De drie kronen van Zweden - Postzegelblog

De drie kronen van Zweden

2

Zogenoemde ‘permanente postzegels’ hebben in vele landen een lange looptijd. En vanwege die lange gebruiksduur van dezelfde afbeelding, kunnen ook veel aanvullingen op de frankeerwaarden verschijnen, bijvoorbeeld bij een tariefwijziging. Zo ook bij de Zweedse serie postzegels met slechts een afbeelding bestaande uit drie kronen, afgeleid van het staatswapen van dit land.

 

 

Het ontwerp van de postzegel was vervaardigd door Arthur Johansson en de gravure door Sven Ewert. De postzegel werd uitgegeven op 10 februari 1939 en was bestemd voor de frankering van pakketten binnenland tot 1 kg. De oplage was 77,9 miljoen zegels. Het tarief voor een pakket binnenland tot 1 kg werd in 1948 verhoogd naar 80 öre.

 

Drie nieuwe zegels verschenen op 22 september 1939. De waarde van 90 öre was bestemd voor pakketten binnenland van 1 tot en met 3 kg. Ook dit tarief werd in 1948 verhoogd. Voor de waarde van 1 kroon was geen direct tarief aangewezen, hoewel deze zegel kon worden gebruikt voor een luchtpostbrief van 40 tot 60 gram naar enkele landen in Europa. Het was in feite een zegel waarmee hogere tarieven konden worden voldaan als aanvulling. De waarde van 1,20 kronen was voor pakketten binnenland van 3 tot 5 kilogram.

 

Op 20 november 1939 verschenen weer drie nieuwe waarden. De waarde van 85 öre was bestemd voor een rembours pakket tot 1 kg. Het leven van deze zegel was kort want de zegel werd in 1951 vervangen door dezelfde waarde in een bruine kleur. Leek de kleur te veel op die van de 80 öre die in 1948 was verschenen? De waarde van 1,15 kronen kon worden gebruikt voor een rembours pakket van 1 tot 3 kg. De zegel van 1,45 kronen was ook voor een rembours pakket, nu van 3 tot 5 kg.

 

 

Pas na de Tweede Wereldoorlog verschenen nieuwe waarden in de reeks met de drie kronen. Dat was op 10 april 1948. De waarde van 55 öre was voor de frankering van een aangetekende brief naar het buitenland tot 20 gram. De zegel kon ook worden gebruikt voor een lokale aangetekende brief tot 125 gram of een lokale expresbrief tot 20 gram. De 80 öre was voor een binnenlandse aangetekende brief of expresbrief tot 20 gram. De waarde van 1,10 kronen was voor een brief buitenland van 80 tot 100 gram of voor aangetekende brief naar het buitenland van 40 tot 60 gram. De zegel van 1,40 kronen was voor brief naar het buitenland van 80 tot 100 gram of een aangetekende brief binnenland van 20 tot 125 gram. Als laatste de zegel van 1,75 kronen was bestemd voor een rembours pakket van 3 tot 5 kg met een in te vorderen bedrag van minder dan 10 kronen. Wel  vergezocht! De oplage was er dan ook naar, slechts 1,4 miljoen stuks. Dit in vergelijking met de postzegel van 1 kroon: 141 miljoen stuks.

 

Twee nieuwe postzegels verschenen op 11 november 1948. De waarde van 65 öre was voor een binnenlandse aangetekende brief tot 125 gram. De zegel van 70 öre voor een brief naar het buitenland tot 60 gram.

 

Met ingang van 1 juni 1951 vond een tariefwijziging plaatst waardoor een nieuwe postzegel van 85 öre benodigd was voor een binnenlandse aangetekende brief tot 125 gram. De zegel van 1,70 kronen was voor een binnenlands pakket van 3 tot 5 kg. De bestaande waarden van 1,10 kronen en 1,40 kronen konden nu worden gebruikt voor pakketten tot 1 kg resp. 1 tot 3 kg.

De waarde van 1,50 was niet specifiek voor een tarief maar eerder om te worden gebruikt in combinatie met andere waarden om aan een hoger tarief te voldoen. Het enige tarief voor het gebruik van deze zegel was voor een expresbrief naar het buitenland tot 60 gram. De postzegel kwam uit op 2 november 1951.

 

In juni 1952 was het tarief weer gewijzigd en daarom verschenen op 1 juli 1952 drie nieuwe waarden. De waarde van 50 öre was voor een binnenlandse brief tot 125 gram. Die van 75 öre voor een binnenlandse brief tot 500 gram. De pakketposttarieven waren ook verhoogd. Voor een pakket tot 1 kg kon de bestaande waarde van 1,40 kronen worden gebruikt, voor 1 tot 3 kg de waarde van 1,70 kronen en voor een pakket van 3 tot 5 kg de nieuwe waarde van 2 kronen.

Een postzegel met de waarde van 2,10 kronen verscheen op 10 december 1954. De zegel was bestemd voor de frankering van rembours pakketten van 1 tot 3 kg maar uitsluitend als de geadresseerde het in te vorderen bedrag na inning per giro kon worden overgemaakt aan de afzender van het pakket.

Het duurde tot 21 augustus 1961 voordat weer een nieuwe waarde aan de reeks werd toegevoegd. Dit was het gevolg van een nieuwe tariefwijziging voor pakketten. Voor de eerste twee gewichtsklassen konden eerder uitgegeven zegels worden gebruikt. Tot 1 kg was dit 1,70 öre, voor 1 tot 3 kg 2 kronen en voor 3 tot 5 kg 2,50 kronen. Voor deze laatste was de zegel bestemd. Tot dan toe waren de zegels gegraveerd door Sven Ewert, maar de nieuwe door Heinz Gutschmidt.

 

Ter voldoening van de nieuwe tarieven voor zwaardere binnenlandse brieven werd op 2 juli 1962 een postzegel uitgegeven van 1,05 kronen voor brieven tot 500 gram. Deze zegel was ook bestemd voor aangetekende brieven tot 20 gram. Op dezelfde datum verscheen de waarde van 1,50 kronen aan de loketten als vervanger van de 1,50 kronen in de kleur roodviolet. De zegels waren gegraveerd door Sven Ewert.

Weer een zegel gegraveerd door Heinz Gutschmidt, de waarde van 2,15 kronen die uitkwam op 15 oktober 1962. Deze zegel had slechts een kort bestaan en was alleen bestemd voor remboursbrieven naar het buitenland tot 20 gram en een maximum te innen bedrag van 50 kronen. Verder voor binnenlandse rembourspakketten tot 1 kg en een maximum te innen bedrag van 2.000 kronen maar uitsluitend als de geadresseerde het in te vorderen bedrag na inning per giro kon worden overgemaakt aan de afzender van het pakket. De zegel kon tot juni 1964 worden gebruikt.

De zegel van 1,20 kronen verscheen op 25 juni 1964 en was bestemd voor binnenlandse brieven van 125 tot 500 gram. Sven Ewert was de graveur.

 

Weer twee zegels gegraveerd door Heinz Gutschmidt, uitgegeven op 24 augustus 1964. De zegel van 2,55 kronen was vanwege een tariefwijziging bestemd voor binnenlandse rembourspakketten tot 1 kg en een maximum te innen bedrag van 2.000 kronen maar uitsluitend als de geadresseerde het in te vorderen bedrag na inning per giro kon worden overgemaakt aan de afzender van het pakket. Ook de tarieven voor gewone pakketten was verhoogd. Nu werd de waarde van 3 kronen benodigd voor de frankering van een pakket van 3 tot 5 kg. Tot 1 kg werd het tarief 2 kronen en 1 tot en met 3 kg 1,70 kronen.

 

Dan twee zegels die waren gegraveerd door Czesław Słania, uitgegeven op 24 september 1965. En zegel weer vanwege een tariefwijziging voor pakketten. Tot 1 kg moest vanaf juli 1965 een postzegel van 2,30 kronen worden geplakt. De waarde van 2,85 kronen was voor binnenlandse rembourspakketten tot 1 kg en een maximum te innen bedrag van 2.000 kronen maar uitsluitend als de geadresseerde het in te vorderen bedrag na inning per giro kon worden overgemaakt aan de afzender van het pakket.

 

Drie zegels gegraveerd door Heinz Gutschmidt verschenen op 12 januari 1967. De zegel van 1,80 kronen was weer voor de binnenlandse brieven van 125 tot 500 gram vanwege een tariefwijziging ingaande 1 januari 1967. De zegel van 1,85 kronen voor binnenlandse aangetekende brieven of expresbrieven tot 20 gram. De waarde van 2,80 kronen voor binnenlandse pakketten tot 1 kg.

Als laatste verscheen op 20 januari 1969 de zegel van 2 kronen in de gewijzigde kleur wijnrood als vervanger van dezelfde waarde in de kleur roodviolet. De zegel was bestemd voor binnenlandse brieven van 100 tot 250 gram. De originele drukvorm, gegraveerd door Sven Ewert, werd voor de productie van deze zegel gebruikt. In totaal kent deze serie dus 17 verschillende data van uitgifte. De meeste waarden werden gebruikt voor pakketposttarieven. Het zal dan ook moeilijk zijn om alle waarden terug te vinden op brieven. Maar met deze serie bestaande uit 34 rolzegels heeft u een kennis kunnen nemen van de uitgiftepolitiek van de Zweedse postdienst. Of alle frankeerwaarden zo noodzakelijk waren?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Zweden Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Giacomo op 28 februari 2018 om 14:49

    Dit vind ik leuke langlopende reeksen. Jammer dat ze in een Davo album (of gelijkaardig) meestal verspreid zitten. Veel mooier om ze in een insteekalbum te steken bij mekaar.

  • Patrick Lava op 2 maart 2018 om 10:27

    @Giacomo
    Inderdaad. Beslist veel leuker om een eigen presentatie te maken in een insteekboek of eventueel een zelfgemaakt album, dan de vakjes te vullen in een voordrukalbum. Dan kun je toevoegen wat je wil: mooie stempels, kleurnuances, papiersoorten, paartjes of blokjes, de boekjes, FDC’s, een paar gelopen brieven ter illustratie, noem maar op, net zoals je het zelf wil.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)