Zomertijd is ijstijd met heel veel smaken! - Postzegelblog

Zomertijd is ijstijd met heel veel smaken!

2

Het is weer vakantietijd en als we de weergoden mogen geloven, wordt het een zomer met aangename temperaturen. Geen lange hittegolf periode zoals in 2018. Als u deze blog leest, bent u wellicht zelf ook op vakantie. Relaxen op het strand of in het zwembad van uw hotel? Of loopt u in een koel overdekt winkelcentrum met airco? Daar neemt u natuurlijk een ijsje. Verrassend genoeg zijn er wereldwijd veel zegels uitgekomen met het thema ‘ijs’. Heeft u inmiddels trek gekregen in een echte ijshoorn in plaats van een plaatje? Eet smakelijk!

Omslagen tijdschriften

Op mijn leestafel liggen de volgende tijdschriften met onderstaande ijsafbeeldingen. Dit was de aanleiding om deze blog te schrijven en te verdiepen in de ijsfilatelie. Heeft u inmiddels trek gekregen in een speciale ijshoorn?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomervakantie is ijstijd

Britse, Franse en Duitse postzegels verbinden ijs met zomervakanties.

Een gigantische soft-serve ijshoorntje sculptuur wordt getoond op de eersteklas zegel in Groot-Brittannië’s (15 mei 2007). Het ijshoorntje heeft een chocoladereep erin, dergelijke ijshoorntjes hebben de bijnaam ’99s’. Op de achtergrond van deze foto is een badplaats te zien. Een zelfklevende versie van deze postzegel werd een jaar later uitgegeven, op 13 mei 2008.

Frankrijk geeft elk jaar speciale postzegels uit voor gebruik op vakantiepost. Postzegelontwerper en kinderboek illustrator Henri Galeron creëerde de ontwerpen voor de vakantiezegels van 2014 met tekenfilmdieren die verschillende zomerse ervaringen opdoen, waaronder een hond die een ijslollie op het strand likt.

Een schaaltje ijs (elk een schepje chocolade, vanille en aardbei) is een van de cirkelvormige symbolen van de zomer, geïllustreerd op de Duitse Europa-postzegel van 2004 met het thema vakantie.

Een van de meer ongewone ijszegels is deze Portugese postzegel op 2 oktober 2009 uitgegeven in een verzameling van de vijf zintuigen. Zegel toont een ijslollie met een hap eruit, en om het gevoel te vergroten, werd de zegel gedrukt op gom met vanillesmaak.

In 2006 werkte Oostenrijk (Austria Post) samen met Haagen-Dazs om promotionele zegels met vijf smaken ijs uit te geven en de smaak van elk op de gom na te bootsen. Dit zijn persoonlijke zegels geworden. Alle 12.000 postzegelboekjes en de bijbehorende postkaarten werden in twee weken weggegeven voor een promotiecam-pagne (koop 10 bolletjes ijs en ontvang de postzegels en de kaart).

Scandinavië 

Zweden

Zweden gaf vijf ijszegels uit op 12 mei 2011, voor gebruik als ‘zomergroeten’. De set bestaat uit vijf zelfklevende boekjeszegels met een ijsreep, een druppelend ijshoorntje, een ijscoupe en een kegel gedoopt in chocolade. De vijfde zegel is een bananensplit. Paul Kuhlhorn en Eva Liljefors van de firma Fellow Designers ontwierpen deze Zweedse postzegels. De firma Eurest vertelde over de ijsgewoonten van Zweden in 2014: ‘Wij Zweden zijn mensen die van ijs houden; we eten het op één na meeste ijs in heel Europa. Volgens nieuwe statistieken van Arla (een zuivelbedrijf) wordt van de Zweden verwacht dat ze gemiddeld elke zomer 360 ton ijs per week eten. Op de lijst van Zweden favoriete smaken zijn de klassieke smaken vanille en chocolade, onder de kanshebbers vinden we smaken zoals zoethout, pecannoten en pistache. Volgens het onderzoek wordt het meeste ijs gegeten in centraal Norrland, bijna de helft verklaarde dat ze minstens twee keer per week ijs eten’.

Finland

Evenzo heeft Finland zegels met ijshoorntje opgenomen in de serie Summer Feelings van 8 mei 2015. Het ontwerp van deze zegel toont een close-up van een vrouw die een aardbeienijsje eet, die langzaam smelt in de zomerzon. Een smeltend ijsje wordt ook afgebeeld op de eerste dag stempel.

Aland

Smaak wordt ook benadrukt op de ijszegel van Aland op 18 maart 2016. Als onderdeel van serie gericht op de Noordse keuken, toont de postzegel een dessert bereid door de lokale chef-kok Michael Bjorklund, waarbij parfait-glace, chocolade en wegedoorn bessen worden gecombineerd met een bolletje vanille-ijs.

USA

Terwijl de temperaturen in de zomer stijgen, stijgt de verkoop van ijs. Het is dan passend dat juli in de USA de nationale ijsmaand is en dat de nationale ijsdag wordt gevierd op de derde zondag van de maand (21 juli 2019).

President Ronald Reagan’s proclamatie uit 1984 van deze nationale maand en dag begint met deze statement: ‘IJs is een voedzaam en gezond voedsel, waar meer dan negentig procent van de mensen in de Verenigde Staten van geniet’. In 1983 werd in de USA meer dan 887 miljoen liter ijs geconsumeerd.

In 2016 uitgegeven vijf zegels ‘Forever’ (47¢) tonen de volgende ijsjes: a double-scoop ice cream cone, an egg cream, a banana split, a root beer float, and a hot fudge sundae.

 

De USPS (USA post) gaf voor het eerst zegels uit in de categorie ‘kras en reuk‘ zegels in 2018.  De Amerikanen noemen ze ‘scratch-and-sniff stamps‘. Ze zijn uitgekomen als serie van 10 verschillende zegels als ‘Frozen Treats‘ in een boekje van in totaal 20 zegels. Je ruikt als het ware het afgebeelde ijs!

De American Lung Association (ALA) had bezwaren tegen deze uitgifte. Ze waren bezorgd over de impact van de chemicaliën die op dergelijke materialen worden gebruikt voor mensen met longproblemen. Harold Wimmer (ALA president) schreef een brief aan USPS en wees op de risico’s die kras- en snuifzegels kunnen veroorzaken voor de 26 miljoen Amerikanen met astma.

Hoewel we begrijpen dat de USPS zorgvuldig zijn protocol heeft gevolgd om deze nieuwe postzegels te controleren en af ??te ronden, schreef Wimmer, melden mensen met allergieën en astma dat bepaalde geuren, zelfs in kleine hoeveelheden, astmasymptomen kunnen veroorzaken, waaronder symptomen van de bovenste luchtwegen, kortademigheid van adem en astma-aanvallen. Geuren die op werkplekken worden gebruikt, zijn gekoppeld aan nieuw ontstane astma.

USPS reageerde als volgt:  De gebruikte geur voldoet aan alle veiligheidseisen die zijn vermeld in de Wet verbetering productveiligheid consumentenproducten. De ‘scratch-and-sniff-functie’ maakt gebruik van ingekapselde microgeuren waar kleine druppeltjes geparfumeerde oliën worden omgeven van een coating van kleine capsules. Deze micro capsules geven de geur van de olie af wanneer het bedrukte zegeloppervlak wordt gekrast.

Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeelanders houden ook van hun ijs, dat consequent tot de topijs consumerende landen ter wereld behoort.

Op 6 augustus 2008 gaf Nieuw-Zeeland een deelvenster van 26 (50 ¢) postzegels uit genaamd ‘De A tot Z van Nieuw-Zeeland‘. Vertegenwoordigend een van de letters van het alfabet, elke postzegel toont een item van de cultuur, geschiedenis, erfgoed. Het is de ‘J’-zegel met de inscriptie ‘J is voor Jelly Tip‘ en toont een chocoladereep met ijs.

Tip Top, het bedrijf dat de Jelly Tip heeft gemaakt en vervaardigd, beschrijft deze ijsreep: ‘Een heerlijke combinatie van romig vanille-ijs, gemaakt van verse melk en room, getipt met heerlijke gelei met frambozensmaak en bedekt met choc. Een lekkere jelly-traktatie op een stok waar kinderen van kunnen genieten, waar ze thuis of onderweg zijn’. Tip Top begon als een ijssalon in Wellington in 1936.

De eerste ijszegel van Nieuw-Zeeland was uitgegeven op 27 april 1994 in een boekje van 10 genaamd ‘Kiwiana‘. Kiwiana betekent nationaal erfgoed. De zegel toont een ijshoorntje met de woorden ‘Hokey Pokey Ice Cream‘ op een lint. De smaak werd geïntroduceerd in de jaren 1940. Bij de aankondiging van deze Kiwiana-postzegel beschreef New Zealand Post hokey pokey als ‘Een knapperige honingraat-toffee toegevoegd aan vanille-ijs’.

Een andere hokey pokey ijshoorn verscheen op rol- en boekjeszegels uitgegeven op 23 maart 2011. De zegels hebben hetzelfde ontwerp met een hoorn op een blauwe achtergrond. De waarde van deze zegels: kiwistamp (het basistarief voor binnenlandse brieven).

De nieuwste ijszegel maakt deel uit van het Kiwi Kitchen-paneel van 18 se-tenant 80 ¢ zegels uitgegeven op 1 juli 2015. New Zealand Post zei: ‘In deze uitgave met retro-thema postzegel vieren we de klassieke Kiwi-gerechten die Nieuw-Zeelanders kennen en waarderen’. Naast het tonen van de ijshoorn en de naam hokey pokey, omvat het de tekst ‘We all scream for icecream‘, een lied in de jaren 1920 opgenomen door de Waring’s Pennsylvanians.

Honeycomb ice cream with honeycomb toffee and hot toffee sauce.

Australië

Pêche melba 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pêche melba, vanilleroomijs met in suikerwater gepocheerde perziken, frambozenpuree en amandelen. Genoemd naar Nellie Melba, een Australische zangeres.  Nellie Melba (1861-1931), geboren in Victoria, was 40 jaar lang een internationaal bekende operazangeres.  Nellie Melba verschijnt op deze Australische zegel uit 1961. Het is gebaseerd op een buste van Nellie Melba gebeeldhouwd door Sir Bertrand Mackennal. Ter ere van Nellie Melba creëerde Auguste Escoffier  een dessert. Daarna volgen nog twee Australische zegels uit 2009 en 2011. Ook de melbatoast is een door hem uitgevonden recept dat hij vernoemde naar deze zangeres.

 

 

 

 

 

 

 

IJs kunst

Postzegels uit St. Lucia (1981) en Sierra Leone (1988 ) reproduceren Pablo Picasso’s ‘man met een strohoed en een ijshoorn’, geschilderd in 1938. Het schilderij is van het Musee Picasso-Parijs, dat het beschreef als een van een reeks zelfportretten ter ere van Vincent van Gogh. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zegel van St. Lucia werd uitgegeven in 1981, onderdeel van een serie ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Picasso’s geboorte op 25 oktober 1881, in Malaga, Spanje, en de zegel van Sierra Leone maakt deel uit van een serie van 1988 ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van zijn overlijden op 8 april 1973.

Ook afgebeeld op een postzegel uit Sierra Leone is Norman Rockwell’s Ice Cream Carrier. De omslagillustratie voor het nummer van The Saturday Evening Post op 13 juli 1940, toont een jonge man die twee druppelende ijshoorntjes draagt ??door een zee van strandparasols. De zegel werd in 2004 uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de dood van Rockwell (1894-1978).

 

 

 

 

 

 

Bovenstaande postzegels vallen onder de categorie cartoonkunst en ijs. De Amerikaanse zegel met Nancy en Slugo uit het stripverhaal Nancy genietend van ijshoorntjes. Deze 32¢ zegel was een van de 20 verschillende ontwerpen van de serie Comic Strip Classics (uitgegeven op 1 oktober 1995). Op 8 januari 1996 gaf St. Vincent een vel uit met op de $ 6-zegel Daisy Duck die met een ijscoupe ijs schept en de neefjes van Donald Huey, Dewey en Louie al een grote ijscoupe delen.

Een ijscowagen met een ijshoorn aan de bovenkant, is afgebeeld op een Belgische kerstzegel in cartoon-stijl uitgegeven op 28 oktober 2002 (onderdeel van 10 zegels).

IJsverkopers

De Celebrate the Century-serie belicht evenementen, prestaties en de populaire cultuur van elk decennium van de 20e eeuw, te beginnen met de jaren 1900 op een paneel van 15 postzegels uitgegeven 3 februari 1998. Dit paneel bevat een zegel voor de St. Louis World’s 1904 Fair met een reuzenrad op de achtergrond en twee kinderen met ijshoorntjes op de voorgrond. Het laatste beeld is gebaseerd op een foto die leden van de familie Lyon toont die ijshoorntjes eten op de beurs. De originele foto maakt deel uit van de Lyon-collectie van de Missouri Historical Society.

De sleutel tot het leveranciersaspect van deze zegel is te vinden op de tekst op de achterkant: ‘De Louisiana Purchase Exposition van 1904 stond ook bekend als de St. Louis World’s Fair. Amerikanen genoten al van ijs, maar de ijshoorn werd populair op de beurs’. De Library of Congress geeft meer informatie over het verband van de beurs met de verkoop van ijshoorntjes.  Wegens de grote opkomst was er een tekort aan bakjes. Om toch iedereen te kunnen voorzien van ijs werd het in een tot punt gevouwen wafel gedaan. De ijshoorntjes met twee bolletjes zijn voor het eerst verkocht tijdens de ‘Fair’ op 23 juli 1904.

Historische handkarren worden getoond op postzegels uit Italië (2006) en Uruguay (2010). De Italiaanse zegel van 0,60 met een man die ijs verkoopt maakt deel uit van een serie Made in Italy en de Uruguay zegel van 30 peso maakt deel uit van een serie met traditionele beroepen in Uruguay. Op de zegel staat ‘El Heladero‘, Spaans voor ‘ijsman’. Net als Uruguay heeft Chili (2008) in de Occupation-serie een ijsverkoper als 50-peso-zegel toont een modernere versie van de handkar.

In 1998 herdenkt Zuid-Afrika het 100-jarig jubileum van het voedsel- en drankenbedrijf Clover Ltd. door een velletje uit te geven met een afbeelding van een van haar melkwagens. Een grote ijscoupe is aan de zijkant van de vrachtwagen geschilderd.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Aland Australië België Chili Denemarken Duitsland Finland Frankrijk Groot Brittannië Monaco Oostenrijk Portugal Verenigde staten Zweden Films Gastronomie Schilderkunst StripverhalenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (14 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 9 augustus 2019 om 13:50

    Weer een mooi verhaal Randy! Dat er zoveel ijsjes te vinden zijn op postzegels. Het is met die velletjes zoals van Nieuw Zeeland wel lastig en duur voor thematische verzamelaars, want hoe kom je aan de losse zegels? Ik heb zelf bijvoorbeeld wel interesse in de R zegel van Rutherford en zo zijn er vergelijkbare voorbeelden. En mogelijk raakt er iemand geïnspireerd door dit artikel en gaat ijsjes sparen. En natuurlijk is ook de J moeilijk los te vinden.

  • Yvonne Kruse op 9 augustus 2019 om 14:07

    Een artikel om van te smullen Randy!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)