De postzegels van Faroer in 1986 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 1986

0

Het jaar 1986 stond in het teken van een grote internationale postzegeltentoonstelling die het jaar daarop in Kopenhagen zou plaatsvinden onder de naam Hafnia 87. Verzamelaars waren bang dat deze tentoonstelling gepaard zou gaan met een vloed aan uitgiften. De postdienst van de Faroer hield het in 1986 nog op een blokje met daarin drie postzegels, maar hoe zou het in 1987 worden?

 

 

Het jaar 1986 begon echter met een serie van vier postzegels die gewijd waren aan de ballade ‘Skrímsla’. Een ballade waarbij werd gezonden en gedanst. Een ballade bestaande uit 45 vrij eentonig gezongen coupletten met telkens een refrein daartussen. En de dans was ook erg eenvoudig. De meestal in klederdracht uitgedoste dansers hielden elkaars handen vast en schuifelden wat in het rond terwijl de ballade werd gezongen. Op de onderzijde van de postzegels is de dans uitgebeeld.

 

De ballade kent vele verhalen zoals van een kleine jongen ‘Skrímsli’ die het bos intrekt en een monsterlijke reus ontmoet. De reus daagt de jongen uit voor een schaakspel. De jongen wint natuurlijk. Op de randen van de postzegels zijn verschillende schaakstukken afgebeeld. De ontwerper van de postzegels was Bárdur Hákupsson die al verscheidene postzegels had vormgegeven.

 

Op 7 april 1986 verschenen twee Europazegels die gewijd waren aan het algemene thema: vervuiling van de zee. Bárdur Jákupsson maakte daarvoor eenvoudige tekeningen. Op de eerste zegel werden vaten met radioactief of ander giftig materiaal gedumpt door een vrachtschip. De tweede zegel toont opengebarsten vaten waardoor het giftige of radioactieve materiaal de zee vervuilt en daarmee de zeeflora en fauna bedreigt.

 

Drie postzegels gewijd aan Amnesty International verschenen op 2 juni 1986. De ontwerpen van de postzegels waren afkomstig van tekeningen, waarbij vooral kinderen in gevangenschap werden verbeeld. Het waren geen kindertekeningen maar tekeningen van volwassenen. De tekening op de postzegel van 300 øre was gemaakt door Olivur Vid Neyst, geboren in 1953 in de stad Klaksvík, waaraan het symbool, de kaars omwonden met prikkeldraad, was toegevoegd. De postzegel van 470 øre was gemaakt door Eli Smith, aquareltekenaar, die in 1976 als marconist de zee opging en pas in 1980 ging tekenen en schilderen. De derde zegel, van 550 øre was gemaakt door Rannva Kunoy, geboren in 1975 en thans woonachtig en werkend in Londen. Zij was echter wel geboren in de Faroer maar ging met haar ouders naar Engeland. Haar ouders gingen terug naar de Faroer eilanden maar zij bleef.

Op 29 augustus 1986 verscheen het eerste blokje gewijd aan de internationale postzegeltentoonstelling die in 1987 in Kopenhagen zou plaatsvinden: Hafnia 87. De afbeelding is een schilderij waarin drie postzegels zijn uitgespaard met een totale waarde van 14,20 kronen. De verkoopprijs was echter 20 kronen waarbij de toeslag van 5,20 kronen bestemd was voor de financiering van de tentoonstelling.

De afbeelding is een aquarel vervaardigd door Christian Rosenmeyer, een schilder die leefde van 1728 tot 1802. Hij verbeelde de Oostelijke baai, de haven van Thorshavn, waarbij hijzelf te zien is als schilder met zijn ezel linksonder op het schilderij. Het schilderij werd vervaardigd eerst als tekening in 1778 en later als aquarel in 1782.

Een serie van drie postzegels gewijd aan oude bruggen verscheen op 13 oktober 1986. De tekeningen van de bruggen waren vervaardigd door Igálvur av Reyny die eerder postzegels in de vorm van tekeningen had ontworpen in 1981 en 1982. De eerste postzegel toonde de brug Glyvragjógv bij het dorpje Glyvrar op het eiland Eysturoy uit 1902.

De tweede postzegel laat de brug zien over de Leypanagjógv bij het thans onbewoonde dorpje Oyrargjógv op het eiland Vágar uit 1912. Bij het dorpje lag de aanlegsteiger van de veerboot van Vágar naar het eiland Streymoy. Toen de tunnel in 2002 gereed kwam verviel de veerdienst en vertrokken de bewoners van het dorpje.

Op de laatste postzegel, van 13 kronen, is de brug over de Breidá te zien behorende tot het weggetje dat naar Skælingur gaat op het eiland Streymoy. De brug is gebouwd in 1908. Het dorp met slechts een handvol inwoners ligt aan de voet van een van de hoogste bergen van de  Faroer eilanden, de Skælingsfjall met een hoogte van 767 meter. Wat mogen we voor het jaar 1987 verwachten? Wat zal de Hafnia tentoonstelling ons brengen?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Faroer Bruggen Europa CEPT Klederdracht Schilderkunst Sprookjes en legendenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)