Nederlandse vogels in Hong Kong? - Postzegelblog

Nederlandse vogels in Hong Kong?

5

Op 10 februari 2000 gaf de postadministratie van Hong Kong een postzegelblokje uit met afbeeldingen van Europese vogelsoorten. De verhoudingen van de vogels ten opzichte van elkaar klopt helemaal niet, maar goed, voor de echte vogelaar geen bezwaar.

blokje-hong-kong-708-400p.jpg

Van links naar rechts op het velletje zien we de koereiger (Bubulcus ibes) die oorspronkelijk uit Afrika kwam, maar enkele jaren gelden ook al werd gezien in onze Biesbosch. In Hong Kong komt deze vogel ook voor in het noordelijke deel van de New Territories. Men ziet ze daar vaak zitten op de rug van vee waarbij ze parasieten van de huid plukken. De kleur oranje van de veren wordt alleen gezien tijdens het broedseizoen. Voor de rest zijn ze het gehele jaar gehuld in witte veren.

blokje-hong-kong-a-709-60.jpg blokje-hong-kong-b-710-120p.jpg blokje-hong-kong-c-711-180.jpg
Daarnaast vliegen twee Europese lepelaars (Platalea leucorodia). Ze zijn direct herkenbaar aan het brede uiteinde van hun snavel. In Nederland zeldzaam, maar ze worden steeds meer waargenomen, vooral op de waddeneilanden en de randmeren langs het IJsselmeer. In Hong Kong komen ze nog voor in het gebied van Ramsar.

blokje-hong-kong-d-712-190p.jpg blokje-hong-kong-g-715-190p.jpg
De kleine zilverreiger (Egretta garzetta) komt ook in Nederland voor. Het is in Europa de meest verbreide soort reigers. Maar ook in Hong Kong is het de meest voorkomende reigersoort, vooral in de New Territories.

De steltkluut (Himantopus himantopus) is in Nederland ook al geen onbekende, ook al komt deze soort veel minder voor dan de gewone kluut. Het is meer een vogel uit Zuidelijk Europa en Noord Afrika. Ook deze vogel moet men vooral zoeken in het gebied van Ramsar in Hong Kong.

blokje-hong-kong-e-713-190p.jpg ijsvogel-190p.jpg
De grootste afgebeelde vogel is de Smyrna-ijsvogel (Halcyon smymensis). Deze is in Nederland nog nooit gezien. Wel in Zuidoost Europa en Noordoost Afrika. In Nederland kennen we wel de gewone ijsvogel (Alcedo atthis) maar die is zeer zeldzaam. In Hong Kong is de vogel veel voorkomend in de New Territories.

bridge-707-120p.jpg blokje-hong-kong-f-714-270p.jpg

Op de achtergrond van het blokje is de Mai Po Inner Deep Bay te zien aan de kant van het Ramsar gebied. En op de postzegel? Hierop de Tsing Ma Bridge, de op vijf na grootste hangbrug ter wereld. De brug is genoemd naar twee eilanden in Hong Kong: Tsing Yi en Ma Wan. De brug heeft twee dekken, waarbij de bovenste een zesbaans autoweg is en de onderste twee spoorbanen heeft, alsmede twee verzorgingswegen. De brug is 1.377 meter lang op 206 meter hoog. De brug kwam gereed in mei 1977 en werd geopend door Margaret Thatcher.

Dan nog iets over de technische gegevens van het blokje. Het ontwerp van het blokje werd vervaardigd door Arde LAM in Hong Kong naar een illustratie van Loraine LEE. Hier zijn de vogels wel in de juiste verhoudingen te zien! Het blokje werd gedrukt door Hélio Courvoisier S.A. in Zwitserland. Deze postzegeldrukkerij werd in april 2001 gesloten en in juni 2001 overgenomen door de Britse drukkerij Walsall Security Printers. Het blokje werd uitgegeven ter gelegenheid van de van 1 tot 5 februari 2001 gehouden postzegeltentoonstelling Hong Kong 2001 Stamp Exhibition. Het thema was: natuur. Maar wat heeft dan die hangbrug met natuur te maken? Of was het bedoeld als hangplek voor vogels die zich vervelen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (5) Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)