Elfstedentocht, de tocht der tochten - Postzegelblog

Elfstedentocht, de tocht der tochten

8

Soms, heel soms bespeur ik een dun laagje ijs op de sloten. En altijd maakt mijn hart dan een klein sprongetje van vreugde. Zouden we deze winter weer eens op écht ijs kunnen schaatsten? Heerlijk in de kou langs weilanden en kassen. Koek en zopie, gezelligheid. Ik krijg er altijd een beetje een nostalgisch gevoel van. Als ík dat al heb, hoe zou het de leden van de Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ dan vergaan?

En de rayonhoofden, die bij aanhoudende vorst minstens een maal per dag de dikte van het ijs moeten meten? Want zou deze winter dan eindelijk de zestiende Elfstedentocht gereden kunnen worden? Een mooier cadeau voor haar 100-jarig bestaan in januari 2009 kan de Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ zich niet wensen, lijkt mij.

De laatste Elfstedentocht, gereden in 1997 leverde ons de prachtige postzegel hierboven op. Bate beschreef deze zegel in zijn artikel ‘Spelen (beelden) met foto’s’ van 9 november. Dit is ook de enige zegel die echt gewijd is aan de Elfstedentocht. Bijzonder eigenlijk, dat er maar één is. De tocht der tochten is immers een begrip in Nederland. Op één dag tweehonderd kilometer schaatsen langs de elf Friese steden; Leeuwarden(start), Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden(finish). Uren schaatsen over sloten en meren, tussen de weilanden en onder bruggen door. Aangemoedigd door honderdduizenden toeschouwers. Voor de meeste fervente schaatsers is de Elfstedentocht dé grote uitdaging. Wachten en hopen dus….

En waar we dan ondertussen van kunnen genieten is het langebaanschaatsen. Daar zijn postzegels te kust en te keur van te vinden. Uitgebracht door vele landen.


  Japan 1952                                   Hongarije 1955


     Rusland 1966                            Ras al Khaimah 1967

Het hardrijden op de schaats is in ons land razend populair. Nederland is uitgegroeid tot dé toonaangevende natie als het gaat om langebaanschaatsen.


   Fujeira 1968                                      Rusland 1972


  Malediven 1976                Tanzania 1994

Bij de mannen staat een tweetal wereldrecords op naam van de Nederlander Sven Kramer, namelijk de 5.000 meter in 6.03,32 en 10.000 meter in 12.41,69. Beide records dateren uit 2007.


  Dominica 1997


  Rusland 2006                                  Oekraine 2003

In januari 2009 meer op de Postzegelblog over het langebaanschaatsen. Dan komt er een uniek postzegelboekje uit met 8 Nederlandse schaatsers die in Heerenveen één of meer Europese titels hebben veroverd.

En in in de tussentijd blijven we net zo positief kijken als Goofy en Donald dat doen op deze vrolijke postzegel uit Bhutan en hopen we op een Elfstedentocht.

 

 

 

 

Bhutan 1988

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Bhutan Japan RuslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • dolores op 20 december 2008 om 07:49

  Beetje (erg) klein stukje molentocht bij Kinderdijk is ook goed. En daar een mooie pp van maken.
  Inderdaad, over nostalgie gesproken…

 • toon op 20 december 2008 om 08:15

  volgens mij gaat die schaatser uit de Ukraïne de bocht niet halen!

 • dolores op 20 december 2008 om 09:32

  Yep, hij schiet zo te zien door en vliegt regelrecht de vangrail in. Laat dat schaatsen nou maar aan de Ollanders over!

 • Bate Hylkema op 20 december 2008 om 15:43

  Een alternatief voor de echte Elfstedentocht vormt de twaalf uur durende theatermaraton ’11 Stêdetocht’ van het theatergezelschap ‘Tryater’ in de periode 20 december t/m 3 januari. Het publiek wordt met bussen dwars door de tijd en ruimte langs zeven Friese dorpen en steden vervoerd. De toeschouwer ervaart en proeft tijdens dit spektakelstuk hoe het is de ’tocht der tochten’ te volbrengen. Alle ingrediënten zijn aanwezig als koek-en-zopie, snert, sirenenkoor en . . . het Elfstedenkruisje. Info? http://www.tryater.nl.

 • Albert Haan op 21 december 2008 om 05:35

  En de schaatser uit Fujeira 1968 gaat de verkeerde kant op.

 • Jacqueline van der Pas op 8 februari 2012 om 21:09

  Achhh, helaas is de tocht der tochten afgeblazen ;(. Ik keek al uit naar een Elfstedentochtpostzegel 2012. Maar wie weet…, we houden moed ;)

 • siep op 15 april 2012 om 13:31

  De Elfstedenzegelvan 1997 is niet de
  officiele afdruk van het Friese landschap,deze afdruk is afkomstig
  uit Finland.

 • b.hylkema op 15 april 2012 om 16:16

  als reactie-aanvulling op het laatste:
  , waar de alternatieve Elfstedentochten de laatste jaren worden gereden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)