Deens West-Indië (deel 1) - Postzegelblog

Deens West-Indië (deel 1)

1

De huidige Amerikaanse Maagdeneilanden waren vroeger een kolonie van Denemarken. Maar wist u dat de kolonie voordat deze werd verkocht aan Denemarken, vooral Nederlandstalig was en de Nederlandse Maagdeneilanden werden genoemd? Door de Deense West-Indische en Guineese Compagnie werd het eiland Saint Thomas in 1672 gekoloniseerd. Het gebied werd in 1683 uitgebreid met het eiland Saint John.

Groot-Brittannië was het met de uitbreiding niet eens en er ontstond een conflict tussen beide landen. Dat duurde tot 1718. In 1733 werd het eiland Saint Croix door de Denen gekocht van de Franse West-Indische Compagnie. De Deense koning Christian VI kocht de eilanden in 1754 waardoor ze een Deense kolonie werden. De meeste bewoners waren afkomstig uit Nederland, vooral uit de provincie Zeeland, en uit West-Vlaanderen. De Deense overheid op de eilanden gebruikte tot in de tweede helft van de 18de eeuw het Nederlands als voertaal. Aan het begin van de 19de eeuw ontstond hieruit het zogenoemde Negerhollands, omdat ook veel bewoners afkomstig waren uit het Caribische gebied. De vlag was toen oranje, wit en blauw, de zogenoemde Prinsenvlag.

Tijdens de Napoleontische oorlogen werden de eilanden kort bezet door Britse troepen. Op 12 december 1916 werden de eilanden verkocht aan de Verenigde Staten en de formele overdracht vond plaats op 31 maart 1917. Daarmee kwam een einde aan de Deense kolonie in dit gebied.

De eerste postzegel voor Deens West-Indië werd uitgegeven in november 1855. De waardeaanduiding was in centen: 3 cents. De munteenheid was in dollar en centen tot in 1905. Ter vergelijking een Deense postzegel met de waarde 4 Skilling maar qua ontwerp identiek. Een dollar stond gelijk met vijf Deense kronen.

In 1873 werden vier postzegels uitgegeven in de waarden van 1 cent, 3 cents, 4 cents en 14 cents, aangevuld met een postzegel in 1874 van 7 cents. De serie werd tussen 1875 en 1877 uitgebreid met zegels van 5 cents, 10 cents, 12 cents en 50 cents.

Tussen 1887 en 1905 werden enkele postzegels overdrukt met een andere waarde wegens overschot aan oude waarden en gebrek aan nieuwe. De opdrukken 2 cents en 8 cents van 1902 komt voor in twee verschillende uitvoeringen.

Vanaf mei 1900 werd een nieuwe serie uitgebracht met een ontwerp vervaardigd door de Deense kunstenaar Christian Danielsen. De serie bestond uit vier waarden: 1, 2, 5 en 8 cents.

Vier portzegels werden vanaf 1902 in gebruik genomen. De waarde van 4 cents bestaat in vijf verschillende typen in één horizontale strip aan elkaar.

Van deze portzegels bestaan gevaarlijke vervalsingen, vooral te herkennen aan de tanding.

Wegens gebrek aan postzegels van 2 øre was het tussen 20 en 23 januari 1903 toegestaan om postzegels van 4 øre diagonaal doorgeknipt te gebruiken op brieven.

In 1905 werd de munteenheid gewijzigd. Men ging gebruik maken van de franc. 1 franc was gelijk aan 1 Deense kroon en bevatte 100 bit. De waardeaanduiding op postzegels moest dan ook worden aangepast.

In juni 1905 verschenen drie postzegels met opdruk 5 BIT en het jaartal 1905. De oplage was 22.000 series. Het verhaal gaat dat deze serie slechts een half uur aan de loketten van de vijf postkantoren in Deens West-Indië, op de eilanden St. Thomas, St. John en de steden Christiansted, Frederiksted en Kingshill op St. Croix, verkrijgbaar is geweest en toen was uitverkocht. In deel 2 ga ik wat uitgebreider in op de post- en portzegels van Deens West Indië.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Denemarken Groot Brittannië Nederland Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)