De postzegels van Faroer in 1987 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1987

1

In 1987 vond de internationale postzegeltentoonstelling Hafnia 87 plaats in Kopenhagen. Een blokje met een toeslag van 5,80 kronen was vele verzamelaars in het verkeerde keelgat geschoten. Waarom bijna een kwart van de te betalen prijs voor het blokje voor die tentoonstelling waar maar weinigen uit de Faroer naar toe zouden gaan? Had de postdienst van de Faroer naar de klachten geluisterd? In elk geval kwam in 1987 weer een blokje uit.

Een serie van vier postzegels werd gewijd aan boerderijen op de Faroer eilanden. Ontwerper van de serie, die op 9 februari 1987 werd uitgegeven, was Jákup Pauli Gregoriussen. Op de postzegel van 300 øre beeldde hij een boerderij af in Depli dat behoort tot de gemeente Hvannasunds kommuna in het oosten van het eiland Bordoy. Het dak van de boerderij is bedekt met graszoden en bestaat nog steeds.

Op de postzegel van 420 øre is de schuur afgebeeld die behoort bij de boerderij van Depli, eveneens bedekt met graszoden.

In 1815 werd een nederzetting gesticht in Frammi vid Gjonna waarbij de afgebeelde boerderij werd gebouwd. De boerderij ligt tussen enkele riviertjes vlak bij het meer Leynar in de gemeente Kvívík op het eiland Streymoy. Op de postzegel is het deel van de boerderij afgebeeld met de schaapskooi en de smederij.

Op de postzegel van 650 øre is de gehele boerderij in Frammi vid Gjonna afgebeeld. De boerderij staat nu leeg maar wordt in stand gehouden, omdat het een typisch voorbeeld is van een boerderij van de Faroer eilanden. Dus vier postzegels met uiteindelijk maar twee boerderijen.

 

De Europazegels, uitgegeven op 6 april 1987, stonden in het teken van de moderne architectuur. De postdienst van de Faroer koos voor het op 8 mei 1983 geopende Nordens Hus in Thorshavn, ook wel het Scandinavië Huis genoemd, ontworpen door de architecten Ola Steen uit Noorwegen en Kolbrúnn Ragnarsdóttir uit IJsland. Het is het centrale culturele centrum van de Faroer waar ook de Nordische Raad van Ministers gehuisvest is. Het Norden Hus wordt beheerd door een raad van acht personen waarvan drie uit de Faroer en vijf uit de overige Scandinavische landen. Het is een echt Scandinavisch gebouw. Het telt twee verdiepingen en de stalen constructiebalken zijn afkomstig uit Denemarken. Het dak is een traditioneel ‘eiland’ afkomstig uit IJsland. De vloer bestaat uit Noorse graniet. Het meubilair is afkomstig uit Finland en de houten wandbekleding komt uit Zweden. De danszaal is voorzien van een parketvloer waar traditionele dansen van de Faroer opgevoerd kunnen worden.

Een serie van drie postzegels met afbeeldingen van vissersschepen werd uitgegeven op 1 juni 1987. Het ontwerp van de postzegels werd gemaakt door Bárdur Jákupsson. De eerste trawler die is afgebeeld is het SS Jóannes Patursson, gebouwd in 1947 door Beverley Shipbuilding & Engineering in Engeland.

Het tweede schip heeft de naam Magnus Heinason gebouwd in 1961 door Companhia Uniãno Fabril in Lissabon. Een visnet wordt achter de trawler voortgetrokken langs de bodem of door vrij water.

De trawler Sjurdarberg werd gebouwd in 1985 en heeft als thuishaven Klaksvík op de Faroer eilanden. Het schip liep in Noorwegen van stapel van de werf Tangen Verft in Kragerø. Het was toen een van de modernste vissersschepen. Het schip is voornamelijk in de Noordzee te vinden.

Een serie van vijf postzegels verscheen op 7 september 1987 geheel gewijd aan het eiland Hestur. Ontwerper Ole Wich begon met het tekenen van het eiland als landkaart. Het eiland is niet zo groot, slechts een oppervlakte van iets meer dan 6 km2. Het ligt ten westen van het eiland Streymoy en ten zuiden van Koltur. De naam Hestur of Hestoy betekent paard. Op het eiland ligt maar één dorp ook met de naam Hestur. Op het landkaartje is een rode stip afgebeeld met de naam Bygdin. Dat is de plaatselijke naam voor het dorp.

Op de postzegel van 300 øre is het dorp afgebeeld. Er wonen tussen de 30 en 40 mensen, maar in de zomermaanden kan dat veel meer zijn vanwege het toerisme. De meeste bewoners houden zich bezig met de visserij. Het dorp heeft een kleine haven. In 1942 is een deel van de rotsen opgeblazen waardoor een aanlegplaats voor veerboten kon worden gebouwd. Thans is er ook een jachthaven.

Op het eiland liggen vier kleine meren waarvan het grootste het Fagradalsvatn in het noordelijke deel. Daar bevinden zich ook veel heidevelden waar de schapen de dienst uitmaken.

Svh

Het eiland heeft vier bergen waarvan twee 421 meter hoog zijn, de Múllin en de Eggjarók, een van 298 meter hoog, de Nakkur en een van slechts 125 meter hoog, de Álvastakkur, afgebeeld op de postzegel van 420 øre. Bij Hælur op de zuidelijkste punt staat een vuurtoren. Daar ligt ook een camping voor de zomergasten.

De laatste postzegel, van 550 øre, laat nogmaals het dorpje zien met de pier die het haventje beschermt. In 1919 vond met een vissersboot een ongeluk plaats waarbij een derde van de mannelijke bevolking omkwam.

Als laatste vond op 16 oktober 1987 de uitgifte plaats van een blokje met één postzegel van 3 kronen en een verkoopprijs van 4 kronen ter gelegenheid van de wereld postzegeltentoonstelling Hafnia 87 die van 16 tot en met 25 oktober in Kopenhagen werd gehouden.

Op het velletje is een schilderij afgebeeld vervaardigd door Christian Rosenmeyer die het jaar daarvoor ook te zien was met een ander schilderij op het blokje. Nu met de Westelijke Baai van Thorshavn. Ook hier is in het waterverfschilderij de schilder met zijn ezel te zien vlak naast de aanduiding 400.

Eveneens op 16 oktober 1987 verschenen twee postzegels die op zich niets te maken hadden met de wereldtentoonstelling in Kopenhagen. Op de postzegel van 470 øre is een collage weergegeven met stukjes gekleurd papier. De collage biedt een gezicht op de Oostelijke Baai van Thorshavn en is vervaardigd door Zakarias Heinesen. Heinesen werd geboren in 1936 in Thorshavn.

Een gezicht op de Oostelijke Baai van Thorshavn werd eveneens als schilderij vervaardigd door Zakarias Heinesen. Hij was de zoon van William Heinesen die eveneens kunstenaar en schrijver was. Vele van zijn werken bevinden zich in musea over de gehele wereld. Zijn werk is zelfs te zien op een bankbiljet van de Faroer van 200 kronen. Met deze schilderijen, die zijdelings toch te maken hadden met de postzegeluitgifte voor de Hafnia 87, werd het jaar 1987 afgesloten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Faroer Finland Noorwegen Zweden Architectuur Europa CEPT SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)