De Dienstzegels van Canada (deel 2) - Postzegelblog

De Dienstzegels van Canada (deel 2)

1

De eerste vier postzegels die door de Canadese Postdienst werden voorzien van de perforatie OHMS was uit 1935. De perforatie is goed herkenbaar als zijnde van de postdienst en niet van het Ministerie van Financiën doordat de vorm kleiner is en de verticale poten van de letter H gevormd is door vier gaten in plaats van vijf.

Canada Uni 223
Canada Uni 226

 

Helaas kan ik geen voorbeelden laten zien van de perforatie aangebracht door de postdienst maar wel twee van de vier postzegels die daarvoor zijn gebruikt. Deze postzegels met de perforatie zijn in slechts kleine hoeveelheden aangemaakt en daardoor schaars, zowel ongebruikt als gebruikt. De Canadese Postdienst verkocht ze wel aan verzamelaars en handelaren maar die hebben daar waarschijnlijk maar zeer weinig gebruik van gemaakt.

O 231a
O 231b

 

 

O 232a

O 232b

 

 

De permanente postzegels met afbeelding van Koning George VI werden in 1937 uitgegeven. De acht waarden werden voorzien van de perforatie OHMS. De perforatie werd nu dwars in de zegels aangebracht. Opvallend is dat bij sommige postzegels de perforatiegaten ‘dichtlopen’ door het zachte papier dat erg rafelig is. Ook kon dit ontstaan doordat soms te veel vellen op elkaar werden gelegd bij het perforeren.

O 235a
O 236a

Bij bovenstaande twee postzegels zijn de perforatiegaten open gebleven. De oplage van de 5 cent met perforatie was groot; die van de 8 cent klein. De perforatievorm komt ook ‘kopstaand’ voor.

Canada Uni 239 coil
Canada Uni 240 coil

 

De waarden van 2 cent en 3 cent werden ook op rollen vervaardigd en voorzien van de perforatie OHMS. Ook deze zegels zijn, met perforatie, schaars en ik kan helaas geen voorbeelden daarvan laten zien.

O 241a
O 241b

 

Een serie van vijf stuks van 10 cent tot en met 1 dollar in groot formaat met diverse afbeeldingen werd eveneens geperforeerd met OHMS. Daarbij werd twee maal de perforatievorm aangebracht.

O 242 hoekblok links onder plaat 1

Het verzamelen van hoekblokken van vier zegels met op de velrand de naam van de drukkerij is geliefd in Noord Amerika. Dus ook de hoekblokken met de perforatie OHMS. Bovenstaand voorbeeld laat ook het plaatnummer zien: plaat 1. De plaatnummers zijn vermeld na de naam van de drukkerij. De perforatievorm komt in feite slechts 1½ keer voor op de zegels in groot formaat. Het kan zelfs voorkomen dat de perforatievorm door verschuiven slechts één keer voorkomt, maar ook vrijwel compleet twee maal. De drie zegels uitgegeven in 1939 ter gelegenheid van het koninklijk bezoek kregen eveneens de perforatie OHMS.

O 249 blok a

In de jaren 1942 en 1943 verscheen een nieuwe serie permanente postzegels met afbeelding van Koning George VI in uniform. De serie werd prompt ‘oorlogsuitgifte’ genoemd.

O 249 letter S a
O 249 letter S b

 

 

Tot mijn verrassing kwam, voor zover mij bekend vanaf deze uitgifte, een beschadigde letter S te voorschijn net als bij de perforatievorm van het Ministerie van Financiën te lezen in deel 1. Alleen was hier de onderste perforatie pen van de letter S afgebroken.

O 261
O 262

Nog twee voorbeelden waarom de bovenstaande zegels behoren tot de ‘oorlogsuitgifte’.

O 268
O 269

 

O 272 rand

In 1946 werd de ‘oorlogsuitgifte’ vervangen door de ‘vredesuitgifte’. De afbeeldingen op de postzegels zijn dan ook volkomen neutraal en beelden alledaagse taferelen af.

O 286 correct
O 286 OHMS correct a

 

De perforatie OHMS is compleet, zonder ontbrekende gaten. Maar dat werd ook anders.

O 286 M linker poot
O 286 M poot gat links

 

O 286 OHMS a
O 286 B

 

 

O 286 M poot onder
O 286 OHMS c_0001

 

 

 

Als laatste werden twee permanente postzegels met afbeelding van Koning George VI uitgegeven in 1949 voorzien van de perforatie OHMS. De bovenstaande afbeeldingen van de postzegel van 3 cent tonen verschillende gebreken aan de perforatie van de letter M. Van de linkerpoot is de op een na onderste pen afgebroken en bij de andere zegel van de linker poot de onderste pen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van afgebroken pennen.

OC 7
OC 8

 

OCE 1
OCE 4

Ook enkele luchtpostzegels en luchtpost expresse zegels werden geperforeerd met OHMS.

OE 9

Verder zes verschillende expresse zegels. Daarmee kwam een einde aan de dienstzegels OHMS die door middel van een perforatie als zodanig in gebruik werden genomen. Was het goedkoper in productie? Ik weet het niet, maar vanaf 1949 werden de dienstzegels van een opdruk voorzien met de letters O.H.M.S. Die zien we in deel 3.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 7 februari 2017 om 09:10

    Geperforeerde zegels werden vroeger door veel verzamelaars beschouwd als “waardeloos” en meteen in de papiermand gegooid. Daardoor zou het best kunnen dat één en ander ondertussen niet meer zo algemeen is. Ik heb net even tussen mijn Canadese firmaperforaties gekeken, zonder resultaat. Overigens ben ik van mening dat die Canadese dienstzegels volwaardige vermelding verdienen in de catalogus.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)