Chinees Nieuwjaar Jaar van de Tijger start op 1 februari 2022 - Postzegelblog

Chinees Nieuwjaar Jaar van de Tijger start op 1 februari 2022

2

De tijger is het derde dier in de twaalf jaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: moedig, hartstochtelijk, heldhaftig, zelfredzaam, vriendelijk, hoopvol, vindingrijk, ijdel, koppig, roekeloos en dwaas. Het jaar van de tijger begint op 1 februari 2022 en eindigt 21 januari 2023. Niet alleen Aziatische landen geven Chinees Nieuwjaar zegels uit. In elk geval zijn filatelisten verheugd over de creatieve ontwerpen van de Chinese astrologie zegels wereldwijd.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaarsfeest is de belangrijkste Chinese feestperiode. In China wordt het Chinees Nieuwjaar ch’un-chieh genoemd. Dit betekent: Lentefestival of Lentefeest, zoals het feest meestal genoemd wordt. Het woord voor Nieuwjaar is: Xin Nian.

Nederland (2021): Jaar van de os / Jaar van de tijger.

Berekening datum Chinees Nieuwjaar: Het wordt gevierd op de 1e tot en met de 15e dag van de eerste maand van de Chinese (maan) kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dat betekent dat het feest niet plaatsvindt voor 21 januari en niet na 20 februari. De oorsprong van deze maankalender vind je terug ongeveer 2600 jaar voor Christus. Het oude Chinese woord Nian betekent: rijpe granen. Men heeft deze kalender voor de landbouw en de tijd bedacht.

Nederland (2022): Jaar van de tijger.

Dit feest wordt gevierd door bijna geheel Azië en overal in de wereld waar grote groepen Chinezen wonen (Chinatowns). De Chinese cultuur heeft met dit feest heeft veel andere volken beïnvloed. Een kwart van de wereldbevolking viert dit feest. In Nederland groeit de laatste jaren de belangstelling voor dit feest. In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam wordt dit feest uitgebreid gevierd. Je ziet dan optochten met de leeuwen- en drakendans, vuurwerk en andere festiviteiten.

 

China

Chinees Nieuwjaar (Lentefestival) wordt door de Chinezen op 1 februari gevierd waarin families samenkomen en evenementen bezoeken. Vanuit de grote steden wordt door de arbeidsmigranten gereisd naar hun familie op het platteland. Ze leggen duizenden kilometers per trein, bus en vliegtuig af. Het is de grootste binnenlandse migratiestroom te wereld. Driehonderd miljoen Chinezen werken in een andere stad of regio dan waar hun familie woont. Het ministerie van transport verwacht dit jaar 1,18 miljard reisbewegingen. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar, maar nog altijd flink minder dan de 3 miljard reizen die werden gemaakt in 2019.

In 2021 werden werknemers extra beloond door de overheid, die de jaarlijkse familiehereniging opoffert. Bedrijven bieden thuisblijvende werknemers een bonus op hun salaris, tegoedbonnen voor winkels, vrijkaarten voor bioscopen, culturele instellingen, lokale attracties, en zelfs gratis eten, kinderkampen. Daarnaast werd reizen heel moeilijk gemaakt: twee weken quarantaine bij aankomst thuis en twee weken bij terugkomst in de stad. De meeste werknemers bezochten hun familieleden dus niet. Dit jaar adviseren overheden om niet te reizen omdat het Chinees nieuwjaarsfeest dit jaar samenvalt met de periode van de Olympische Winterspelen in Beijing. De overheid is bang voor een explosie van besmettingen maar er is geen formeel verbod. De tijden zijn ook veranderd ten opzichte van vorig jaar. Bijna iedereen is ingeënt. Er zijn voldoende teststraten in de grote steden. Inchecken op treinstations en vliegvelden gebeurt via een groene code, testbewijzen en identiteitsbewijs. Bijna geen drempels om te reizen naar je familieleden.

 

Taiwan

1. NT $6: ‘Stoutmoedig springt de tijger over de hoge heuvels! Rijkelijk vult het geluk de grote zalen’ en ‘Moge het Jaar van de Tijger je grote zegeningen brengen en de kans om je best te bewijzen’.
2. NT $13: ‘Majestueus brult de tijger nu’ en ‘Moge alles dit nieuwe jaar op het juiste moment tot perfectie komen en mogen de zegeningen van de tijger het hele jaar duren’.
3. NT $15 vel: Moge het majestueuze gebrul van de tijger het adagium ‘Majestueus brult de tijger nu’. De hemelen vullen zich met alle goede gaven. ‘Moge u het hele jaar door genieten van de zegen van de goede gezondheid van een tijger’.

HongKong

Wat een uitgifte assortiment van HongKong. En een gouden en zilveren vel van de os en tijger.

 

 

 

Macao

Macao geeft een serie van vier zegels en een velletje uit.

 

Japan

Japan Post heeft in 2022 op 1 november een set van 4 zegels uitgegeven voor het Jaar van de Tijger. De zegels voor het Jaar van de Tijger die dit keer zijn uitgegeven zijn dezelfde als de vorige Zodiac zegels. Twee ervan hebben de standaard waarde en de andere twee zijn met toeslag.

 

 

 

 

 

 

 

De patronen van de door Japan uitgegeven Chinese dierenriemzegels zijn geselecteerd uit de lokale speelgoedmaterialen die zijn getekend door de Japanse schilder Kawasaki Koizumi. Kawasaki Koizumi (1877-1942) werd geboren in Sakai City, prefectuur Osaka. In zijn vroege jaren studeerde hij onder de Ukiyo-schilder Nakai Yoshitaki en legde hij zich later toe op het verzamelen van lokaal speelgoed en het schilderen van lokaal speelgoed voor de kost. Hij schonk zijn eigen ‘Toy Post’ en ‘Giant Spring Toy Post’ aan de Nakanoshima-bibliotheek in Osaka en noemde het ‘Mermaid Cave Library’. Hij schilderde tijdens zijn leven meer dan 5000 soorten lokaal speelgoed. Dit keer is het door hem getekende tijgerspeelgoed heel onderscheidend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Singapore

De kunstenaar achter de illustraties voor de hele serie is mevrouw Lim An-Ling, de ontwerper achter de 2019 Singapore Bicentennial postzegelsets. Als gevestigd animator en illustrator ontwerpt mevrouw Lim sinds 2013 postzegels voor SingPost. De postzegels van dit jaar maken deel uit van een nieuwe 12-jarige serie die in 2020 van start ging met postzegels ter herdenking van het Jaar van de Rat.

 

 

United Nations

De Postadministratie van de Verenigde Naties heeft op 14 januari 2022 een nieuwe 12-jarige Lunar New Year-serie uitgegeven door een paneel van 10 postzegels en labels uit te geven. In tegenstelling tot de panelen in de vorige Lunar New Years-serie van de UNPA, toont dit paneel het VN-embleem op het etiket en is voorzien van een afbeelding van het dierenriemteken op de postzegel.

 

 

Isle of Man

Isle of Man Post Office viert het Chinese Nieuwjaar met een set van vier postzegels, ontworpen door Manx-illustrator en kunstenaar Ana Jaks, die op donderdag 13 januari 2022 werden uitgegeven. In de Chinese cultuur worden tijgers gezien als bewakers van kinderen, en baby’s en baby’s dragen schoenen en mutsen met tijgermotieven ter bescherming tegen boze geesten.

De vier postzegels, met een waarde van 67 pence, £ 1,71, £ 2,32 en £ 3,89, bevatten traditionele Chinese aardewerkvormen naast het gebruikelijke gebruik van goudkleurige metallic inkt. Elke postzegel verbeeldt ook een ander facet van de Tijgermythologie.

 

Meer info

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam:

Culturele verhaal van het Chinees Nieuwjaar: https://rcny.nl/

Programma 2022: https://rcny.nl/programma-2022/

Expo ‘111 jaar Chinese migratie en familieverhalen in Nederland’, t/m 24 april 2022:

https://denhaag.beeldengeluid.nl/agenda/een-zee-van-geluk/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Japan TaiwanNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Lars op 2 februari 2022 om 10:58

    Jammer dat tegenwoordig bijna elk land in de wereld van deze (meestal lelijke) postzegels uit moet geven… Alleen maar in de hoop dat verzamelaars in China ze allemaal kopen?

  • Helga op 2 februari 2022 om 11:03

    Gelukkig zijn er wereldwijd en niet alleen in China veel collectors voor dit thema met prachtige plaatjes. Beter dan de standaard vogelpostzegels. 5* voor de mooie ontwerpen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)