Stem voor de 25e editie van de Top 2000 (1999) - Postzegelblog

Stem voor de 25e editie van de Top 2000 (1999)

0

U heeft al massaal gestemd op 22 november jl, voor de Tweede Kamerverkiezingen maar nu kunt u weer stemmen voor de 25e Top 2000 tot en met 8 december 2023 om 15:00 uur. Bij de Tweede Kamerverkiezingen heeft dat geleid tot een ware aardverschuiving in de Tweede Kamer. Zal dat ook het geval zijn in de Top 2000 van 2023 of stemmen we ‘conservatief’? Hebben we een nieuwe nummer 1 of wordt het weer ‘Bohemian Rhapsody’? U heeft invloed om uw favoriete liedjes (oud of nieuw nummer) te kiezen, die in de kerstvakantie worden gedraaid op NPO Radio 2.

Top 2000 

A Night at the Opera, 1975, was their first number one album and featured the ground-breaking song ‘Bohemian Rhapsody’ which, in the era of digital music, has become the most streamed song from the 20th century.

De NPO Radio 2 Top 2000 is sinds december 1999 een jaarlijks radioprogramma van de Nederlandse publieke radiozender NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming tweeduizend populairst bevonden nummers aller tijden achter elkaar gedraaid. De stemvraag is niet welk lied beschouwd mag worden als het beste ooit, maar welke mogen niet ontbreken in een Top 2000-lijst. Jaarlijks kan aan het eind van het jaar door eenieder een volle week worden gestemd. In 2008 was er geen ‘Top 2000 Stemweek’ en werd de lijst gebaseerd op die van alle voorgaande jaren.

De “NPO Radio 2 Top 2000” wordt tijdens de laatste dagen van elk kalenderjaar uitgezonden. De eerste editie werd een enorm succes. De radiozender, toen nog Radio 2 geheten, besloot hierop het programma voortaan jaarlijks te herhalen. In de jaren na 1999 werd er gebruikgemaakt van een steeds uitgebreidere keuzelijst en kon er gestemd gaan worden via internet, waarbij meestal van de keuzelijst kon worden afgeweken. Er moesten minstens vijf nummers worden ingevuld; het maximum werd in stappen verhoogd naar 35.

De Top 2000 werd met afstand het best beluisterde radioprogramma van Nederland. De uitzending begint standaard op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht oudejaarsavond. De uitzending wordt elk uur onderbroken door de STER-reclameblokken, de verkeersinformatie van de ANWB en het NOS Journaal. Dit NOS Journaal wordt voorgelezen in het Top 2000 Café.

In de 24 edities tussen 1999 en 2022 is de plaat Bohemian Rhapsody van Queen negentien maal gekozen tot nummer 1. In 2005 stond voor het eerst een ander bovenaan, namelijk Avond van Boudewijn de Groot. In 2010 en 2014 was dat Hotel California van de Eagles, in 2015 Imagine van John Lennon en in 2020 Roller Coaster van Danny Vera.

 

Waarom is de Top 2000 zo’n groot succes?

Nostalgie gecombineerd met terugblikken van het lopend jaar onder het genot van een hapje en drankje en dan luisteren naar je favoriete nummers op de radio. Of je nu een slecht jaar hebt gehad (terugbetalen Belastingdienst van de coronaperiode of net een scheiding achter de rug hebt gehad of een dierbaar familielid hebt verloren), je wilt dat ene nummer horen waar je een blijvende herinnering van vroeger hebt gehad. Het kan ook een eerste liefde of de eerste kampeer vakantie met de Tienertoer. Je hebt aan het einde van het jaar verlof opgenomen om te relaxen en om nieuwe energie op te laden voor 2024. De Top 2000 maakt daar onderdeel van uit. Geniet ervan in eigen land of in het buitenland (zon of sneeuw)!

Welke nummers zullen stijgen, dalen of helemaal verdwijnen uit de lijst? Overleden artiesten zullen stijgen in de lijst of met nieuwe nummers in de lijst binnenkomen zoals bv. Roger Whittaker, Tina Turner, Robbie Robertson, Sinéad O’Connor, Jane Birkin, Astrud Gilberto, Gordon Lightfoot, Harry Belafonte, Burt Bacharach, David Crosby, Jeff Beck. En zullen gecancelde artiesten opnieuw zakken in de lijst? Bijvoorbeeld Marco Borsato, Ali B, Michael Jackson? Wie van de artiesten uit het velletje ’50 jaar Top 40′ uit 2015 zullen in de lijst staan in 2023? Dus vergeet niet te stemmen, dan heeft u invloed op deze Top 2000 en de plek van uw favoriete artiest in deze lijst. 

 

Extra 500 nummers

Jubileum voor de NPO Radio 2 Top 2000: de lijst der lijsten viert dit jaar de 25e editie en is daarom eenmalig uitgebreid met 500 liedjes. Onder de noemer De Extra 500 worden de nummers 2500 tot en met 2001 gedraaid, overdag van maandag 11 tot en met vrijdag 15 december op NPO Radio 2, zo maakte Bart Arens vandaag bekend.

Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2: “De Extra 500 is een cadeau aan de luisteraars in de week na de Stemweek, om te vieren dat de Top 2000 dit jaar voor de 25e keer wordt uitgezonden. Voor de nummers 2500 tot en met 2001 hoeft overigens niet apart gestemd te worden; wie stemt voor de Top 2000, stemt ook meteen mee voor deze nummers. We geven de eindejaarssfeer in december nog meer kleur met deze extra uitzendweek. De Top 2000 moet natuurlijk wel de Top 2000 blijven: de lijst der lijsten is ook dit jaar gewoon van kerst tot en met oudejaarsavond te horen.”

 

Meer info:

Minimaal 5 en maximaal 35 nummers naar eigen keuze kiezen voor de Top 2000. Stemweek tot en met 8 december 2023 om 15:00 uur:

https://www.nporadio2.nl/nieuws/top2000/b5c3bb96-cd67-491a-9284-687ddcbedb97/stem-hier-voor-de-npo-radio-2-top-2000

Eerdere Top 2000 blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/top2000/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Kerst Populaire MuziekNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)