Kroning koningin Elizabeth II in 1953 - Postzegelblog

Kroning koningin Elizabeth II in 1953

3

Door het op 6 februari 1952 plotselinge overlijden van koning George VI keerde prinses Elizabeth die op staatsbezoek was in Australië en Kenia, moest zij als koningin Elizabeth II terugkeren naar Groot-Brittannië. Zij was 25 jaar oud en vanwege de ziekte van haar vader nam zij al vele Koninklijke taken waar. Meer dan een jaar later, op 2 juni 1953 werd zij gekroond in de Westminster Abbey in Londen.

Omdat ruim voldoende tijd beschikbaar was om postzegels te laten ontwerpen ter gelegenheid van de kroning, werd de postzegel van 2½D, ontworpen door E.G. Fuller, goedgekeurd op 14 april 1953. De postzegel werd gedrukt in vellen van 120 stuks door drukkerij Harrison & Sons op papier met watermerk Tudor kroon. De uitgifte van de postzegels vond een dag later plaats, omdat op 2 juni 1953 alle postkantoren waren gesloten. Op de postzegel is te zien: links de kroon van Sint-Eduard, de rijksappel en de scepter, in het midden het portret van Elizabeth II naar een foto van Dorothy Wilding en rechts de keizerlijke staatskroon, de adelaar en de staatsstaf.

De postzegel in de waarde van 4werd ontworpen door Michael Goaman en goedgekeurd op 1 mei 1953. Hierop zijn te zien: links de Tudorroos, een narcis en de rijksappel en rechts van de afbeelding van Elizabeth II de distel, nationale bloem van Schotland, de rijksadelaar en klaver, het symbool van Ierland.

De postzegel van 1/3D werd door Edmund Dulac ontworpen en goedgekeurd op 27 april 1953. Op deze zegel zijn gestileerd weergegeven: de Koninklijke ornamenten de roos, de narcis, symbool voor Wales, de distel en het klavertje drie. Hij had ook het portret van Elizabeth II op de postzegel ontworpen. In haar handen de scepter en de rijksappel. Enkele dagen voor de kroning overleed Dulac op 71-jarige leeftijd. Hij was in Toulouse geboren en werd in Engeland boek illustrator. Hij maakte zijn eerste illustraties voor de romans van Charlotte Brönte.

Met een waarde van 1/6D werd een postzegel ontworpen door Michael Farrar-Bell die vooral bekend is door zijn glas-in-lood ramen en uithangborden voor pubs. Op de zegel zijn alleen de kroon van Sint- Eduard,  de keizerlijke staatskroon en de nationale bloemen, de roos, distel, narcis en klavertje drie. De postzegel werd goedgekeurd op 21 mei 1953.

De kroning van koningin Elizabeth II was voor miljoenen mensen te volgen via televisie. Het was het eerste internationale evenement dat rechtstreeks werd uitgezonden. Daarnaast waren zo’n 3 miljoen mensen naar Londen gereisd om de kroning mee te maken en een glimp te zien van de koningin. De kroning van koningin Elizabeth II werd door heel het Gemenebest herdacht met de uitgifte van bijzondere postzegels.

Voor Bahrain, Kuwait, Tangier en Oman werd de originele serie van vier stuks van een opdruk voorzien, soms met aanpassing van de waardeaanduiding.

Australië gaf al op 25 mei 1953 een serie van drie postzegels uit met één ontwerp in de waarden van 3½D, 7½D en 2Sh in de kleuren rood, violet en blauwgroen.

Canada gaf op 1 juni 1953 een postzegel uit in de waarde van 4¢ ontworpen door E. Hahn. Er is geen vermelding op de postzegel te vinden dat deze zegel was uitgegeven voor de kroning. De zegel werd beschouwd als een semipermanente zegel met een oplage van 100.127.000 stuks.

Op 2 juni 1953 gaf Ceylon een postzegel uit in de waarde van 5 cents in een mooie groene kleur. De oplage van deze zegel, gedrukt door drukkerij Bradbury Wilkinson and Co, was 15.252.385 stuks.

Zuid Afrika gaf op 2 juni 1953 een postzegel uit met de landsnaam in twee talen, Zuid-Afrikaans en Engels. Door de grote oplage, meet dan 47 miljoen zegels, is de postzegel te vinden in de kleuren violetblauw en ultramarijn.

 

In Zuidwest Afrika verscheen op 2 juni 1953 een serie van vijf postzegels, eveneens in twee talen, met afbeeldingen van inheemse bloemen naast het portret van de koningin. De zegels zijn gedrukt in de Staatsdrukkerij te Pretoria.

 

Gecompliceerd was de uitgifte op 25 mei 1953 van een serie van vijf postzegels door Nieuw Zeeland. De postzegels van 2D tot en met 8D waren ontworpen door James Berry, geboren in 1906 en in 1923 geëmigreerd vanuit Engeland naar Nieuw Zeeland. De postzegel van 1/6D was ontworpen door Lenonard Cornwall Mitchell die in 1901 in Wellington was geboren. Hij ontwierp meer dan 90 postzegels. De postzegel van 1/6D werd gedrukt door drukkerij Waterlow & Sons, de postzegels van 2D en 4D door drukkerij De la Rue en de postzegels van 3D en 8D door drukkerij Harrison & Sons.

 

Door de postdiensten van Niue, de Cook Eilanden en West Samoa (via Nieuw Zeeland) werden twee postzegels uitgegeven in de waarden van 3D en 6D naar gelijk ontwerp van Nieuw Zeeland, het portret van koningin Elizabeth II en de Westminster Abbey.

Tokelau Islands gaf echter slechts één postzegel uit in de waarde van 3D met de afbeelding van koningin Elizabeth II.

Zuid Rhodesie gaf één postzegel uit met het portret van de koningin. De zegel verscheen op 1 juni 1953 en was gedrukt door drukkerij De la Rue.

 

 

 

Door de voormalige kroonkoloniën en protectoraten werden in totaal 62 postzegels uitgegeven gecoördineerd door Crown Agents Ltd te Londen. Ze zijn gelijk aan uitvoering maar komen voor in diverse kleurcombinaties. De zegels werden ontworpen door de ontwerpafdeling van Bradbury Wilkinson & Co die ook de drukplaten vervaardigde en de zegels zijn o.a. gedrukt bij Bradbury zelf en bij De la Rue.

Uitgeverij en postzegelhandel Stanley Gibbons Ltd te Londen gaf in samenwerking met G.F. Rapkin Ltd een speciaal postzegelalbum uit ten behoeve van de in totaal 106 postzegels die waren uitgegeven ter gelegenheid van de kroning van koningin Elizabeth II. Maar ook andere uitgevers boden een album aan, zoals White Ace van de Washington Press in de Verenigde Staten en Dansco eveneens in de Verenigde Staten. Maar zelf verzamel ik het liefst op mijn eigen manier, met gebruikmaking van zelf gemaakte albumbladen voorzien van teksten bij de postzegels en poststukken. Heeft u wel eens albumbladen gemaakt voor uw verzameling?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)