds gedaan voor kaarten en zegels. Waarschijnlijk was het toen nog niet bekend dat er gen nieuwe zegels kwamen? Ik heb jarenlang postzegels en kaarten verkocht voor het ouderenfonds en het doet me zeer dat dit gestopt is. Ik kreeg wel een mooi tegeltje (was niet nodig) maar gen zegels en kaarten.
  hartelijke groet en toch succes gewenst verder met het belangrijke werk dat u doet . Kunny Wieringa Winsumerdiep 5, 9951 CG Winsum.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)