Beroemde Britse schrijfsters uit de 18de eeuw - Postzegelblog

Beroemde Britse schrijfsters uit de 18de eeuw

3

Barbara Brown had ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van romanschrijfster Jane Austen een serie van vier postzegels ontworpen die op 22 oktober 1975 uitkwamen. Zij werd als enige kunstenaar uitgenodigd om vier postzegels te ontwerpen met schrijfsters uit de 19de eeuw. Deze postzegels moesten verschijnen op 9 juni 1980 als invulling van het door Posteurop vastgestelde thema voor de Europazegels: ‘Beroemde Europeanen’.

 

 

Om haar ontwerpen van 1975 te vergelijken met die van 1980 is hierboven de serie van vier postzegels van toen opgenomen. Geen portret van Jane Austen, maar personages uit haar boeken. Jane Austen werd op 16 december 1775 geboren en overleed op 8 juli 1817. Ze ligt begraven in de kathedraal van Winchester.

Op de postzegel van 12p is Charlotte Brontë afgebeeld met op de achtergrond een scene uit haar boek ‘Jane Eyre’ uit 1847 dat enkele keren is verfilmd. Haar beroemdste boek had zij geschreven onder haar pseudoniem Currer Bell. Charlotte was de oudste van de drie dochters van de Ierse predikant Patrick Brontë. Ze werd geboren op 21 april 1816 en overleed te Haworth op 31 maart 1855.

In de National Portrait Gallery in Londen bevindt zich een tekening van kalk op papier vervaardigd door George Richmond. Ontwerpster Barbara Brown heeft dit portret overgenomen ten behoeve van haar ontwerp voor de postzegel.

Een zeer bekende plaatfout is het ontbreken van de letter p na de waardeaanduiding 12.

Onder de pseudoniem George Eliot schreef Mary Anne Evans een aantal romans en dichtbundels. Ze werd geboren op het landgoed Arbury Hall op 22 november 1819 te Nuneaton en overleed op 22 december 1880 te Londen. Ze schreef romans, verhalen en dichtbundels. Haar boek ‘The Mill on the Floss’ schreef zij in 1860 waarin zij vele jeugdherinneringen opnam.

Ontwerpster Barbara Brown heeft het bovenstaande ingekleurde portret van George Eliot gebruikt voor het ontwerp van de postzegel. The Mill on the Floss had oorspronkelijk de titel ‘The Tullivers’, genoemd naar de hoofdpersonen in het boek, Tom en Maggie Tullivers, kinderen van de molenaar.

Emily Jane was de middelste van de drie zusjes Brontë, Charlotte de oudste en Anne de jongste. Ze werd geboren in Thornton in Yorkshire op 30 juli 1818 en overleed op 19 december 1848 te Haworth in West Yorkshire. In 1821 was het gezin naar Haworth verhuisd waar haar vader predikant was. Ze woonden in een groot huis achter de kerk en het tuinpad leidde naar de ingang van die kerk. In 1847 kwam haar bekendste roman gereed: ‘Wuthering Heights’.

Pas na haar overlijden, ze had tuberculose en de sofa waarop ze stierf is nog te zien in de huiskamer, werd het boek bewerkt door Charlotte en alsnog uitgegeven. Emily ligt, net als Charlotte, begraven in de kerk van Haworth. Het portret van Emily dat is gebruikt door de ontwerpster van de postzegel is gespiegeld weergegeven. Het origineel hangt, na te zijn gerestaureerd, in de National Portrait Gallery in Londen. Het werd geschilderd door haar broer Branwell, waarschijnlijk in 1833.

De drie zusjes Brontë zijn vereeuwigd op een schilderij vervaardigd in 1835 door hun broer Branwell Brontë. Origineel stond hij als zelfportret afgebeeld op het schilderij maar hij heeft zichzelf verwijderd door er de vorm van een pilaar overheen te schilderen. Het schilderij, dat zwaar was beschadigd, is in 1999 gerestaureerd door Michael Armitage en hangt in de National Portrait Gallery in Londen.

Een schrijfster uit het tijdperk van koningin Victoria was Elizabeth Cleghorn Gaskell. Ze werd geboren op 29 septem-ber 1810 in een huis aan de Cheyne Walk in het district Kensington and Chelsea, aan de noordelijke oever van de Theems in Londen. Haar moeder overleed op jonge leeftijd en de drie maanden oude Elizabeth Stevenson, zoals ze toen heette, werd naar haar tante gestuurd in Knutsford, waar ze haar opvoeding kreeg. Toen ze 21 jaar oud was trouwde ze met William Gaskell. Ze werd erg depressief vanwege het overlijden van haar eenjarige zoon en haar echtgenote moedigde haar aan te gaan schrijven als een soort therapie.

Ontwerpster Barbara Brown heeft waarschijnlijk de tekening van George Richmond gebruikt om het portretje weer te geven op de postzegel. Daarbij is de afbeelding gespiegeld. De debuutroman van Elizabeth was ‘Mary Barton’, een verhaal over het harde leven in Manchester’. Haar bekendste roman is ‘North and South’ dat het scherpe contrast tekent tussen het geïndustrialiseerde noorden van Engeland en het agrarische zuiden. Zij was bevriend met Charolotte Brönte en toen Charlotte in 1855 overleed vroeg haar vader, Patrick Brontë, haar een biografie over het leven van zijn dochter te schrijven. Dat werd een van de beste biografieën die ooit in Engeland is verschenen. Elizabeth overleed op 12 november 1865 aan een hartaanval te Holybourne in het graafschap Hampshire. Ze ligt begraven op het kerkhof van de Brook Street Unitarian Chapel in Knutsford. Heeft u de romans van de zusjes Brontë, George Eliot of Elizabeth Gaskell gelezen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Europa CEPT SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,20 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Maxim van Ooijen op 2 oktober 2018 om 11:17

    Deze serie is niet alleen uitgebracht in het kader van de Europazegels 1980 (twee van de vier zegels), maar ook omdat 1980 het midden was van de United Nations Decade for Women (VN-decade voor Vrouwen) 1975-1985. Dit is ook de reden dat er voor vrouwen is gekozen bij het thema beroemde personen. De zegels passen dus ook heel goed in een VN-verzameling.

  • Cees op 3 oktober 2018 om 08:52

    Prima aanvulling Maxim!

  • Jos van den Bosch op 4 oktober 2018 om 10:32

    Wat ’n prachtige zegels toch, het is geen raadsel, het is gewoon een ode! Geweldig.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)