De ‘Landstormen’ zegels in Zweden tijdens de Eerste Wereldoorlog - Postzegelblog

De ‘Landstormen’ zegels in Zweden tijdens de Eerste Wereldoorlog

0

De ‘Landstormen’ in Zweden vond zijn oorsprong na de Russische inval in Zweeds Finland in februari 1808 en de oorlogsverklaring door Denemarken aan Zweden in maart 1808. De Zweedse koning Gustav IV Adolf vaardigde daarop een decreet uit dat een nieuwe militaire eenheid gevormd moest worden. Deze eenheid kreeg de naam ‘Lantvärnet’ ofwel ‘Landweer’. Alle ongetrouwde mannen tussen 18 en 25 jaar werden ingelijfd.

 

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bestond de ‘Lantvärnet’ nog steeds, maar omdat in 1901 de dienstplicht in Zweden was ingevoerd, werd het decreet, inmiddels wet geworden, gewijzigd. Nu gold de opkomst voor mannen tussen 35 en 42 jaar oud. Een mooie foto van een groepje mannen behorende tot de ‘Lantvärnet’ en is genomen door Gustav Andersson. De foto bevindt zich in het Jönköpings Läns Museum. Men kan het min of meer vergelijken met de ‘Home Guard’ in Groot Brittannië.

 

 

Op 21 december 1916 werd door de Zweedse postdienst een serie van 10 postzegels uitgegeven met opdruk ten behoeve van de ‘Lantvärnet’. Waarom deze uitgifte? De soldaten van de ‘Lantvärnet’ waren slecht uitgerust en slecht getraind. Ze waren veelal ondergebracht in boerderijen waar ze als knecht werkten of waren de zoon van een boer. De soldaten dienden in feite alleen als reserve voor het reguliere leger om gewonde soldaten te kunnen vervangen. Ten behoeve van de aanschaf van uitrustingen voor deze soldaten werd een Kledingfonds gesticht. De postzegels met opdruk vormden een basis om financiën voor dat fonds te genereren. Daartoe werd op de postzegels, naast de opdruk van de nieuwe waarde, een toeslag gedrukt met hetzelfde bedrag. Vijf postzegels van 5+5 öre en vijf van 10+10 öre.

De postzegels zonder opdruk waren een herdruk van de serie die verschenen was in 1886 maar zonder blauwe posthoorn op de achterzijde. De postzegels met opdruk waren alleen geldig voor de frankering van poststukken met bestemmingen in Zweden.

 

 

Naast de eerste serie van tien postzegels verscheen nog een serie, nu met een ander type opdruk, eveneens op 21 december 1916. Hierbij werd gebruik gemaakt van portzegels in plaats van postzegels als basis voor de opdruk. Ook hier vijf postzegels van 5+5 öre en vijf van 10+10 öre.

 

De meeste portzegels zijn erg gedecentreerd, goed gecentreerde exemplaren zijn zeldzamer. Dat geldt dus ook voor de zegels met de opdruk.

Maar ook nog een extra zegel van 10 öre + 4,90 kronen! Deze zegel had een oplage van slechts 24.500 stuks en ontbreekt daarom in vele postzegelverzamelingen. De oorspronkelijke zegel met een afbeelding van het hoofdpostkantoor in Stockholm was uitgegeven op 27 oktober 1903.

 

 

De derde serie opdrukken ten behoeve van de ‘Lantvärnet’ verscheen op 18 december 1918. Het waren vijf postzegels van 7+3 öre en vijf van 12+8 öre. De opdruk was aangebracht op de postzegels uitgegeven op 21 december 1916 voor de eerste serie opdrukken ten behoeve van de ‘Lantvärnet’. Zweden was neutraal gebleven in de Eerste Wereldoorlog maar de ‘Lantvärnet’ bleef gehandhaafd. Wel had Zweden een deel van het leger naar de grens gezonden tussen Finland en Rusland zodat de ‘Lantvärnet’ een verdedigende rol kreeg toebedeeld voor delen van het Zweedse koninkrijk. De drie series postzegels met opdruk werden ongeldig voor de frankering ingaande 1 september 1920. De ‘Lantvärnet’ werd in 1942 opgeheven door deze op te nemen in het reguliere Zweedse leger.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Finland Rusland Zweden Eerste WereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)