Non-Violence - Geen geweld - Postzegelblog

Non-Violence – Geen geweld

0

Na de gewelddadige bestorming van het Capitool in Washington heb ik mijn buik vol van al dat geweld en behoefte aan een periode van ‘geen geweld’ of Non-Violence”. U ook? Wist U dat er een Non-Violence symbool bestaat en een Internationale Non-Violence dag? Die hebben we niet aan Trump te danken, maar aan wie dan wel? Ook dat is in de filatelie terug te vinden.

Symbool Non-Violence
Het symbool voor Non-Violence is ‘The Knotted Gun’ of ‘het geknoopte wapen’. Dit is een bronzen sculptuur van een grote Colt Python .357 Magnum- revolver met een knoop in de loop. Er zijn momenteel 31 exemplaren van de sculptuur over de hele wereld te vinden. De drie originele beeldhouwwerken bevinden zich in: Zweden (Malmö, Bagersplats sinds 1985); Verenigde Staten (New York, hoofdkwartier van de Verenigde Naties sinds 1988) en in Luxemburg (Kirchberg, Parc Central). Zweden gaf als eerste land een postzegel uit met The Knotted Gun in 1995, in verband met het 50 jarig bestaan van de Verenigde naties. Dit is de afbeelding van het sculptuur in Malmö.

Vervolgens gaven 2 postadministraties van de Verenigde Naties postzegels hierover uit in 2018. De eerste 2 zegels zijn van VN Wenen met Knotted Guns van respectivelijk Johan Ernst Nilson, een Zweedse ontdekkingsreiziger en van Ringo Starr, één van de Beatles. De laatste zegel is uitgegeven door VN New York met een afbeelding van de (originele) Knotted Gun die daar voor het gebouw staat.

Luxemburg gaf in 2020 hierover een postzegel uit in verband met het 75 jarig bestaan van de VN, ook weer van het originele sculptuur uit New York, dat Luxemburg cadeau had gedaan aan de Verenigde Naties. Onder het UN75-embleem op deze postzegel staat de Luxemburgse tekst: ‘faconnons notre avenir ensemble’. Dit betekent: ‘geef samen onze toekomst vorm’. Naast deze zegel zien we een Knotted Gun van Azerbeidjan in een fantasie-uitvoering, eveneens uitgegeven in 2020 in verband met het VN-jubileum.
John Lennon en Yoko Ono
Dat Zweden het eerste land was met een postzegeluitgifte hierover komt doordat de ontwerper van het bronzen beelhouwwerk Non- Violence de Zweedse kunstenaar Carl Fredrik Reuterswärd was.
Reuterswärd stelde dat het verdriet om de moord op John Lennon (één van de Beatles) hem had geïnspireerd om dit beeldhouwwerk te ontwerpen. Behalve door zijn muzikale bijdragen werd Lennon ook bekend door zijn politieke en levensbeschouwelijke stellingname als vredesactivist. Als solo-artiest componeerde hij het nummer ‘Give Peace a Chance’. Hij werd vermoord op 8 december 1980.

John Lennon trouwde met Yoko Ono, een in Japan geboren Amerikaans artieste en muzikante. Dit huwelijk werd op 20 maart 1969 voltrokken op Gibraltar, zoals we kunnen zien op dit postzegelblok.

Eind maart 1969 bleven John en Yoko bij wijze van huwelijksreis een week lang in bed in kamer 702 in het Amsterdamse Hilton Hotel (de Bed-In). Zij wilden hiermee wereldvrede promoten en protesteren tegen de oorlog in Vietnam. Van Yoko Ono zijn de Deense postzegel uit 2018 bekend, met de titels ‘moon dream’ en ‘sun smile’ en ondertekend met Y.O. 2018.

Internationale Non-Violence dag
De Internationale dag van Geweldloosheid wordt gevierd op 2 oktober. Het idee hiervoor kwam van de Iraanse Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi. Zij had op 10 oktober 2003 de Nobelprijs voor de vrede gekregen voor haar belangrijke en baanbrekende inspanningen voor democratie en mensenrechten, met name de rechten van vrouwen, kinderen en vluchtelingen.

Op 15 juni 2007 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties er mee in om 2 oktober in te stellen als Internationale Dag van Geweldloosheid. In de resolutie van de Algemene Vergadering wordt aan alle leden van het VN-systeem gevraagd om 2 oktober op “gepaste wijze te herdenken en de boodschap van geweldloosheid te verspreiden , onder meer door middel van voorlichting en bewustmaking”. 2 oktober was geen ‘willekeurige’ dag. Het is de geboortedag van Mahatma Gandhi.
Een terechte keus, want wie aan geweldloosheid denkt, denkt aan Gandhi!

Mahatma Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869 in New Delhi en werd een bekende Indiase politicus. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Gandhi was tevens één van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Hij werd op 30 januari 1948 doodgeschoten door Nathuram Godse, een radicale hindoe. De volgende dag kwamen een miljoen mensen naar New Delhi om afscheid te nemen van hun Mahatma. Op onderstaande postzegel van Gandhi staat de tekst: ‘ahimsa parmo dharma’. Dit betekent: ‘Geweldloosheid is de ultieme religie’.

Handstempel Non-Violence dag
De United Nations Postal Administration (UNPA) in New York City heeft op verzoek van de Indiase ambassadeur bij de VN, een speciaal handstempel laten vervaardigen om de Internationale Non-Violence dag te herdenken. De UNPA heeft aangegeven dat alle uitgaande UNPA-post tussen 2 en 31 oktober dit handstempel krijgt. Ik laat U die van 2009 zien.

Tot slot laat ik U 2 fdc’s zien van landen die aandacht schenken aan 2 oktober, de internationale Non-Violence dag. In 2019 India en in 2020 Moldavië.

India 2019

Moldavië 2020

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Comoren Denemarken India Verenigde Naties Zweden Populaire Muziek Schilderkunst WapensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)