De Amateur Entomologists Society - Postzegelblog

De Amateur Entomologists Society

0

In 1935 werd in Groot-Brittannië door Leonard Tesch de ‘Amateur Entomologists Society’ opgericht, een liefdadigheidsorganisatie bestaande uit vrijwilligers die geïnteresseerden informeren over de insecten die in het land voorkomen. Dit wordt entomologie genoemd. Royal Mail schonk aandacht aan deze vereniging door op 12 maart 1985 een serie van vijf postzegels te wijden aan het 50-jarige bestaan.

Het doel van de vereniging is om de studie van entomologie te bevorderen, vooral onder amateurs en de jongere generatie. Ontwerper van de serie postzegels was Gordon Beningfield die op zeer natuurlijke wijze de insecten op de postzegels vormgaf. Op de postzegel van 17p beeldde hij een aardhommel af. In het voorjaar ziet men deze hommel op de wilgenkatjes en later in het jaar veel op distels, klaver en vingerhoedskruid. Het nest van de hommel is ondergronds en soms wel anderhalve meter diep. De Latijnse naam voor de hommel is ‘Bombus terrestris’ en is de meest voorkomende hommel in Europa.

Het zevenstippelig lieveheersbeestje, ofwel ‘Coccinella septempuncata’ als Latijnse benaming, is bij iedereen bekend. Men vindt deze kevertjes op vele plantensoorten waar bladluis op voorkomt. Ze worden dan ook als zeer nuttig ervaren en worden wereldwijd ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel in kassen en boomgaarden tegen de bladluizen. Maar er zijn ook exemplaren die van schimmels leven en ziekten kunnen overbrengen. Het zevenstippelig lieveheersbeestje wordt soms gezien als brenger van geluk en is tegenwoordig zelfs een symbool tegen zinloos geweld.

Het lieveheersbeestje komt veel voor op felicitatiekaarten als geluksbrenger, soms in combinatie met een hoefijzer of klavertje vier. Ook in combinatie op kinderkaarten met kaboutertjes en in kinderverhaaltjes. De meeste lieveheersbeestje leven maar een jaar. Het aantal stippen zegt dus niets over hun leeftijd, ondanks hardnekkige verhalen die daarover de ronde doen.

De wrattenbijter is een insect uit de familie van sabelsprinkhanen. Het is een bedreigde diersoort en staat daarom op de Rode Lijst als ‘ernstig bedreigd’. De naam van deze sprinkhaan is afkomstig uit Zweden waar boeren de sprinkhaan gebruikten om wratten te laten verwijderen. Door vocht na een beet van de beestjes in een wrat verdwijnt deze. De Latijnse naam is ‘Decticus verrucivorus’.

Ondanks de grote achterpoten kan deze sprinkhaan niet goed springen. Ze maken kleine onhandige sprongetjes net een klein padje. Meestal probeert de wrattenbijter bij gevaar weg te komen door zich in de struiken te verstoppen. Maar door hun grootte gaat dat gepaard met veel geritsel. De camouflagekleuren zorgen er wel voor dat het dier nauwelijks zichtbaar is zolang er maar niet bewogen wordt, en deze soort is daarom een meester in het stilzitten.

Een heel bijzondere kever is het ‘vliegend hert’ ofwel ‘Lucanus cervus’. Mannelijke exemplaren kunnen wel tot 9 centimeter groot worden. De enorme kaken worden niet gebruikt om te eten maar om rivaliserende mannetjes te verdrijven. De vrouwtjes zijn veel kleiner. Het vliegend hert is wettelijk beschermd krachtens de Conventie van Bern van 1979.

Op een oude prentkaart, uitgegeven door Frederick Hartmann, een vliegend hert met dreigende kaken. Welke symboliek zou hier achter zitten? Uitgever Hartmann was in Londen gevestigd aan de Farringdon Street 45 en zijn uitgeverij, vooral van prentkaarten tussen 1902 en 1909, verkocht prentkaarten die in Duitsland werden gedrukt. Hij was een van de eerste uitgevers ter wereld die de adreszijde van de kaart van een indeling voorzag met de aanduidingen waar de postzegel geplakt moest worden, waar het adres van de geadresseerde moest worden geschreven en een deel dat kon worden beschreven voor mededelingen.

De grote keizerlibel of blauwe keizer behoort tot de familie van de zogenoemde glazenmakers. Deze  libel, met de Latijnse naam ‘Anax imperator’ komt algemeen voor. Ze zijn meestal te vinden in de buurt van poelen, plassen, vijvers, vennen en sloten. De libel kan tot 8 cm lang worden. Ze vliegen vaak hoog in de lucht op zoek naar een prooi, zoals vlinders. De larven van de libel zijn zeer agressief.

Het ontwerp van het vignet op de eerstedag envelop van Royal Mail werd vervaardigd door John Gibbs. In het stempel een afbeelding van vier lieveheersbeestjes. De Amateur Entomologists Society houdt elk jaar in de herfst een tentoonstelling en een beurs in een gebouw bij de Kempton Park Racecourse in Sunbury-on-Thames bij Londen. Hier kan men in stands boeken kopen over insecten, opgezette insecten maar ook levende insecten en entomologische apparatuur, zoals microscopen en opbergmateriaal.

Overigens bestaat ook de Royal Entomological Society, maar de is veel ouder, al opgericht op 22 mei 1833 als Entomological Society of London. Een van de beroemdste leden was Charles Darwin. De koninklijke goedkeuring werd door koningin Victoria verleend in 1885. Het stempel herinnert daaraan met daarin afgebeeld een sprinkhaan. In 1933 ontving de Society van koning George V het predicaat ‘Koninklijk’ bij het honderdjarige bestaan.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)