Een prachtige vakantieplek maar drie keer een ander land - Postzegelblog

Een prachtige vakantieplek maar drie keer een ander land

3

Mijn vrouw en ik zijn meerdere keren naar dezelfde vakantieplaats geweest alleen drie keer was de naam van het land anders. In 1979 heette het Joegoslavië; in 1991 werd dat Macedonië en sinds 2019 heet het land Noord-Macedonië. Wat hetzelfde is gebleven, is het prachtige landschap, de mooie meren en de vriendelijke bewoners. Een prachtig vakantieland dus.

Ohrid
Onze vakanties brachten we altijd door bij het meer van Ohrid, vernoemd naar de gelijknamige stad. Ohrid is rijk aan monumenten, waaronder een antiek openluchttheater, die is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kenmerkend is het Fort van Samuel dat op de heuvel boven de stad ligt. Een aardige bijzonderheid is dat Ohrid 365 kerken heeft, zodat je iedere dag van het jaar naar een andere kerk kan. De bekendste kerk is de St. Sophia kathedraal, die stamt uit de middeleeuwen.

St. Sophia kathedraal

Een andere bijzondere kerk is de St. Bogorodica Perivleptos (Maria Moeder van God kerk). Deze is gebouwd in 1295. Als je de kerk binnen gaat, wordt je verrast door de wanden en het plafond van het kerkje, die vrijwel helemaal beschilderd zijn met de mooiste fresco’s.

Fresco’s

Het meer van Ohrid
Dit meer is een van de oudste en diepste meren van Europa. Het in ongeveer 30 km lang; ruim 10 km breed en bijna 300 meter diep. Een deel van het meer is van Albanië en toen wij hier in 1979 voor het eerst waren, zagen wij aan de overkant de Albanese oorlogsschepen liggen. Het meer overzwemmen hebben wij toen dus maar niet gedaan. Op onderstaande maximum kaart zie je de oude binnenstad van Ohrid liggen, direct aan het meer van Ohrid.

Ohrid aan het meer

Ohrid-forel
Het meer van Ohrid is ook een paradijs voor veel diersoorten die elders niet voorkomen, waaronder de Ohridforel. Dit is een soort zalmforel, die heerlijk smaakt weten wij uit ervaring. En omdat deze forel zo bijzonder is, heeft de Macedonisch Post deze vis ook op een postzegel gezet.

Ohrid forel

Sveti Naum
Een leuk uitstapje is een vaartocht over het meer met een bezoek aan het klooster van Sveti Naum. Dit orthodoxe klooster werd in 905 opgericht door St.-Naum van Ohrid. St.-Naum is ook begraven in de kerk en volgens de lokale bevolking kan je de hartslag van de heilige nog horen als je een oor op zijn graf legt. Sveti Naum ligt ook aan het meer van Ohrid, vlakbij de grens met Albanië. Op de maximumkaart zie je de heilige Naum en zijn klooster, waar hij dus ook begraven ligt. Wij hebben zijn hartslag overigens niet gehoord.

Struga
Ook het stadje Struga hebben wij bezocht, en wat ons daarvan het meest is bijgebleven, is de bruisende stuw. Het meer van Ohrid loost hier haar water in de rivier de Drim. Op onderstaande maximumkaart is dit mooi te zien. Er is in 2020 ook een postzegel uitgegeven van deze stuw.

 

Bruisende stuw Struga

 

Postzegel stuw

Prespa
Naast het toeristische meer van Ohrid is er nog ander groot meer, dat een stuk hoger ligt. Dit is het Prespameer met daarin het drielandenpunt van Macedonië , Albanië en Griekenland. Het hele gebied werd in 2000 als grensoverschrijdend beschermd gebied aangewezen. Het meer is vooral belangrijk voor vogels. Zo is er in het meer bijvoorbeeld een grote kolonie van kroeskoppelikanen aanwezig.

Pelikaan

Golem Grad
In het Macedonische deel van het Prespameer ligt een onbewoond eiland, Golem Grad genaamd, dat onder andere bekend staat om zijn slangenpopulatie. Tijdens onze boottocht naar dit eiland kwamen we al pelikanen tegen, maar op het eiland werden we door een hele kolonie verwelkomt. Het eiland wordt daarom ook wel ‘pelikaneneiland’ genoemd. De enige slang die we tegen kwamen leefde (gelukkig) niet meer.

Pelikaneneiland

Vroeger was het eiland bewoond door kloosterlingen. Dit is nog te zien aan de kerkruïne van de St. Pieterskerk uit de 14e eeuw.

Ruïne St. Pieterskerk

A. den Doolaard
Ohrid vormde een belangrijke inspiratiebron voor de Nederlandse schrijver A. den Doolaard, pseudoniem van Bob Spoelstra. Zijn roman ‘De bruiloft der zeven zigeuners’ speelde zich af rond het meer van Ohrid in Macedonië en Albanië. Toen het boek uitkwam, ontstond er in Nederland een buitengewone belangstelling voor Ohrid. Het hoogtepunt resulteerde in zo’n 50.000 Nederlandse bezoekers per jaar. Om Den Doolaard te eren werd er in de stad Ohrid een monument voor hem opgericht. Natuurlijk hebben wij dat monument ook bezocht en er een foto van gemaakt.

Monument Den Doolaard

Conclusie: Het meer van Ohrid is een prachtige vakantieplek.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Griekenland Nederland Boeken Kerken VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • yvonne kruse op 3 oktober 2023 om 14:21

  Een vakantie in Noord Macedonië: een absolute aanrader!

 • Fer op 3 oktober 2023 om 19:33

  Waar was Alexander de grote geboren?

 • willem hogendoorn op 3 oktober 2023 om 20:44

  @ Fer: Haha, is dat vragen naar de bekende weg? Alexander de Grote is geboren in Pella, een stad in de provincie Macedonië van Griekenland.
  En dat was de reden dat de Grieken de republiek Macedonië niet wilden erkennen ivm ‘recht op de naam Macedonië’.
  Door dit Griekse standpunt kon Macedonië alleen maar lid worden van de VN onder de naam: Fyrom (Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië).
  En als compromis is het nu Noord Macedonië geworden. Voor mij blijft het echter gewoon Macedonië.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)