Britse zomerpostzegels in 1994 - Postzegelblog

Britse zomerpostzegels in 1994

0

De ontwerpen van de serie lentepostzegels van 1995 en herfstpostzegels van 1993 totaal anders dan die van de serie zomerzegels van 1994. Lentepostzegels met kunstzinnig vormgegeven bloemen en herfstpostzegels met bessen en noten. Ontwerper Silk Pearce uit Colchester benaderde het zomerseizoen op een geheel eigen wijze, met waterverftekeningen van zomerse activiteiten.

Voor de afbeelding van een zomerse activiteit in Wales ging Pearce naar Wales naar het dorpje Llanelwedd. Het ligt aan de rivier de Wye met aan de overzijde het stadje Builth Wells. Het grootste deel van het dorp bestaat uit een groot tentoonstellingsterrein van de Royal Welsh Agricultural Society. Jaarlijks in juli vinden hier tal van activiteiten plaats die te maken hebben met het landelijke en boerenleven. In de vorm van wedstrijden zoals schapen drijven, keuring van vee, paardrijden het hindernissen en paardrijden met een vierspan. Ook andere evenementen vinden plaats zoals een show met valken, demonstraties van de artillerie, de Royal Horse Artillery maar ook handwerken door kunstzinnige vrouwen en er zijn altijd bands aan het spelen.

De show bestaat al heel lang en werd voor het eerst gehouden in 1904 in Aberystwyth. Vanaf 1963 werd Llanelwedd de vaste plaats waar het jaarlijkse evenement plaatsvindt. Omdat er ‘koninklijke’ voor de organisatie staat, wordt het evenement meestal bijgewoond door een lid van de Britse koninklijke familie, doorgaans de Prince of Wales. De show duurt vier dagen en jaarlijks trekt de show meer dan 200.000 bezoekers. Opvallend is dat op de postzegel ook de taal van Wales voorkomt: Amser Haf, Zomerseizoen.

Het oudste tennistoernooi ter wereld wordt jaarlijks gehouden in Wimbledon en is uitgegroeid tot het grootste grastennistoernooi. Het werd voor het eerst gespeeld in 1877 op de ‘All England Lawn Tennis and Croquet Club’. De twee enorme stadions en de kleinere velden liggen tussen Somerset Road en Church Road. Maar dit is niet het Wimbledon dat op de postzegel is afgebeeld. Het is een van de tennisbanen van Merton Council. Hier kan iedereen die wil tennissen een baan per uur huren. En dat gaat heel eenvoudig. Twee spelers betreden een vrije baan en gaan spelen, waarna een medewerker van de Council het verschuldigde bedrag komt ophalen. De banen liggen aan de andere zijde van het meer tegenover het ‘grote’ Wimbledon. Hier bevinden zich ook het atletiek stadion, een bowling baan en een beachvolleybal stadion.

Op een eerstedag envelop van de serie ‘Summertime’ komt een stempel voor van Wimbledon, waarop aardbeien zijn afgebeeld. De aardbeien en Wimbledon zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden sinds de eerste wedstrijden in 1877. Dan eten de toeschouwers van de tenniswedstrijden traditiegetrouw ‘aardbeien met slagroom’. Deze traditie zou teruggaan tot de hofhouding van koning Hendrik VIII. In de twee weken dat de tenniswedstrijden duren worden door de toeschouwers 28.000 kilo aardbeien gegeten met 10.000 liter slagroom! De aardbeien komen vooral van één kwekerij, de Hugh Lowe Farms, waar ook frambozen en bramen worden gekweekt voor de consumptie.

We blijven in het zuiden van Engeland en gaan naar het eiland Wight. Op het noordelijkste puntje van het eiland ligt Cowes, een stadje met bijna 10.000 inwoners. Cowes is bij de Britse zeilers bekend vanwege de jaarlijkse ‘Cowes Week’, de zeilwedstrijden georganiseerd door de Koninklijke Jachtclub van Cowes. De reguliere wedstrijden in augustus duren 40 dagen waarbij zo’n 1.000 zeilboten met 8.000 deelnemers, variërend van Olympische kampioenen tot weekendzeilers. De eerste wedstrijd vond plaats in 1846 en nog steeds vinden de webstrijden plaats op de Solent, het watergebied tussen Zuid-Engeland en het eiland Wight.

Joseph Mallord William Turner bezocht in 1827 de regatta in Cowes en vervaardigde bovenstaand schilderij. Hij maakte eerst een zeventigtal potloodschetsen en acht olieverf schetsen om in zijn studio het schilderij te vervaardigen. Hij maakte de schetsen vanaf Cowes Castle, een van de verdedigingsforten aan de ingang van de ankerplaats van de rivier de Medina aangelegd door koning Hendrik VIII vanwege zijn vrees voor een inval door de Fransen. Het schilderij hangt nu in het Indianapolis Museum of Art in de Verenigde Staten. Het fort is thans het hoofdkwartier en clubhuis van het Royal Yacht Squadron.

Dat de ‘Cowes week’ veel belangstelling trekt bewijst het aantal bezoekers dat jaarlijks naar het eiland komt om de zeilwedstrijden bij te wonen vanaf de waterkant. Meer dan 100.000 bezoekers die dan enkele dagen of de gehele periode blijven, een grote bron van inkomsten voor de toeristen industrie.

In de Londense wijk St John’s Wood staat een enorm stadion met de naam ‘Lord’s Cricket Ground’, kortaf ‘Lord’s’. Het stadion is van de Marylebone Cricket Club en tevens het hoofdkwartier van de Cricketbond van Engeland en Wales. Hier is ook het oudste sportmuseum ter wereld te vinden. Lord’s werd in 1787 gesticht door Thomas Lord op Dorset Square in de wijk Marylebone. Vanaf 1805 vonden jaarlijkse wedstrijden plaats tussen de teams van de scholen Eton en Harrow. In 1814 verhuisde de Lord’s naar de huidige wijk in Londen.

Cricket is een van de meest populaire sporten in Engeland en Wales. Het wordt al gespeeld sinds de 16de eeuw. Thans kent men 18 professionele clubs die vernoemd zijn naar de voormalige graafschappen, waarvan 17 in Engeland en een in Wales, Glamorgan. Het cricket seizoen begint in april en eindigt in de tweede helft van september. Elke zomer worden de ‘First Class County Championships’ gehouden. Twee competities van negen teams strijden dan met elkaar gedurende vier dagen. De wedstrijden worden op televisie uitgezonden waarnaar miljoenen mensen kijken. Naast de professionele clubs bestaat nog de ‘Premier League’ waarbij 29 districten zijn aangesloten met enkele honderden clubs.

Uiteraard mag Schotland niet ontbreken. Het dorp Breamar ligt in de Schotse Hooglanden in het Cairngorms National Park tussen de steden Perth, Aberdeen en Inverness. Elk jaar vindt in het dorp een cultureel en sportief evenement plaats met de naam ‘Highland Games’. Dat gebeurt op de eerste dag van september. Doedelzakbands treden op soms samen met dansers en danseressen waarbij dan atleten strijden op het grote grasveld zoals paalwerpen, steenwerpen of kogelstoten, kogelslingeren of hamerwerpen en schoofwerpen. Voor dit laatste onderdeel moet de deelnemer met een hooivork een jute zak gevuld met negen kilo stro over een op 10 meter hoogte geplaatste balk slingeren. Ook touwtrekken met teams van 4 tot 8 man trekken veel belangstelling.

De eerste Highland Games werden al in de 11de eeuw gehouden tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten van de clanhoofden. Na de Schotse opstand in 1745 werden de bijeenkomsten verboden door de Engelsen. Ook het dragen van een kilt en wapens en het bespelen van de doedelzak werd toen verboden. Dat verbod werd in 1781 opgeheven.

De bijeenkomsten, de zogenoemde ‘gatherings’ en de games werden in 1850 ‘gemoderniseerd’ en zijn sindsdien nauwelijks veranderd. In Breamar vinden de Highland Games plaats op het terrein van het ‘Princess Royal & Duke of Fife Memorial Park’.

Met de serie postzegels zijn 19 ‘officiële’ eerstedag enveloppen bekend met even zoveel eerstedag stempels. Daarbij behoort ook bovenstaande envelop met een stempel van de NALC, de ‘National Association of Local Councils’. Opgericht in 1947 is dit de belangenorganisatie van lokale raden van parochies en gemeenten in Engeland. Het doel is het ondersteunen, promoten en verbeteren van gemeenteraden, gemeenschaps-, buurt-, parochie- en gemeentebesturen. In Engeland bestaan zo’n 10.000 lokale raden met 100.000 leden. De voorloper van de NALC werd opgericht in 1894 en met deze envelop werd het 100-jarige bestaan gevierd.

Een reclamestempel van de Royal Mail van de stad Nottingham, in gebruik aan het filatelieloket van het hoofdpostkantoor, toont het standbeeld van Robin Hood en de beroemde boom in het Sherwood Forest. Het stempel werd voor het eerste gebruikt op 2 augustus 1994 en werd uit de roulatie genomen op 17 maart 1997.

Het bronzen standbeeld staat buiten Nottingham Castle en de pijl wijst naar de toegangspoort van dat kasteel. Het standbeeld werd op 24 juli 1952 onthuld door de hertogin van Portland. Honderden toeristen hebben een foto genomen van dit standbeeld of zijn samen met dit standbeeld op de foto vereeuwigd. Vandalen hebben het beeld vaak beschadigd door de pijl af te breken of een deel van de boog. Zoals op bovenstaande foto is te zien. Het beeld werd telkens tegen hoge kosten gerestaureerd.

De grote eik die ook voorkomt in het stempel staat in het Sherwood Forest bij het dorp Edwinstowe. Deze boom is tussen de 800 en 1.000 jaar oud en heeft een enorme omtrek van 10 meter. Volgens plaatselijke legendes was deze boom de schuilplaats van Robin Hood en zijn mannen. Door het enorme gewicht van de takken worden deze ondersteund door palen. Een hek staat om de boom heen op voldoende afstand om eventuele baldadige jeugd, maar ook verzamelaars van eikels, van de boom weg te houden. Het stempel van Nottingham wordt niet aangemerkt als officieel eerstedag stempel maar kan daarvoor wel gebruikt worden omdat het toen op die dag voor het eerst werd gehanteerd aan het filatelieloket. Het voorgaande stempel van het filatelieloket toonde het raadhuis van Nottingeham. Verzamelt u ook afdrukken van bijzondere stempels en eerstedag enveloppen? Er zitten vaak bijzondere verhalen achter.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Verenigde staten Burchten,Kastelen en Paleizen Musea Paarden Paleizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)