Internationale Hanze Dagen Kampen (15 t/m 18 juni 2017) - Postzegelblog

Internationale Hanze Dagen Kampen (15 t/m 18 juni 2017)

0

Kampen staat vier dagen centraal in de wereld van de Hanze steden. Op 15 juni zullen de schepen arriveren in de vorm van een vlootschouw. Daarna volgt de openingsceremonie en wordt het afgesloten met een groot muziekfestival. Van 16 t/m 18 juni is het interessant voor de bezoekers van het evenement met een heuse Hanzemarkt (met 120 Hanze steden), straattheater, diverse expo’s, lezingen, maritieme zaken en nog veel meer. Het programma boekje van 64 pagina’s bevat alle activiteiten.

Historie Kampen

De naam ‘Kampen’ dateert van 1227. Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze schepen werd handel gedreven (zout) met de steden rondom de Oostzee. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236. De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa.

Plattegrond Kampen uit Blaeu’s Toonneel der Steden

Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze.

In de 19e en 20e eeuw richtte de handel zich vooral op de tabaksindustrie (Lehmkuhl, de Olifant), de pannen en keukengerei (Berk Kampen, Kempen en Begeer), gazeuse, frisdranken, wijn (Siebrand).
Kampen had van oorsprong ook stadsmuren (zie schoolplaat). Later werden ze gesloopt voor woningen in de periode 1809-1812. Daarna bleef Kampen een belangrijke garnizoensstad, vanwege de strategische ligging van Kampen in die tijd: aan de IJssel, aan de Zuiderzee en bij een brug van de IJssel, die vanaf 1600 tot midden 19e eeuw door een buitenwacht aan de andere kant van de IJssel bewaakt werd. Kampen telde tot de jaren 70 drie kazernes. Oa. de van Heutszkazerne aan het van Heutszplein aan de Oudestraat.

Hanzeverbond

Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. Daaronder waren ook steden uit de Lage Landen, Denemarken, Noorwegen en Zweden begrepen. De moderne handel baseerden de steden op gezamenlijke erkende rechten op het verhandelen van bepaalde producten, de juridische vorm van de handelscontracten en het nakomen van de daaruit voortvloeiende verplichtingen, eventueel af te dwingen via gezamenlijk erkende rechtbanken.

Hanzedagen zijn bijeenkomsten van Hanzesteden. Ieder jaar organiseert één van de 200 steden een ontvangst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten, hun steden wederzijds te promoten en overleg te voeren. Kampen is in 2017 aan de beurt, de eerstvolgende Nederlandse stad is Harderwijk in 2030. In 2018 is Rostock gastheer.

Mooi Kampen

Kampen heeft een flink aantal oude gebouwen, waaronder resten van de oude stadsmuur, (Koornmarktspoort, Cellebroederpoort, Broederpoort), en de Boven- of St-Nicolaaskerk. De structuur van de ommuurde stadvesting is in het stratenplan nog goed zichtbaar. Kampen kent sinds 1975 een beschermd stadsgezicht. In de stad zijn er verder een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en oorlogsmonumenten. Een interessante Hanze stad dat tot op heden veel toeristen aantrekt voor een dagje uit.

‘Dringende terugroepactie’ Kampen Marketing

Kampen Marketing roept alle bezoekers aan de Internationale Hanzedagen dringend terug. De bezoekers kunnen volgens Marketing ‘ernstige heimweestoffen aan de hartelijke Hanzestad bevatten’. “Deze terughaalactie betreft alle personen die de stad Kampen hebben bezocht in de periode van 15 tot en met 18 juni 2017. Als u behoort tot een van deze personen, wordt u dringend aangeraden de ansichtkaarten met de tekst ‘Tot ziens in Hanzestad Kampen!’ per post te versturen aan een vriend, kennis of andere relatie die u na 18 juni wenst te ontmoeten in Kampen.
Kampen Marketing heeft duizenden ansichtkaarten met de tekst ‘Tot ziens in Hanzestad Kampen!’ gemaakt. Deze gratis kaarten worden uitgedeeld bij diverse Tourist Infopunten tijdens de Internationale Hanzedagen. Hiermee worden bezoekers aan het evenement verleid terug te komen naar de stad.

Info:
http://www.hanze2017.nl/nl/
http://www.hanze2017.nl/nl/nieuws/339-plattegrond-hanzedagen.html
http://www.hanze2017.nl/nl/programma.html
http://www.hanze2017.nl/nl/festival-magazine.html
http://www.hanze2017.nl/images/hanze/Plattegrond_Hanzemarkt.pdf met lokale producten en toeristische informatie uit 120 Hanze steden.

Meer info:
http://www.hanse.org/
http://www.hanzesteden.info/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)