Bijzondere druktechniek? - Postzegelblog

Bijzondere druktechniek?

2

Door de Argentijnse post werd ter gelegenheid van de van 28 september tot en met 12 oktober 2002 te houden 15de Wereldkampioenschap volleybal voor mannen te Buenos Aires een serie van vier postzegels uitgegeven. Tot zover niets bijzonders, omdat het heel veel voorkomt dat postzegels worden uitgegeven ter gelegenheid van wereldkampioenschappen.

argentina postzegelargentina postzegel

Het Argentijnse team was in 1982 derde geworden met een bronzen medaille ook in Buenos Aires. In 2002 won Brazilië goud, Polen zilver en Frankrijk brons. Volleybalspelers van Argentinië zijn o.a. Mariano Baracetti, Martin Alejo Conde, Marcos Milinkovi? en Alejandro Spaji?.

argentina-75-2002-078-190p.jpgargentina-75-2002-080-190p.jpg

Maar wat is er nu zo bijzonder aan de vier postzegels? Het net! Door een bijzondere druktechniek is het zwarte net duidelijk voelbaar op de postzegels. Het ligt er als glimmende draadjes bovenop.

argentina postzegel

En bij sterke vergroting is duidelijk te zien dat er een soort lijmdruppeltjes onder de draadjes liggen. Bij de eerste zegel liggen de draadjes zo dicht bij elkaar, dat het lijkt of er een hele lijmtube op leeg geknepen is.

argentina postzegel

Welke druktechniek is hier toegepast? Omdat ik maar één serie heb, is het voor mij niet mogelijk om dezelfde zegels te vergelijken. Maar liggen alle lijmdruppeltjes (of wat het dan ook zijn mogen) op dezelfde plaats op de zegels? Of zijn hier ook afwijkingen te constateren? Postzegels, ze blijven verrassen!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

  Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Cees Janssen op 24 januari 2008 om 07:28

   Het is oorverdovend stil gebleven naar aanleiding van de vraag: hoe zijn deze zegels gedrukt? Ik had gehoopt dat Rein, die ALLES van druktechnieken afweet, hierop zou hebben geantwoord. Maar misschien gebeurt dit nog?

  • Rein op 24 januari 2008 om 21:34

   @Cees

   Ik zou de zegels zelf moeten zien maar het doet me denken aan zegels van Turkije uit 1963 [?] in offset waarbij met harspoeder dat verwarmd werd een speciaal effect werd verkregen. De kreet “heatset” viel dacht ik toen, maar ondertussen wordt die term voor veel meer zaken gebruikt….

  Schrijf een reactie

  (registratie is niet nodig)