Fila Corona Varia (24) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (24)

0

Italië was het eerste Europese land waar de besmettingen van COVID-19 werden gesignaleerd. COVID-19 heerste in de wintersportgebieden van Noord-Italië. Gelukkig zijn nu de grenzen van Italië weer open voor de Schengenlanden. De 24e blog is een ode aan Italië. De volgende zaken zullen aan de orde komen: besmette regio’s, Carnaval van Venetië, MILANOFIL2020, Artistamps, Giorgio de Chirico en Trento/Triëst. Buona vacanza in Italia!

De zon schijnt niet in het eerste kwartaal van 2020. COVID-19 zorgde voor een complete lockdown in Italië.

Besmette regio’s

Op 23 februari 2020 besloot de Italiaanse regering voor het gebied van Noord-Italië bestaande uit de regio’s Piemonte (Turijn), Lombardije (Milaan) en Veneto (Venetië) noodmaatregelen te nemen vanwege de hoge besmettingsgraad van COVID-19. De Italiaanse regering heeft een reisverbod voor heel Noord-Italië aangekondigd. In dit gebied wonen 16 miljoen Italianen.

 

 

 

 

 

 

Uitzicht op Piazza San Carlo in Turijn met de twee kerken, Santa Cristina en San Carlo. Coll: Archivio Libreria Antiquaria Bourlot (Turijn).

 

 

 

 

 

 

In deze regio’s waren er meer dan 130 inwoners besmet met het coronavirus. In de regio Lombardije zijn, de brandhaarden van de besmetting, circa 10 dorpen rondom het epicentrum Codogno hermetisch afgesloten van de buitenwereld. In deze regio wonen 50.000 inwoners.

 

 

 

 

 

 

Op dit moment (19 juni 2020) zijn er in heel Italië: 238.000 besmettingen en 34.570 doden. De regering in Italië heeft het licht op groen gezet voor een steunpakket van €400 miljard om de economische gevolgen van de coronavirus te bestrijden.

Carnaval van Venetië (8 februari tot en met 25 februari 2020)

Het Carnaval van Venetië is een van de meest bijzondere carnavalsfeesten ter wereld. Een unieke kans om de sprookjeachtige sfeer van de stad nog beter te ervaren. Het Venetiaanse Carnaval is ook voor wie niet meeviert een feest. De mooi uitgedoste, grotendeels gemaskerde figuren zijn een lust voor het oog. Ruim twee weken lang wordt Venetië nog magischer dan anders, met naast gemaskerde feesten en partijen ook Il Volo dell’Angelo op het Piazza San Marco en de optocht van de Maria’s op de zaterdag voor het officiële carnavalsfeest.

Italië (2009): San Marco plein.

Het carnaval in Venetië is al eeuwenlang een traditie. Tijdens de Venetiaanse Republiek was carnaval al een officieel feest, dat ook toen al meerdere dagen duurde. De oudste vermelding van het gebruik van maskers in Venetië is teruggevonden in een document uit mei 1268. Eind achttiende eeuw werd het dragen van maskers van hogerhand, waarschijnlijk door toedoen van Napoleon, stopgezet. De feestvierders moesten voortaan herkenbaar over straat, en ook het carnavalsfeest werd aan banden gelegd.

San Marino (2004): Folder uitgifte Carnaval Venetië.

In 1959 herleefde de traditie weer en haalden de inwoners van Venetië de maskers weer uit de kast. Nu is het carnaval niet meer weg te denken uit de Venetiaanse straten en steegjes. Het is een van de grootste evenementen van heel Italië. Op 8 en 9 februari 2020 start het feest traditioneel in de wijk Cannareggio met de parade van boten door de kanalen van Venetië. Een paar uur eerder kan je deelnemen of je ogen uitkijken aan de Zombiewalk die om 14.00 uur van start gaat. De leukste plek om de zombies te bekijken is de Riva degli Schiavoni aan het Canal Grande. Op 24 februari 2020 varen de boten over het Canal Grande terug naar de Rio de Cannareggio. Het spektakel vindt plaats tussen 11.00 en 14.00 uur en wordt opgeluisterd met muziek en heerlijke Venetiaanse hapjes.

Gabon (1972): Canal Grande Venezia (UNESCO).

Op 15 februari 2020 is het Festa delle Marie. Een optocht, die om 14.30 van start gaat aan de Via Garibaldi, met aan het hoofd een gevleugelde leeuw, gevolgd door twaalf Maria’s (twaalf mooie Venetiaanse meisjes) en een stoet met meer dan 500 deelnemers. Op 16 februari 2020 is op het San Marco Plein (vanaf 11.00 uur) de spectaculaire Volo dell’Angelo (Vlucht van de Engel) te bewonderen. Een afdaling vanaf de 92 meter hoge Campanile (de toren van St. Markus) naar het Piazza San Marco. De traditie van de ‘Vlucht’ gaat terug tot het midden van de zestiende eeuw.

Een Turkse acrobaat deed de Venetianen versteld staan door vanaf de mast van zijn boot via de top van de toren van St. Markus een touw te spannen naar het balkon van het paleis van de Doge om vervolgens over dit touw te lopen, met slechts en stok om zijn evenwicht te bewaren, en een groet te brengen aan de Doge. De ‘Vlucht van de Turk’ werd sindsdien ieder jaar opnieuw op gevoerd totdat een acrobaat zich verkleedde als een engel en vanaf die dag heet het evenement ‘Vlucht van de Engel’. Na de val van de Republiek en in de inname door Napoleon werd de ‘Vlucht’ verboden, maar sinds 2001 is de Engel weer terug om een hommage aan de ‘Doge van Venetie’ te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nadruk van de festiviteiten en concerten ligt op het carnavalsweekend van 21 tot en met 25 februari 2020. Op 25 februari start om 15.00 uur op het San Marco Plein de finale van de wedstrijd voor het mooiste masker. Carnaval in Venetië is ondenkbaar zonder het eten van Galani en fritole. Galani is niet veel meer dan gefrituurd deeg met poedersuiker, fritole zijn een soort Venetiaanse oliebollen, maar allebei erg lekker.

San Marino (2004): Carnaval Venetië.

Het bekende carnaval in Venetië zal vanwege het nieuwe coronavirus afgelast worden, dat meldt de gouverneur van de regio Veneto, Luca Zaia op 23 februari. ‘We moeten drastische maatregelen nemen’, zei de gouverneur van de regio in het noordoosten van Italië. Dat betekent dat de afgelasting van het carnaval in de Dogenstad aangekondigd zal worden, verduidelijkte hij, en er volgen ‘zelfs nog meer maatregelen’. Intussen is er in de regio Veneto sprake van 25 mensen, die besmet zijn met het COVID-19 virus. In Venetië zelf zijn twee oudere mensen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om de eerste coronazieken in de stad zelf. Het carnaval van Venetië is een van de grootste en bekendste carnavalsfeesten ter wereld. Het feest startte op 8 februari en had normaal tot en met 25 februari 2020 moeten duren.

Hoogtepunten Carnaval van Venetië: https://www.youtube.com/watch?v=TYyb-mE4Ck4

MILANOFIL 2020

Jaarlijks wordt in Milaan de grote postzegeltentoonstelling MILANOFIL georganiseerd. Ook voor 2020 waren de data van 27 en 28 maart al gereserveerd door vele postadministraties en handelaren. Helaas moesten de organisatoren MILANOFIL2020 cancelen. De eerst volgende editie wordt gehouden in 2021.

 

 

 

 

 

De Finse handelaar ‘Peterstamps’ had voor MILANOFIL2020 een blokje uitgegeven met thema Leonardo da Vinci’s ‘Het Laatste Avondmaal’. Na het niet doorgaan van MILANOFIL2020 werden deze zegels voorzien van een opdruk ‘Quarantined Italy – COVID-19 – Exhibition moved’. De blokjes bestaan met perforatie, ongetand en omgekeerde opdruk. Verder bestaan ze ook zonder overprints. Het zijn geen officiële zegels, maar expo blokjes.

Finland (2020): fantasievel MILANOFIL2020 met opdruk.

 

Finland (2020): fantasievel MILANOFIL2020 met omgekeerde opdruk.

Slowakije Post zou dit velletje van € 1,70 uitgeven tijdens MILANOFIL 2020. Onderaan het vel staat: ‘SPOLOČNÉ VYDANIE S TALIANSKOM MILANOFIL 2020 / EMISSIONE CONGIUNTA CON ITALIA MILANOFIL 2020’ (= Gezamenlijke uitgave met Italië MILANOFIL 2020). MILANOFIL2020 ging niet door maar de Slowaakse post gaf deze zegel € 1,70 in een vel (rest van het vel: negen afbeeldingen zonder waarde) op 27 maart 2020. Gekozen is voor het thema ‘Fiets’ voor de postzegel.

ActNow is de wereldwijde oproep van de Verenigde Naties tot individuele actie op het gebied van klimaatverandering. De campagne is een cruciaal onderdeel van de gecoördineerde inspanningen van de VN om het bewustzijn, de ambitie en de actie voor klimaatverandering te vergroten en de uitvoering van de overeenkomst van Parijs te versnellen. ActNow is in de eerste plaats een online en sociale mediacampagne en zal individuele acties onderwijzen en aanmoedigen, voornamelijk door het aanpassen van consumptiepatronen. Door onze gewoonten en routines te veranderen en keuzes te maken die minder schadelijke effecten op het milieu hebben, hebben we de kracht om de klimaatuitdaging aan te gaan.

Slowakije (2020): ActNow (MILANOFIL2020) met Slowaakse tekst.

Fietsen is een van de vier basisvervoerswijzen, samen met wandelen, openbaar vervoer en individuele auto’s. Om de inspanningen om ons milieu te beschermen te ondersteunen, als onderdeel van de reactie op klimaatverandering, moeten we de harmonieuze ontwikkeling van individuele vormen van duurzame mobiliteit (openbaar vervoer en niet-gemotoriseerd vervoer: lopen en fietsen) op passende wijze stimuleren, potentieel om de negatieve impact van de enorme groei van het autogebruik te verminderen.

UN (2020): ActNow met Engelse tekst.

 

Fietsen is een veelvoorkomend transportmiddel dat helpt om het niveau van schadelijke emissies in de lucht aanzienlijk te verminderen. Het genereert op zijn beurt een natuurlijke druk die leidt tot een afname van de verkeersdrukte in stadscentra en de buitenwijken als gevolg van overmatig gebruik van personenauto’s. Tegelijkertijd draagt ​​het gebruik van fietsen bij aan een verbetering van de gezondheid van de bevolking en vermindert het de uitgaven aan producten zoals brandstof en smeermiddelen. Het dagelijkse fietsgebruik draagt ​​bij aan de ontwikkeling van sterkere sociale banden tussen de inwoners van een stad en een efficiënter gebruik van de openbare ruimte.

Artistamps – Interfolio All’Encyclopédie COVID-19

Het is het ideale doel van de tentoonstelling, toegankelijk via internet, gewijd aan het coronavirus. De kunstgalerie van Ophen in Salerno vroeg 72 kunstenaars om pseudozegels te ontwerpen. Deze virtuele expo ‘Artistamps – Interfolio bij de Encyclopédie COVID-19’ is te zien t/m 28 juni 2020. Een selectie van de expo ziet u hieronder:

Kijk alle 72 ontwerpen op http://www.ophenvirtualart.it/mostra.php

Scroll naar beneden en zie de drie kamers. Sta steeds met je muis op de 1e, 2e en 3e kamer en zie de virtuele expo COVID-19 van Italiaanse kunstenaars. Creativiteit in coronatijd.

Giorgio de Chirico

Giorgio de Chirico (1888 – 1978) werd in Griekenland geboren uit Italiaanse ouders en volgde zijn kunstopleidingen in Athene, Florence en vanaf 1906 aan de kunstacademie van München, waar hij Böcklin en Klinger ontdekte. In 1909 reisde hij door Italië waar hij onder meer Milaan, Turijn en Florence bezocht. Rond 1910 ontwikkelde De Chirico interesse voor pleinen en symmetrische gebouwen uit de Renaissance vanwege hun klassieke vormen. Symmetrische stadsgezichten zouden een groot thema worden in zijn werk. Ook lezing van denkers als Nietzsche, Schopenhauer en Weininger liet sporen na. Vanaf 1911 woonde en werkte De Chirico in Parijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Chirico was van grote invloed op het werk van René Magritte. Magritte schreef dat in het schilderij Het liefdeslied de poëzie boven de schilderkunst uitsteeg, een ontdekking die hem tot tranen roerde. De onverwachte combinatie van een rubberen handschoen en een antiek borstbeeld vindt hij een nieuwe visie op de kunst, vrij van stereotiepe gewoontes van de geest. De Chirico schilderde zijn droombeelden als pre-surrealist ver voor het surrealistisch manifest (1924) en stopte daarmee om vanaf de jaren 1920 terug te keren naar een meer academische stijl.

San Marino (1979): Herdenking overlijden van Giorgio de Chirico

Naast Carlo Carrà lag De Chirico vanaf 1917 ten grondslag aan de Pittura metafisica of de metafysische schilderkunst, een kunstrichting in de Italiaanse moderne kunst. In hun werk worden voorwerpen en figuren zeer realistisch afgebeeld maar uit totaal verschillende causale en temporele contexten gecombineerd in lijnperspectivische constructies. Daardoor werd, zoals in het surrealisme en het magisch realisme, de raadselachtigheid van de objectwereld beklemtoond. Ook de conventionele orde en de plaatsing van de dingen werd op die wijze geïroniseerd. Behalve op Magritte heeft de vroege De Chirico veel invloed uitgeoefend op talrijke andere beeldende kunstenaars: Paul Delvaux, Salvador Dali, Carel Willink en Max Ernst.

Italië (2000): Adventjaar met twee schilderijen Giorgio de Chirico

De stilte van de straten en pleinen tijdens de lockdown in Italië doet me denken aan deze Italiaanse schilder: Giorgio de Chirico.

The Disquieting Muses (1918). Private collectie.

 

Piazza d’Italia (1913). Coll: Art Gallery of Ontario, Toronto, Canada.

Trento en Triëst

Toelichting van de eerste zegel van deze blog. Vanaf 1919 verschenen een aantal jaren opdrukken (met ‘di corona‘) op Italiaanse zegels gebruikt in gebieden die Italië na de Eerste Wereldoorlog van Oostenrijk had teruggekregen o.a. Trento en de hoofdstad Triëst. Het woord ‘corona’ is de Italiaanse vertaling van de Oostenrijkse munt ‘Krone’. Hieronder ziet u een selectie van deze opdrukken..

Buona vacanza in Italia

Italië (2004): Europa Cept – Vakantie.

Italië (2006): Made in Italy – gelato artigianale.

dagli olandesi

Italië (1993): Verenigd Europa.

Meer info Italië

Volgens mij de beste website met tips om Italië te bezoeken: https://ciaotutti.nl/

 

Informatie over coronavirus in Italië: https://www.italie.nl/informatie-over/corona-virus/

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Finland Verenigde Naties Europa CEPT Eerste Wereldoorlog Fietsen en wielrennen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (25 stemmen, gemiddeld: 4,72 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)