De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari 2022 - Postzegelblog

De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari 2022

0

Van 26 januari t/m 5 februari 2022 is het tijd voor de Nationale Voorleesdagen 2022, de campagne die in het teken staat van voorlezen aan jonge kinderen. Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt, waarbij bekende Nederlanders voorlezen aan de jonge luisteraars. Daarnaast organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken. In deze blog Max Velthuijs en Annie M.G. Schmidt, die beiden verschenen op de kinderpostzegels van 1998 en 1967/1999.

Max Velthuijs

Elk jaar zetten duizenden basisschoolkinderen zich in zodat andere kinderen het beter krijgen. Ze gaan langs de deuren om kinderpostzegels en andere leuke producten te verkopen. En dat al generaties lang. De Kinderpostzegelactie wordt sinds 1948 gehouden en is uniek in de wereld. In 1998 bestond deze actie 50 jaar! Reden voor een groot feest met kinderpostzegels ontworpen door Max Velthuijs.

Nederland (1998): Kinderpostzegels serie (3): Sinterklaas, Verjaardag, Optocht.

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Nederland (1998): velletje Kinderpostzegels.

Max Velthuijs (1923 – 2005) brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twintigtal talen vertaald. Daarna volgden nog vele avonturen van Kikker en zijn vrienden. Iedereen is dol op Kikker, de vrolijke hoofdpersoon uit de boeken van Max Velthuijs. Samen met vriendjes Varkentje, Eend en Haas beleeft hij meer avonturen dan wie ook. Zie de hoofdpersonen op de kinderpostzegels van 1998.

Malta (2005): 200 jaar Hans Christian Andersen (1805 – 1875).

Verschillende van deze boeken werden eveneens bekroond met literaire prijzen. In 2004 ontving hij de internationale Hans Christian Andersenprijs. Deze zeer prestigieuze onderscheiding viel eerder, in 1988, Annie M.G. Schmidt ten deel.

In januari 2014 bracht PostNL een nieuwe persoonlijke postzegelserie uit naar aanleiding van het 25 jarig jubileum van het kinderstripverhaal Kikker van Max Velthuijs. Elke maand werd een velletje met vijf persoonlijke zegels met blauw kader en waarde 1 uitgebracht op basis van één van de Kikker boeken. Er zou maandelijks een nieuw velletje uit moeten komen, maar alle velletjes hebben de uitgiftedatum 1 januari gekregen. In totaal zijn 12 velletjes verschenen. De tweede uitgifte van Kikker bestaat uit tekeningen uit het boek ‘Kikker is Verliefd’. Het originele boek is verschenen in september 1989. Het eerste exemplaar werd op 19 februari 2014 tijdens de Negenmaandenbeurs uitgereikt aan Angela Schijf door Barry Husman, directeur Consumenten en Kleinzaken van PostNL.

Drie Kikkeravonturen over herkenbare onderwerpen, voor jonge Kikkerfans: ‘Je allereerste verhalen van Kikker’. Kikker gaat zwemmen en Eend spettert mee. Uiteindelijk liggen alle vrienden in het water. Beertje wil logeren. Maar als hij naar bed moet, mist hij Kikker… Kikker en zijn vriendjes vangen een dief en vieren dat met een picknick. Hebben ze er nu een vriend bij? Drie vrolijke voorleesverhalen voor peuters over Kikker en zijn vriendjes. Dit grote, dikke kartonboek bevat drie Kikkerverhalen over herkenbare onderwerpen voor de allerkleinsten.

 

Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (1911 – 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama. Ze werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Nederland (2008): Het 17e velletje uit de reeks Canon van Nederland staat in het teken van Annie M.G. Schmidt en toont haar foto en Jip en Janneke.

Wie heeft niet gehoord van liedjes als ‘Op een mooie Pinksterdag’, en ‘Dikkertje Dap’? Wie kent niet ‘Het schaap Veronica’ of de hoorspelserie over de familie Doorsnee, waarin ze de mogelijkheid had misstanden in de samenleving op de korrel te nemen. Wie heeft de de televisieserie ‘Ja zuster, nee zuster’ gezien? Haar ontwerper Fiep Westendorp, die jarenlang haar werk illustreerde, was verantwoordelijk voor het ontwerp van de kinderpostzegels 1999 met enkele van haar belangrijkste creaties: Pluk van de Petteflet, Otje en Jip en Janneke.

Nederland (1999): Kinderpostzegels serie (3): Pluk van de Petteflet, Otje, Jip en Janneke.

Ze schreef, zowel in haar proza als in haar gedichten eenvoudig, gemakkelijk begrijpbaar Nederlands. Het rijm in haar gedichten munt uit door schijnbare eenvoud, met veelal geweldige vondsten. Tijdens haar leven werd ze diverse malen onderscheiden met prijzen: CPNB-prijs  voor het Kinderboek van het Jaar Wiplala (1957), Nederlandse Staatsprijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur (1964), Gouden Griffel (1981), voor haar gehele werk de Constantijn Huygensprijs (1987), Hans Christian Andersenprijs (1988), Publieksprijs voor het Nederlandse Boek (1988 en 1991).

Nederland (1999): velletje Kinderpostzegels.

Al tijdens haar leven verschenen er boeken over haar en maakten biografen plannen voor biografieën. Schmidt hield die aandacht zelf zo veel mogelijk af. Biograaf Hasn Vogel kreeg te horen dat hij maar moest wachten tot ze dood was. Niet lang na Schmidt overleed Vogel zelf, waarna zijn boek werd voltooid door Hans van den Bergh. Het kreeg de titel ‘Wacht maar tot ik dood ben’ en belicht vooral het theaterwerk van Schmidt. Joke Linders, die het boek ‘Doe nooit wat je moeder zegt’ schreef (over de jeugdliteratuur van Schmidt), kreeg geen medewerking van de erven Schmidt. In 2002 verscheen ‘Anna’, een biografie door Annejet van der Zijl. Van der Zijl kreeg volledige medewerking van de erfgenamen Schmidt. Een zevendelige televisieserie getiteld ‘Annie M.G.’ is gebaseerd op dit boek en was in 2010 te zien bij de Vlaamse en Nederlandse publieke tv-omroep.

Nederland (1967): Tekeningen bij versjes van Annie M.G. Schmidt

Ontwerper Wim Bijmoer was verantwoordelijk voor de kinderpostzegels 1967 met vijf illustraties van kinderversjes van Annie M.G. Schmidt:

  • Stekelvarkentjes wiegelied
  • Het fluitketeltje
  • Dikkertje Dap
  • De mooiste bloemen
  • Beertje Pippeloentje

Nederland (1967): velletje Kinderpostzegels.

Het mooiste van Annie M.G. Schmidt, Verhalen en gedichten om voor te lezen: Dikkertje Dap, Floddertje, Pippeloentje, Het beest met de achternaam, Pluk van de Petteflet, Reus Borremans, Otje, Isabella Caramella, Wiplala, Jip en Janneke, Ibbeltje – in een bundel met het mooiste wat Annie M.G. Schmidt heeft geschreven voor kinderen horen ze natuurlijk allemaal thuis. Geniet van de bevrijdende vrolijkheid waarmee Schmidts personages regels aan hun laars lappen in deze grappige, eigenzinnige en spannende verhalen en gedichten. Een bundel om eindeloos uit voor te lezen. 

 

 

 

 

 

 

 

Meer info:

Stichting Max Velthuijs: https://www.maxvelthuijs.org/

Alles over Annie M.G.: https://www.annie-mg.com/

Nationale Voorleesdagen: https://www.hebban.nl/nationalevoorleesdagen/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Malta Boeken Kinderpostzegels Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)