Wereldconferentie over orchideeën 1993 - Postzegelblog

Wereldconferentie over orchideeën 1993

0

Ter gelegenheid van de 14de Wereld Orchideeën Conferentie in Glasgow werd door Royal Mail op 16 maart 1993 een serie van vijf postzegels uitgegeven ontworpen door Pandora Sellers. De Conferentie werd bijgewoond door meer dan 1.300 afgevaardigden van over de gehele wereld.

Voor de Conferentie werd het Scottish Exhibition & Conference Centre te Glasgow gekozen vanwege de milieugecontroleerde klimatologische omstandigheden die dit gebouw bood om een grote collectie orchideeën gedurende langere tijd te exposeren. Verder hadden de Botanische Tuinen in deze stad en eigen grote orchideeëncollectie. Meer dan 20.000 bezoekers trok de orchideeëntentoonstelling die was ondergebracht in de grote hal.

Wereldwijd worden postzegels verzameld met afbeeldingen van orchideeën. De grootste filatelistische organisatie op dit gebied is de ‘Orchid Stamp Club International’, gevestigd in Sydney, Australië. Men komt in Sydney zes maal per jaar bijeen en de vereniging is ook altijd aanwezig bij de Wereld Orchideeën Conferenties. De vereniging houdt een catalogus bij van alle postzegels die in de wereld zijn uitgegeven met afbeeldingen van orchideeën. De eerste Wereld Orchideeën Conferentie vond plaats in oktober 1954 te St. Louis, Missourie, Verenigde Staten. Om de drie jaar vindt een nieuwe conferentie plaats. In Europa vond de derde Conferentie plaats in Londen in mei 1960 en de zevende in Frankfurt in april 1975.

Een andere vereniging is de ‘Orchidcover Collector Club’ die in 1994 in Duitsland werd opgericht. De eerste postzegel met een afbeelding van een orchidee werd uitgegeven in 1905 door de postdienst van Guadeloupe. Sindsdien zijn duizenden postzegels met afbeeldingen van orchideeën verschenen. De postzegels die Royal Mail uitbracht ter gelegenheid van de Conferentie in Glasgow hadden afbeeldingen van orchideeën die ook te zien waren in de immense hal die veranderd was in een zee van kleuren met vele zeldzame exemplaren uit onder andere Thailand, Brazilië en China.

Naast de postzegels werden enkele tientallen verschillende speciale enveloppen verkrijgbaar gesteld met even zoveel verschillende stempels voor de eerste dag van uitgifte, 16 maart 1993. De meeste stempels hadden een afbeelding van een orchidee.

Maar een stempel met daarin een vis kwam me een beetje vreemd over. Of was het een vis met de naam ‘Orchid Dottyback’? Deze paarsviolet gekleurde vis komt alleen voor in de Rode Zee, maar kan ook in een tropisch aquarium worden gehouden.

Niet alleen stempels van de Botanische Tuin van Glasgow, maar ook bijvoorbeeld een stempel van de Botanical Gardens and Glashouses in Birmingham, de oudste Botanische Tuin van Groot-Brittannië in Oxford, de Royal Botanic Garden in Edinburgh, het Botanic Gardens Park in Belfast en de Royal Botanic Gardens Kew in Richmond.

Heel bijzonder is een stempel van ‘The Worshipful Company of Gardeners’ in Londen. Deze liefdadigheidsinstelling is voortgekomen uit een ambachtsgilde van tuinlieden en wordt voor het eerst aangetroffen in de Londense archieven van 1345. De ‘Company’ vervult ook een ceremoniële rol want het presenteert formeel boeketten aan de koningin en aan prinsessen voor een huwelijksplechtigheid, een jubileum of andere soortgelijke gelegenheid.

Dan de postzegels. Op de waarde van 18p is een ‘Dendrobium hellwigianum’ afgebeeld. De orchidee werd ontdekt door de Duitse botanicus Franz Hellwig in het berggebied van oostelijk Nieuw Guinea. Hij werkte voor de Duitse Nieuw Guinea Company en onderzocht de plantenwereld in dat gebied. Hij overleed op 28-jarige leeftijd.

Op de postzegel van 24p is de ‘Paphiopedium Maudiae ‘Magnificum’ afgebeeld. Het is een door kweek ontstane kruising tussen twee soorten, ‘Paphiopedium callosum’ uit zuidoost Azië en ‘Paphiopedium laurencianum’ uit Borneo. De orchidee is geliefd bij verzamelaars en wordt veel gekweekt.

De ‘Cymbidium Iowianum’ op de postzegel van 28p kan wel veertig bloemen per plant dragen. De orchidee werd in 1877 vanuit Birma naar Engeland gebracht. Een orchidee werd in 1890 bij een tentoonstelling in Berlijn getoond met zo’n 300 individuele bloemen.

Een orchidee met prachtig gevormde bloemen en een opvallende kleur is afgedeeld op de postzegel van 33p. Het is de ‘Vanda Rotschildiana’, een kruising tussen de ‘Vanda coerulea’, een orchidee met blauwkleurige bloemen uit de Himalaya en Thailand en de ‘Vanda (Euanthe) sanderiana’ uit de Filippijnen, oorspronkelijk met roze kleur en gevlekt.

Een variëteit van de postzegel komt voor door het ontbreken van het copyright teken en jaartal op de zegel voorkomend op de zesde verticale rij en de tiende horizontale rij in een vel. Dus onderaan in het vel.

Als laatste, op de postzegel van 39p, weer een ‘Dendrobium’. Nu de ‘Dendrobium vexillarius’ variëteit ‘albiviride’, ook afkomstig uit Nieuw Guinea. Soorten van deze orchidee komen voor bij koele tot middelmatige temperaturen op gemiddelde tot grote hoogte in mist of bergbossen. De orchidee vereist een constant hoge vochtigheid en zeer weinig seizoensgebonden variatie in regenval of temperaturen. Vexillarius betekent: vaandeldrager, een naam afkomstig uit de legioenen van de Romeinen. De orchidee van deze soort met een gele kleur als van een sleutelbloem kreeg de naam ‘Queen Elizabeth’ ter gelegenheid van het bezoek van de koningin aan de ‘Royal Botanic Garden’ van Edinburgh in 1985.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Australië Duitsland Groot Brittannië Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)