Fila Corona Varia (8) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (8)

0

Balkonia en Tuinesië waren de meest populaire bestemmingen dit paasweekend. Heeft u ook genoten van het mooie weer? Of heeft u vooral uw verzameling doorgenomen op plaatfouten? Of heeft u vooral genoten van de digitale musea rondleidingen? In deze 8e blog gaan we in op de comeback van de televisie, trouwen, EHBO en de eventuele gevolgen voor het Concertgebouw. Ook zijn er drie bijzondere frankeermachinestempels aan het einde van de blog.

Corona in begrijpelijke taal

We leven straks in een 1,5 meter samenleving waarin heel veel informatie duidelijk en snel doorgegeven moet worden aan de burgers. Onderstaand voorbeeld van een gemeente is voor algemeen gebruik en mag worden overgenomen door derden.

Vanaf vrijdag 28 februari 2020 kan iedereen met vragen over het coronavirus terecht bij het publieksinformatienummer 0800 1351. Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +312 0205 1351. Veel informatie is ook te vinden op:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

Anderhalfmetersamenleving (voorbeelden)

Hoe communiceren we in de post-corona periode?

Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert, bepaalt hoe ons leven er nu uitziet. Premier Mark Rutte noemt hun adviezen ‘heilig’. Er is een tijd voor en een tijd na corona. Hoe wordt die samenleving vormgegeven in alle Europese landen? Communiceren we zoals hieronder op de Nederlandse Europazegels van 1989? De landen staan al op beide postzegels.

Nederland (1989): Europa CEPT Kinderspelen.

 

 

 

 

 

 

 

Alle bedrijven ontwikkelen nieuwe logo’s voor de anderhalfmetereconomie: het nieuwe normaal.

Trouwen 

Nu trouwen heeft een aantal beperkingen. Alle samenscholingen (ook met minder dan 100 personen) zijn t/m 1 juni 2020 verboden. Voor bruiloften geldt de aanvullende maatregel. Deze kunnen doorgaan, echter wel tot maximaal 30 gasten en mits deze gasten allemaal op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen zitten. Er moet dus genoeg ruimte zijn en deze maatregel geldt minstens t/m 28 april 2020. Alle horecagelegenheden zijn gesloten t/m 28 april 2020. Dit heeft gevolgen voor alle bruiloften, want geen enkel diner of trouwfeest kan nog plaatsvinden. Trouwjurken zijn door het coronavirus moeilijker verkrijgbaar en dat kan nog wel eens voor problemen gaan zorgen.

 

 

 

 

 

 

EHBO

Rode Kruis EHBO regels: https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/ehbo-verlenen-tijdens-corona/

Concertgebouw

Volgens de overlevering is de bouw van het Concertgebouw Amsterdam min of meer te danken aan de Duitse componist Johannes Brahms. U weet wel van de 3B’s (Bach, Beethoven en Brahms) van Duitsland. Brahms bezocht Amsterdam in 1879 om zijn derde symfonie te dirigeren. Hij was ontstemd over het niveau van het gelegenheidsensemble.

 

 

 

 

 

 

Na afloop van het concert zou hij hebben gezegd: ‘Ihr seid liebe leute, aber schlechte musikanten’. Dit heeft uiteindelijk geleid voor de bouw van een muziektempel in classicistische stijl.

De voorzijde van het Koninklijk Concertgebouw, met op de nok van het dak een vergulde lier. Foto: Wikipedia.

De bouw op een stuk grond buiten de stad werd geplaagd door financieringsproblemen en ruzie met de buurgemeente Nieuwer-Amstel over de aanleg van de toevoerwegen. Op 11 april 1888 werd het Concertgebouw ingewijd met een concert.

Nederland (1988): 100 jaar Concertgebouw/orkest (1888-1988).

Het Concertgebouw heeft twee zalen: de Grote zaal met 1974 plaatsen en de Kleine zaal met 438 plaatsen.  De gevolgen van de 1,5 meter samenleving zijn groot. Een concert uit de Kleine zaal kan worden opgevoerd in de Grote zaal met 474 plaatsen (bij bepaalde rijen blijven de stoelen onbezet). Met een klein ensemble is het nog wel mogelijk om op te treden maar met een groot orkest levert dat wellicht problemen op het podium. Verder is het maar de vraag of uit het oogpunt van kosten een opvoering in de Grote zaal wel rendabel zou zijn. Een rekensom zou kunnen uitkomen dat geen optredens verzorgen niet leidt tot een negatieve begroting. Tenslotte zou ook de logistiek van het binnenkomen van de 474 gasten, het eten en drinken, het wegbrengen van de jas en het toiletbezoek geregeld moeten worden in de 1,5 meter samenleving. De directie van het Concertgebouw zal de komende weken afwegen of het allemaal economisch of cultureel zinvol is.

Comeback televisie

In totaal keken 7,6 miljoen Nederlanders naar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens hun persconferenties. Het TV bezit in Nederlandse huishoudens bedraagt 96%. Daarbij opgeteld dat de meeste bewoners thuis zijn en belangrijk nieuws verwachten over hun toekomst (werk, school en zorg) is het duidelijk dat we massaal voor de buis zitten.

Filateliebeurs Hilversum 31 januari – 1 februari 2015.

De eerste (zwart-wit)televisie-uitzending was op 2 oktober 1951, om 20.15 uur, vanuit de NTS-studio, studio Irene te Bussum. Na de officiële opening door staatssecretaris mr. Cals en NTS-voorzitter prof. J. B. Kors (KRO) volgde een filmpje over de fabricage van beiaardklokken in Nederland, een overzicht van de geschiedenis van de televisie en als hoofdschotel het spel de Toverspiegel. De uitzending duurde tot 22.15 uur, en verliep op een kleine technische storing na zonder problemen. De Amsterdamse journaliste Jeanne Roos was de omroepster van het eerste uur.

In 1967 werd kleurentelevisie officieel in Nederland geïntroduceerd. Het in Nederland geadopteerde kleurensysteem was het door de Duitse Dr. Walter Bruch van Telefunken uit het Amerikaanse NTSC-systeem doorontwikkelde PAL-systeem. Eveneens in het jaar 1967 werd reclame op de Nederlandse televisie toegelaten. Enkele jaren daarna werd het open bestel ingevoerd via de Omroepwet van 1969. Het werd daarmee mogelijk om als nieuwe omroep tot het bestel toe te treden. De TROS had hier enkele jaren voordat de wet werd ingevoerd al gebruik van gemaakt. De Evangelische Omroep en Veronica Omroep Organisatie volgden later.

Begin 1992 werd binnenlandse commerciële televisie mogelijk. Op 30 augustus 1993 werd in Nederland het fenomeen dagtelevisie geïntroduceerd. Hiermee werd het duale bestel van publieke en commerciële omroepen een feit. Nieuwe zenders zijn oa. RTL4, RTL5, RTL8, Veronica, SBS6 en Net5.

Frankeermachinestempels

Nu de wereld reageert op de COVID-19-pandemie van het coronavirus, reageren postdiensten ook, niet alleen op nieuwe logistieke uitdagingen, maar ook met aanvullingen op hun postzegelprogramma’s en nieuwe frankeermachinestempels. Zie hieronder Singapore en Engeland.

Singapore en Engeland (2020): slogans Covid-19.

Maleisië was mogelijk de eerste die eind maart dit deed met een frankeermachinestempel met de tekst ‘You Stay At Home, We Deliver; Do your part to stop the spread of COVID-19′ #StayAtHome’.

Maleisië (2020): slogan Covid-19.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Duitsland Groot Brittannië Nederland Oostenrijk Europa CEPT MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)