De Oostenrijkse Alpenvereniging (deel 2) - Postzegelblog

De Oostenrijkse Alpenvereniging (deel 2)

0

In deel 1 van de krantenbandjes van de ‘Deutscher und Österreichischer Alpenverein’ is in de Michelcatalogus Postwaardestukken, dat de verkoop van krantenbandjes op 10 april 1916 werd beëindigd en dat daarna geen krantenbandjes meer werden uitgegeven. Op het eerste gezicht een vreemde verklaring. Wat was hier aan de hand?

Het in 1908 uitgegeven krantenbandje met de opgedrukte zegelwaarde van 3 Heller en afbeelding van Keizer Franz Joseph, werd gebruikt voor de verzending van het Mededelingenblad van de DÖAV. Het voorbeeld gestempeld met het dagtekeningstempel van Wenen, heeft de datum 15 december 1908. Bij dit bandje is duidelijk te zien dat deze eerst was gestempeld met het dagtekeningstempel en daarna was voorzien van een adres etiket.
Maar dan verschijnen de krantenbandjes waarbij de opgedrukte zegel is voorzien van een afdruk van een vooraf aangebracht bijzonder stempel. In plaats van een datum in het stempel is een tijdvak aangegeven, zoals het voorbeeld van 1913: midden juni.

Voor bestemmingen buiten het keizerrijk Oostenrijk werden krantenbandjes gebruikt met een zegelopdruk van 5 Heller. Bovenstaand voorbeeld is van  “Mitte Juni”1913.

Zo zijn meer krantenbandjes van dit type vooraf gestempeld met het bijzondere stempel waarbij boven het jaartal een tijdvak is aangegeven, zoals “Mitte Dezember”. Ook bij dit bandje is het adresetiket opgeplakt nadat de afdruk van het stempel vooraf was aangebracht.
Naast het woord “Mitte” komt een andere aanduiding voor, namelijk “Ende”. Andere tijdvakaanduidingen, bijvoorbeeld “Anfang”, ben ik (nog) niet tegengekomen.

Wel een aanduiding waarbij twee maanden werden genoemd. Als voorbeeld  “Januar-Februar”op een krantenbandje uit 1914. Ook uit 1914 is een aanduiding bekend met alleen “März”. Daarbij werd gebruik gemaakt van een krantenbandje met een nieuwe zegelafdruk in groen met afbeelding keizer Franz Joseph met de waarde van 5 Heller. Dit krantenbandje komt niet voor in de Michel catalogus postwaardestukken! Voor grootgebruikers was het vanaf 1903 mogelijk om zelf krantenbandjes te bestellen bij de Oostenrijkse Postdienst, waarbij men zelf een keuze kon maken voor wat betreft de zegelaopdruk en de kleur daarvan. En dit is dan zo’n voorbeeld. Door Oostenrijkse en Duitse gespecialiseerde verzamelaars van postwaardestukken hebben hierover schriftelijke oorlogen uitgevochten. Is het een afdruk van een postzegel of alleen maar een waardeaanduiding in de vorm van een postzegel? Daar ga ik dus verder niet op in.

In elk geval zijn verschillende modellen bekend zoals de afdruk van de postzegel van 5 Heller met afbeelding Keizerskroon, uitgegeven op 28 september 1918.

Verder krantenbandjes met afdrukken van krantenzegels, zoals de 2 Heller in rood. De originele krantenzegel van 2 Heller was op 1 oktober 1916 uitgegeven in de kleur bruin. Opvallend hierbij is dat geen tijdvak en jaartal in de stempelafdruk is opgenomen.

Andere verzenders van drukwerk met een krantenbandje gebruikten eveneens dergelijke waardeafdrukken, zoals het bandje gestempeld op 19 december 1918.

Een krantenbandje met het inschrift Deutschösterreich met de waarde 20 Heller met het adelaarswapen werd in 1919 vervaardigd. Ongebruikte krantenbandjes zoals hierboven met voorafstempeling ziet men zelden. Andere waarden die ik heb gezien in dit type zijn 40 Heller en 2 Kronen. Verder zijn mij ook krantenbandjes bekend met afdrukken van krantenzegels in de waarde van 6 Heller in blauwe kleur en 9 Heller in okergeel. Deze laatste krantenzegels waren uitgegeven in 1920 en 1921 met inschrift Deutschösterreich. Krantenbandjes, het verzamelen waard?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch OostenrijkNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)