Het hoogste bouwwerk in 1965 te Londen - Postzegelblog

Het hoogste bouwwerk in 1965 te Londen

0

Om het telecommunicatieverkeer van en naar Londen te kunnen blijven verzekeren werd in opdracht van het General Post Office (GPO) een toren gebouwd in het centrum van Londen, in de wijk Fitzrovia aan Cleveland Mews, een smalle eenrichtingsstraat. Het zou tot 1980 het hoogste bouwwerk zijn in deze stad. De toren zelf is 177 meter hoog en met de antennes erboven in totaal 191 meter.

 

Op een oude prentkaart is naast de toren de oorspronkelijke communicatietoren te zien, met op de achtergrond hoge kantoorgebouwen en woontorens. Die gingen de microgolfsignalen verstoren waardoor de ontvangst en het zenden van de radio- en televisiesignalen steeds slechter werd. De oude toren was nog uit  eind jaren ’40 en stond op het dak van de oude telefooncentrale.

De toren werd ontworpen door architecten van het Ministerie van Openbare gebouwen en werken. De belangrijkste architect was Eric Bedford die werd bijgestaan door G.R. Yeats. De bouw begon in juni 1961 en gebruik werd ge-maakt van een enorme torenkraan die van grote afstand was te zien. In augustus 1963 werden zelfs vragen gesteld in het parlement omdat men bang was dat de kraan zou blijven staan na de voltooiing van het bouwwerk. Zo weinig ervaring had de politiek met hoogbouw. Op 15 juli 1964 werd het hoogste punt van de toren bereikt en op 8 oktober 1965 officieel in gebruik genomen door een handeling verricht door toenmalige premier Harold Wilson.

Voor de postdienst was de opening van de GPO toren, zoals deze toen werd genoemd, reden om twee postzegels uit te geven. Enkele ontwerpers kregen de opdracht twee postzegels te ontwerpen. Het waren Dennis Bailey, Derek Birdsall, J.M. Stibbe, David Collins, David en Anne Gillespie, T. Brown, W.S. Matthews, Andrew Restall en Clive Abbott. De ontwerpen van Abbott werden aangenomen en de postzegels werden gedrukt door Harrison and Sons Ltd. De twee zegels werden gedrukt zonder en met fosforbalken. De postzegel van 3D toont de toren gezien vanuit Charlotte Street toen er nog maar weinig hoogbouw was. De postzegel van 1/3D heeft op de voorgrond de façade van Park Crescent indertijd ontworpen door John Nash, de architect die ook Buckingham Palace ontwierp. De bouw van de Crescent begon in 1806 en werd voltooid in 1819. Modern en oud op één zegel.

De GPO toren is vaak afgebeeld op prentkaarten en was een bezienswaardigheid geworden, ook vanwege het restaurant op de 34ste verdieping dat kon ronddraaien. Het restaurant heeft de naam ‘The Top of the Tower’. In 22½ minuut draaide het restaurant helemaal rond. Maar in oktober 1971 kwam een bom tot ontploffing gelegd boven op het herentoilet in het restaurant. Na twee jaar restauratie werd het restaurant weer in gebruik genomen maar sloot de deuren definitief in 1980. Thans wordt de toren de BT Tower genoemd. Ook in Groot-Brittannië is een scheiding gekomen tussen Royal Mail en British Telecom (BT). In Londen staan nu tientallen hoge gebouwen. Sinds het jaar 2002 staan twee gebouwen van elk 200 meter hoogte op Canada Square op The Isle of Dogs. Maar in 2012 werd de 300 meter gepasseerd met een enorme wolkenkrabber ‘The Shard’ in Southwell met een hoogte van 309,7 meter, het hoogste gebouw in de Europese Unie. Het gebouw telt 95 verdiepingen en werd ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Bent u geïnteresseerd in moderne architectuur en in het bijzonder de hoogbouw?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot BrittanniëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)