De Dienstzegels van Canada (deel 4) - Postzegelblog

De Dienstzegels van Canada (deel 4)

1

In 1950 werd het gebruik van de letters O.H.M.S. voor dienstzegels vervangen door de letter ‘G’ van ‘Government’. De eerste postzegels die de opdrukletter ‘G’ kregen waren de permanente postzegels met afbeelding van Koning George VI.

 

De originele postzegels werden uitgegeven op 19 januari 1950 en de opdrukken verschenen vlak daarna. De letter G werd rechts van het midden gepositioneerd. De opdruk op de 4 cent staat altijd iets lager dan op de andere drie zegels.

Canada O20

De opdruk van de letter G op de 5 cent vond links van het midden plaats. Door een fout in de drukkerij werden enkele vellen van deze waarde voorzien van een opdruk rechts van het midden, dus op de neus van de Koning! Deze foutdruk wordt gezocht door speciaal verzamelaars. Zelf heb ik deze afwijking nog niet gezien.

Canada O21a
Canada O22

De hogere waarden uit de ‘vredesserie’ werden ook voorzien van de opdruk ‘G’.

O 23 blok

Van alle waarden worden hoekblokken verzameld waarop het plaatnummer voorkomt. Bovenstaand plaatnummer 1. Ook plaatnummer 2 werd gebruikt.

Canada O24
Canada O25

Van de waarden van 50 cent en 1 dollar werd alleen plaat 1 gebruikt.

Canada O28
Canada O29

De twee permanente postzegels in gewijzigde kleuren, uitgegeven in 1951, werden ook met de opdruk ‘G’ uitgevoerd. De waarde van 4 cent verscheen pas in 1952.

Canada O26
O 27

Van de 10 cent zijn paren bekend waarvan één zonder opdruk ‘G’. Hiervan komen vervalsingen voor door op een paartje zonder opdruk op één zegel alsnog de letter aan te brengen. In het vel komt de variëteit slechts één maal voor op positie 31, dus aan de linker velrand.

Canada CO2

De luchtpostzegel met een afbeelding van een vliegende gans werd ook overdrukt.

Canada EO2

En als laatste behorende tot de regeringsperiode van Koning George VI de expresse zegel van 1950. Na het overlijden van George VI, op 6 februari 1952, werd Elizabeth gekroond tot Koningin Elizabeth II en gedurende haar regeringsperiode kwamen nog 20 postzegels uit overdrukt met de letter ‘G’. Dat lezen we in het laatste deel over de dienstzegels van Canada.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Prins op 19 februari 2017 om 13:41

    Interessante reeks artikelen, dank daarvoor.

    Is het ook mogelijk dat in een latere aflevering het gebruik van deze zegels op envelop getoond wordt?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)