De St John Ambulance - Postzegelblog

De St John Ambulance

0

Een serie van vier postzegels werd door de Royal Mail uitgegeven op 16 juni 1987 ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de St John Ambulance in Groot-Brittannië. De serie was ontworpen door Debbie Cook, een internationaal erkend ontwerper en illustrator. Maar was 100 jaar wel correct?

Op een maximumkaart met een opgeplakte Australische postzegel uit 1983, uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de St John Ambulance, is een stempel afgedrukt met de datum 8 juni 1983. Op de maximumkaart is Grootmeester Phillipe Velliers de L’Isle afgebeeld bij zijn aankomst op Malta na het beleg van 1565. De Ottomaanse schepen werden regelmatig aangevallen door de zogenoemde hospitaalridders, een ridderorde met een soevereine status maar zonder grondgebied, vanaf het eiland Malta. Voluit heette de ridderorde: de Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta. Ook wel Johannieter Orde genoemd. De Ottomanen belegerden Malta maar de hospitaalridders braken het beleg.

De ridders waren nazaten van de ridders uit de tijd van de Kruistochten. Het embleem was een wit kruis op een rood schild. De oorsprong van de naam behoort bij het hospitaal dat stond in Jeruzalem in de wijk Muristan gewijd aan Johannes de Doper. Het hospitaal was gebouwd in het jaar 1023 en bestemd voor noodlijdende pelgrims die naar de stad waren getrokken. Eerst was het hospitaal van de orde van de Benedictijnen, maar in 1113 maakten de hospitaalbroeders zich los van die orde en stichtten een eigen orde: de Orde van Sint Jan van Jeruzalem. De Orde werd door paus Paschalis II bevestigd.

Niet alleen in Australië werd aandacht geschonken met een postzegeluitgifte, ook in Nieuw Zeeland verscheen een serie ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan, nu in 1985.

Eerder, op 24 juni 1977 gaven Jersey en Geurnsey ook al een serie postzegels uit ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de St John Ambulance. Hoe konden er zulke verschillen bestaan in vieringen van het 100-jarige bestaan? Ik beperk me nu tot Groot-Brittannië. In 1877 werd de St John Ambulance Association opgericht om lessen te verzorgen in industriële gebieden, bij spoorwegcentra en mijngebieden op het gebied van eerste hulp bij slachtoffers van ongevallen. In juni 1887 werden vrijwilligers georganiseerd in geüniformeerde brigades, de St John Ambulance Brigade. Deze brigade werd ingezet bij grote evenementen samengaand met de festiviteiten rond het regeringsjubileum van koningin Victoria. Beide organisaties gingen in 1968 fuseren tot de St John Ambulance. Het jaar 1887 wordt door St John Ambulance echter als officiële oprichtingsdatum genomen.

Op de postzegel van 18p is een zogenoemde ‘Ashford Litter’ afgebeeld. Het is een tweewielige ambulance kar met geveerde wielen. Het vervoermiddel was ontstaan op initiatief van Sir John Furley. Het was een afgedekte brancard op een frame met wielen met een neerklapbare huif om wat privacy te bieden aan het slachtoffer op weg naar het ziekenhuis. De attributen op de grond geven aan, dat het ongeval met het slachtoffer behoorde tot de menigte die het jubileum van koning Victoria vierde.

Tijdens de bombardementen in 1940 op Engelse steden door de Duitse Luftwaffe vielen vele doden en gewonden. De St John Ambulance heeft toen zeer veel inzet gehad van vrijwilligers om die gewonden te verzorgen. Men had veel ervaring opgedaan tijdens de Eerste Wereldoorlog en daardoor kon de St John Ambulance zich in 1939, bij de dreigende oorlogstaal van de Duitsers, zich goed voorbereiden. Niet alleen mannen waren vrijwilligers bij de Ambulance, maar ook vrouwen hadden zich aangemeld. Deze vrouwen werden onder andere ingezet als chauffeur op de ambulances. In het zuiden van Engeland waren 130 ambulance voertuigen beschikbaar en deze werden in vrijwel alle gevallen bestuurd door vrouwen. Zij hebben vele levens gered.

Bij grote evenementen, zoals open lucht concerten en festivals, was altijd de St John Ambulance aanwezig. Zo ook in 1965 bij het Uxbridge Blues and Folk Festival, onder anderen Marianne Faithful, The Who, The Spancer Davis Group en The Birds optraden, dat werd gehouden op 19 juni 1965. Door de drukte gebeurde het wel dat mensen flauwvielen en dan was hulp van de St John Ambulance snel aanwezig. Het was niet het enige festival in dat jaar. Nog een festival vond plaats in Richmond, graafschap Surrey, het National Jazz and Blues Festival van 6 tot 8 augustus 1965.

Op 23 januari 2012 overleed op 89-jarige leeftijd een van de eerste leden van het in 1972 opgerichte St John Ambulance Air Wing, de afdeling die zorg draagt over zogenoemde orgaanvluchten. De Ambulance Air Wing beschikte over enkele vliegtuigen die werden ingezet voor het transport van donororganen vanaf ziekenhuizen naar andere ziekenhuizen verspreid over geheel Groot-Brittannië en indien nodig ook naar Europese ziekenhuizen. De overledene was Margaret Bouwman uit Loughton. Zij werkte in het St Margaret’s Hospital in Epping, waar de initiatiefneemster van de Air Wing, Pat Bowen, secretaresse was. In een zeer korte tijd waren 60 een- en tweemotorige vliegtuigen beschikbaar en meer dan 100 piloten. De eerste vluchten waren vooral om nieren te transporteren, maar later ging het ook om andere organen en bloed.

Een bijzondere postzegel in een blokje werd door de postdienst van Malta uitgegeven op 25 april 2015. Dit blokje werd uitgegeven ter gelegenheid van ANZAC Day, ter herinnering aan de slachting die plaatsvond bij de bestorming van Gallipoli op de stranden door soldaten van het Australian and New Zealand Army Corps op 25 april 1915. Getracht werd met deze aanval een einde te maken aan de Eerste Wereldoorlog tegen de legers van de Ottomanen en de Duitsers. Het werd een grote mislukking. Aan de zijde van de Britten verloren 21.225 soldaten het leven. Uit Frankrijk meer dan 10.000 soldaten, 8.709 uit Australië, 2.721 uit Nieuw Zeeland en 1.358 uit India. Op het blokje is te zien dat niet alleen leden van de St John Ambulance aanwezig waren om de gewonde soldaten te verzorgen, maar ook leden van het Rode Kruis.

Aan het einde van de oorlog waren bijna 58.000 gewonde soldaten vanuit Gallipoli overgebracht naar Malta om daar verder verzorgd te worden. Meer dan 300 soldaten uit Australië en Nieuw Zeeland liggen begraven op het militaire kerkhof op Malta. Verschillende boeken zijn verschenen over de geschiedenis van de militairen op Malta. Maar hoe zit het nu met het 100-jarige bestaan van de St John Ambulance? Vele deelnemende landen hebben voor dat bestaan een of meer postzegels uitgegeven, maar allemaal gerekend vanaf de oprichtingsdatum in het eigen land.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Groot Brittannië Nederland Eerste Wereldoorlog ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)