Postzegels hoge waarden met inschrift Reichspost in 1900 (deel 1) - Postzegelblog

Postzegels hoge waarden met inschrift Reichspost in 1900 (deel 1)

3

kopjeNaast de serie ´Germania´ verscheen vanaf 1 april 1900 een viertal zegels met hoge waarden in Duitse Marken. De vier zegels waren voorzien van het inschrift REICHSPOST. De afbeeldingen waren, behalve van de postzegel van 1 Mark, ontleend aan schilderijen.

1

De postzegel van 1 Mark toont het van oorsprong Rijkspostkantoor te Berlijn. Dit postkantoor werd op initiatief van Dr. Heinrich von Stephan, de toenmalige directeur-generaal van de Rijkspostdienst van Duitsland en Staatssecretaris van het Duitse Rijk, ontworpen door architect Carl Schwatlo, die al meer rijksgebouwen had ontworpen. Het gebouw kwam gereed in 1872. Tussen 1893 en 1897 werd het gebouw verder uitgebreid en het Postmuseum werd er in ondergebracht. Thans het Museum voor Communicatie. Het ontwerp voor de postzegel werd gemaakt door Geheimraad (titel van deze persoon) C. Frenzel.

3

De postzegel van 2 Mark heeft een symbolische afbeelding ontleend aan een kunstwerk vervaardigd door Anton Alexander von Werner. Het kunstwerk is een fragment uit ´Noord en Zuid´ met de naam ´Victoria´. Von Werner werd op 9 mei 1843 geboren in Frankfurt a.d. Oder en overleed op 4 januari 1915 in Berlijn.
De tekst onder de afbeelding is afkomstig uit ´Wilhem Tell´ van Friedrich Schiller: Drum haltet fest zusammen – fest und ewig – Kein Ort der Freiheit sei dem andern fremd – Hochwachten stellet aus auf euren Bergen, Dass sich der Bund zum Bunde rasch versammle – Seid einig – einig – einig.

Untitled-4

De postzegel van 3 Mark is ontleend aan een schilderij gemaakt door William Pape. Friedrich George William Pape werd op 3 september 1859 geboren in Karlshütte en overleed op 13 december 1920 in Stockholm. Ontwerper Prof. W. Roese nam het schilderij ´De onthulling van het monument van Keizer Wilhelm I´. De jaartallen boven de afbeelding hebben betrekking op de geboortedatum van Keizer Wilhelm I, 22 maart 1797.

5m

De afbeelding van de hoogste waarde, 5 Mark, is eveneens ontleend aan een schilderij van Wiliam Pape. Het geeft een beeld van de viering van het instellen van de regering in de Witte Zaal van het Slot Berlijn. De postzegel werd eveneens ontworpen door Prof. W. Roese. De tekst onder de afbeelding was toen het devies.

7

Dat die tekst ook politiek was geladen blijkt uit een afgeleide zegel waarbij de wereldkaart is ingekleurd met de overzeese gebiedsdelen van het Duitse Rijk. Let ook op de omcirkelde eilanden in de Stille Oceaan. Een zegel die niet door de Duitse Reichspost is uitgegeven maar puur propagandistisch was bedoeld. Of heeft u wel eens zo´n exemplaar op een poststuk gezien? In deel 2 ga ik dieper in op de productie en het gebruik van deze zegels.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitse rijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • reintjedevos op 28 januari 2014 om 18:47

  Spannend!

 • niels op 28 januari 2014 om 20:10

  Interessant artikel; ik verzamel inmiddels reeds een tijdje het Duitse Rijk maar kan er ook nog steeds niet uitkomen hoe ik de diverse typen van deze serie kan onderscheiden.

  Ik blijf de artikelen m.b.t. deze zegels uiteraard volgen!

 • Philip Levert op 29 januari 2014 om 11:43

  De afgebeelde 5 RM postzegel heeft inschrift ‘Deutsches Reich’ en komt uit een latere serie. Hij is er ook met inschrift ‘Reichspost’ (Michel nr 66)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)