Mijn monument is jouw monument - Postzegelblog

Mijn monument is jouw monument

0

Op 11 en 12 september worden de Open Monumentendagen 2021 weer georganiseerd. Centraal hierbij staat ‘inclusie’ wat betekent: meedoen en erbij horen. Het motto van deze dagen is: ‘Mijn monument is jouw monument’. Ik laat U (in willekeurige volgorde) mijn 10-tien (van de ruim 2800 Leidse monumenten) zien. Gaat U met mij mee?

1. Pieterskerk
900 jaar geleden, in 1121 werd in Leiden een (houten) kapel voor de graven van Holland gebouwd en gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus. Deze oudste kerk van Leiden kennen we nu als de Pieterskerk. Aan deze kerk heeft Leiden ook haar bijnaam van ‘Sleutelstad’ te danken. De patroonheilige Sint-Pieter (Petrus) is volgens de Bijbel de sleutelbewaarder van de hemel. Leiden heeft die sleutels opgenomen in haar stadswapen en is daardoor de Sleutelstad geworden. In 1512 waaide bij een hevige storm de toren van de kerk af. Deze toren is nooit vervangen.

Zie ook: https://www.postzegelblog.nl/2021/04/06/pieterskerk-leiden-900-jaar/
En voor de kerk: https://www.pieterskerk.com/nl/

2. Hofjes
Leiden heeft 35 hofjes. Een hofje is een binnenplaats met kleine huisjes, bedoeld voor ouderen met weinig geld. Een hofje werd meestal gesticht door iemand met veel geld. De geselecteerde bewoners mochten er gratis wonen. Ze kregen elke dag brood om te eten, een turf om het warm te stoken en bier om te drinken. Het enige dat de bewoners terug hoefden te doen, was regelmatig bidden voor de stichter. Deze geloofde namelijk dat als er veel voor hem gebeden werd, hij een goed plekje in de hemel zou krijgen. Eén van de mooiste hofjes (uit 1492) is het ‘Sint Anna Aalmoeshuis’, het enige Leidse hofje waar een kapel in staat. Deze kapel is op de postzegel te zien.

Zie ook: https://www.postzegelblog.nl/2020/12/23/10-leidse-hofjes/

3. Stadhuis
Door de florissante lakenindustrie in Gouden Eeuw had Leiden veel geld verdiend. Om andere steden te laten zien hoe goed het ging in Leiden, gaf men architect Lieven de Key in 1594 de opdracht om de breedste gevel van een stadhuis van Nederland te ontwerpen. Dat lukte met een gevel van 80 meter. Hoogmoed komt echter voor de val: in 1929 brandde het Leidse stadhuis af. Gelukkig is de gevel gerestaureerd in oude stijl en ook opgenomen in het stempel van het Leidse filatelieloket van 1987.

4. Burcht
Het ontstaan van Leiden is ver terug te voeren Het begon vorm te krijgen rond het jaar 1000, toen een gehucht ontstond aan de oever van de Rijn. In het begin van de 11e eeuw braken er roerige tijden aan, waarna een soort burcht werd gebouwd. Deze bestond uit een 12 meter hoge heuvel, omgeven door palen. Later verdween deze omheining om plaats te maken voor een zware ringmuur met kantelen, schietgaten en poorten. We zien de Leidse burcht in een stempel van ‘Dag voor de Postzegel’ uit 1960 in Leiden.

5. Molen de Valk
De huidige molen de Valk is de derde molen die op deze plek heeft gestaan. In 1611 werd de eerste houten standerdmolen “De Valck” gebouwd. De huidige werd in 1743 gebouwd en was een hogere stellingmolen van steen. Sinds 1966 is deze molen in gebruik als gemeentelijk molenmuseum. Voor het plein van de molen werd jarenlang de lammeren markt gehouden. We zien dat ook op de (persoonlijke) postzegel.

 

6. Stadspoorten
Leiden had om haar stad een muur gebouwd om de vijand buiten de deur te houden. Hierin zaten 8 stadspoorten, waar je de stad in en uit kon. Leiden was echter ook goed in afbreken en daardoor zijn er 6 poorten afgebroken. Alleen de Morspoort en de Zijlpoort zijn er nog. Deze laatste, gebouwd in 1667, zien we terug op onderstaande briefkaart uit de serie stadsgezichten.

7. Academiegebouw
Omdat Leiden zich in 1574 niet aan de Spanjaarden had overgegeven, kreeg zij van Willem van Oranje een Universiteit. Dit was de eerste universiteit van het huidige Nederland. Deze werd in 1581 ondergebracht in de kapel van het klooster van de Witte Nonnen aan het Rapenburg in Leiden. Dit gebouw is nu nog in gebruik als academiegebouw en staat afgebeeld op onderstaande briefkaart.

8. Hortus
De huidige Hortus Botanicus werd in 1590 gesticht. Overigens niet als Hortus Botanicus, maar als Hortus Medicus. Hier kregen de studenten medicijnen les in geneeskrachtige planten en kruiden.
Wist U dat in 1594 in deze hortus de eerste tulpen van Nederland gekweekt zijn?

de hortus medicus uit 1590.

9. Synagoge
Op de plek waar de Leidse synagoge nu staat aan het Levendaal, stond in 1723 ook de eerste synagoge. In 1858 werd het gebouw geheel vernieuwd. Het kreeg toen een gevelsteen met een inscriptie in Hebreeuwse tekens die in vertaling luidt: De heerlijkheid van dit laatste huis zal groter worden, dan van het eerste, zegt de HERE der heirscharen (Haggai 2:9). In de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge zwaar beschadigd en leeggeroofd. Pas in 1947 kon de synagoge weer in gebruik worden genomen door de meer dan gehalveerde joodse gemeenschap. Er wordt nu nog eenmaal per maand een dienst georganiseerd; daarnaast zijn er allerlei andere activiteiten. Op de deurpost is volgens traditioneel Joods gebruik een mezouza (tekskokertje) aangebracht. We zien hier een maximumkaart met daarop de Leidse Synagoge met boven de deur de genoemde gevelsteen.

10. Stadstimmerwerf
De Stadstimmerwerf van Leiden aan het Galgewater, is gebouwd in 1612. In dit gebouw woonde en werkte de stadsarchitect, die we tegenwoordig de directeur Gemeentewerken zouden noemen. De rijk gedecoreerde trapvleugel aan de rechterzijvleug

el was zijn woonhuis, terwijl meer naar links de gemeentewerf lag. Na een grondige restauratie eind twintigste eeuw is het pand ingericht voor de huisvesting van bejaarden. De gevel van het gebouw is gelukkig intact gebleven, waardoor het nu het meest gefotografeerde pand door buitenlandse toeristen van Leiden is. Leuk toch!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)