Water als een van de eerste levensbehoeften…. (deel 1) - Postzegelblog

Water als een van de eerste levensbehoeften…. (deel 1)

0

Dat was het gemeenschappelijke thema voor de Europazegels van het jaar 2001. Maar Nederland als waterland deed hieraan niet mee. Wel de Britse Royal Mail die aan het oorspronkelijke thema: ‘Water en natuurlijke bronnen’, een eigen invulling gaf: het leven in een vijver. Andere deelnemende landen aan de Europazegels gaven totaal verschillende invullingen aan het thema, van een half gevuld glas water tot aan watervallen, beken en kanalen. Het enige element op de postzegels dat het tot ‘Europazegels’ maakte was het woord ‘Europa’ als logo.

Van de serie van vier postzegels die Royal Mail op 10 juli 2001 uitgaf waren twee zegels voorzien van het woord ‘Europa’. De eerste was een zegel met de frankeeraanduiding 1st, gelijk aan 27p, met een afbeelding van een kikker. Het is een Europese bruine kikker die algemeen voorkomt maar wordt bedreigd door verlies aan natuurlijke leefgebieden en ziektes zoals het ranavirus.

De geelgerande watertor kan wel 3½ cm lang worden en behoort daarmee tot de grootste torren in Europa die algemeen voorkomen. De letter E op de zegel staat voor Europa, ofwel het tarief voor een poststuk binnen Europa.

De twee andere zegels, de 45p met een afbeelding van een driedoornige stekelbaars en de 65p met een libel, de blauwe glazenmaker, behoren niet tot de Europazegels. De stekelbaars kan voorkomen in zoet, brak en zout water.

Net als de stekelbaars komt de libel algemeen voor en is een niet-bedreigde diersoort. De orde van de libellen bestaat uit twee onderorden: de juffers (onderorde Zygoptera, dat gelijkvleugeligen betekent) en de ‘echte’ libellen (onderorde Anisoptera, dat ongelijkvleugeligen betekent). De echte libellen worden meestal kortweg libellen genoemd.

Ten behoeve van de serie postzegels zijn vele verschillende eerstedag enveloppen uitgegeven met even zo veel verschillende eerstedag stempels. De meest vreemde vond ik wel de bovenstaand afgebeelde envelop met als vignet enkele nijlpaarden en een nijlpaard opgenomen in het stempel. Pond Place in Londen is een straat met appartementen en enkele winkels maar geen postkantoor, zelfs geen brievenbus. En helemaal geen nijlpaarden. De straat ligt in het stadsdeel ‘The Royal Borough of Kensington and Chelsea’.

Een ander stempel dat vraagtekens oproept is van Oundle, een kleine marktstad ten zuidwesten van Peterborough. In het stempel is een kever of tor opgenomen die voorkomt in de meertjes van het Barnwell Country Park dat ten zuiden van het stadje ligt. Vanaf het terras van het Kingfisher Café aan een van de meertjes zijn mooie uitzichten waarbij vele soorten watervogels zijn te zien. Het park ligt naast het riviertje de Nene en de meertjes zijn ontstaan door afgravingen. De ijsvogel wordt hier vaak waargenomen.

Of de inwoners van Liverpool ook vijverbewoners zijn lijkt me niet logisch. Wel dat in Liverpool het ‘World Museum’ bestaat met uitgebreide collecties over onder andere natuurwetenschappen. Hier is onderzoek gedaan naar de Afrikaanse wratkikker. Is dat wellicht de reden dat in het stempel een kikker is opgenomen?

Wist u dat in het dichtbevolkte Londen een prachtig natuurgebied ligt in de wijk Barnes behorende tot het bestuurlijke gebied Richmond on Thames? Aan de oever van de Thames ligt het ‘Wetland Centre’ beheerd door de ‘Wildfowl and Wetlands Trust’ en pas sinds het jaar 2000 geopend voor bezoekers. Het gebied is ontstaan nadat de vier hier gelegen waterreservoirs uit de Victoriaanse tijd buiten gebruik waren gesteld. Het gebied beslaat meer dan honderd hectare waarvan 40 hectare land en de rest water en moerasgebied dat wordt omgeven door wandelpaden en bruggetjes. Tientallen vogelsoorten broeden hier en ook de ijsvogel kan worden gezien.

Sutton Park is een groot stadspark in Sutton Coldfield ten noorden van de stad Birmingham. Gedurende twaalf dagen in augustus 1957 werd hier de negende Wereld Jamboree gehouden met 30.000 deelnemers uit vrijwel alle landen van de wereld. Precies in het midden van het park staat een gedenkteken gewijd aan de Jamboree. In het park bevinden zich grote open vlakten afgewisseld door bossen. Aan de randen zijn vijf meren te vinden die hier ‘Pool’ worden genoemd. Ze zijn ontstaan door vroegere turfwinning. Sinds 1997 is het park voor het grootste deel aangewezen als nationaal natuurreservaat.

Ten zuiden van Bridgnorth in het graafschap Shropshire ligt aan de rivier de ‘Severn’ het Severn Valley Country Park. Oorspronkelijk was hier een kolenmijn actief die meer dan 400 jaar steenkool produceerde. Aan de overzijde van de rivier ‘Severn’ werd een mijnschacht aangelegd in 1870 te Highley en een tweede mijnschacht werd in 1935 in Alverley. Steenkool werd afgevoerd zowel via de rivier als via een spoorlijn die speciaal daarvoor was aangelegd. De spoorlijn wordt nu gebruikt door de ‘Severn Valley Railway’ die al sinds 30 januari 1939 bestaat. De kolenmijn werd in 1969 gesloten maar de treinen rijden er nog steeds. Het voormalige emplacement van de mijn is nu in gebruik als halte voor mensen die het Country Park willen bezoeken. Dan moet men wel een voetgangersbrug oversteken die daarvoor speciaal is aangelegd. Het park werd in 1992 officieel voor publiek geopend. In het stempel een afbeelding van een libel. Zij komen veel voor in de rietkragen langs de rivier.

Als laatste van de tientallen bijzondere stempels voor deze postzegeluitgifte nog een afbeelding van een libel. Het stempel is opgedragen aan Scotney Castle Garden in het graafschap Kent. Deze tuin behoort bij een kasteel ruïne en een prachtig ‘nieuw’ kasteel in beheer bij de National Trust. Het oude kasteel ligt bij een meertje dat deel uitmaakt van de rivier Bewl. De ruïne van het kasteel, gebouwd tussen 1378 en 1380, ligt op een eilandje in het meer en kan alleen via een stenen brug worden bereikt. De formele tuinen en de landschapstuinen zijn van speciaal wetenschappelijk belang. Tussen 1835 en 1843 werd bovenaan de tuin een nieuw landhuis gebouwd waarna het oude kasteel deel ging uitmaken als ornament in het tuinencomplex. Appartementen in het landhuis worden verhuurd. Ook Margaret Thatcher huurde hier een appartement tussen 1970 en 1980.

Het ontwerp van de postzegels werd vervaardigd door John Gibbs die foto’s gebruikte gemaakt door Frank Greenaway. Maar waarom de Rotary Club van Londen hun 90ste verjaardag vierden met een speciale envelop en een bijzonder stempel in combinatie met de serie postzegels is me nooit duidelijk geworden. In deel 2 beschrijf ik de Europa uitgiften van Jersey en Guernsey, die dezelfde titel voor de serie gebruikten als Royal Mail: Pond Life, ofwel, het leven in een vijver.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Jersey Nederland Europa CEPT Musea Padden en Kikkers Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)