Olympic Winter Games Beijing 2022: China - Postzegelblog

Olympic Winter Games Beijing 2022: China

5

De 24e Olympische Winterspelen in Beijing 2022 zijn beëindigd. Er deden sporters mee uit 91 landen. China is in het medailleklassement op de 3e plaats geëindigd en wordt nu beschouwd als wintersportland. Helaas was de Chinese overheid streng vanwege de coronapandemie. Er werden geen bezoekers toegelaten op de venues. Sporters moesten in hun eigen sportbubbel blijven. Veel Chinese zegels zijn uitgegeven van de Winterspelen.

Keuze Beijing en beleid uitgiftes

Zie ook mijn vorige blog over de keuze van Beijing als stad en de openingsceremonie:

https://www.postzegelblog.nl/2022/01/29/olympic-winter-games-beijing-2022-openingsceremonie/

China (2015): Successful bid Winter Olympic Games Beijing 2022. Zie het verschil met het definitieve ontwerp logo 2022.

 

China (2015): Successful bid for Winter Olympic Games Beijing 2022.

China staat bekend dat ze veel zegels uitgeven met het thema ‘sport’. Dus komen de Olympische Winterspelen op een goed moment om van alle onderdelen van de Spelen als zegels uit te geven in verschillende jaren. Daarnaast brengen ze ook veelal persoonlijke zegels uit van de medaillewinnaars.

China (2017): Logo’s Winterolympics and Paralympics 2022.

 

Mascottes Winterolympics en Paralympics

Bing Dwen Dwen werd ontworpen door Cao Xue, een hoofdontwerper aan de Guangzhou Academy of Fine Arts. Het organiserend comité had een wedstrijd uitgeschreven. Meer dan 5800 mensen uit 35 landen stuurden hun idee in. Uiteindelijk viel de keuze voor het pandabeertje met het astronautenpak van ijs. Het pak van Bing Dwen Dwen symboliseert de technologische ontwikkelingen en geeft aan dat de toekomst uit veel mogelijkheden bestaat. De naam Bing Dwen Dwen heeft verschillende betekenissen. Bing betekent ijs, puurheid en kracht in het mandarijn. Dwen Dwen wordt gebruikt voor robuustheid, levenslustigheid en staat tegelijkertijd symbool voor de jeugd. Samengevat betekent de naam dus zoveel als een krachtige, levenslustige en jeugdige ijsbron.
Op de sociale media valt te lezen dat Bing Dwen Dwen met zijn ijskostuum, gouden hart en liefde voor wintersporten klaar is om de echte olympische spirit met de hele wereld te delen. Dankzij het Chinese nieuwjaar (de start ervan valt samen met de Winter Spelen) liggen veel fabrieken een hele week stil, terwijl de vraag van Bing Dwen Dwen steeds groter werd. Urenlang moesten Chinezen in de rij staan om een ‘panda’ te kopen. Extra productie capaciteit werd ingehuurd. Verwachting is dat de mascotte circa 400 miljoen dollar op gaat leveren. Kassa!

China (2020): mascottes Bing Dwen Dwen en Shuey Rhon Rhon. De zegels worden uitgegeven in een mini-sheet van 12 zegels met een decoratieve velrand.

Shuey Rhon Rhon is een antropomorfe Chinese lantaarn. Lantaarns staan ​​voor oogst, feest, warmte en licht. De wensvorm aan de bovenkant symboliseert gunstig geluk. Het doorlopende patroon van de vredesduif en de Tempel van de Hemel symboliseren de vreedzame vriendschap en benadrukken de kenmerken van de plaats waar de evenementen plaatsvinden. Het decoratieve patroon bevat de traditionele Chinese papiersnijkunst. De sneeuw op het gezicht vertegenwoordigt de betekenis van ‘een val van seizoensgebonden sneeuw geeft de belofte van een vruchtbaar jaar. Shuey Rhon Rhon is ontworpen door Jiang Yufan, een student met als hoofdvak productontwerp aan het Jilin Art Institute of Design. Op de sociale media wordt gezegd dat ze ‘alvast onze harten heeft verwarmd’.

Tijdens de Olympische spelen kregen medaillewinnaars een gevulde versie van Bing Dwen Dwen tijdens de ceremonie onmiddellijk na afloop van hun wedstrijd. De gouden, zilveren en bronzen medailles worden uitgereikt tijdens een latere ceremonie op ‘Medal Plaza’ de dag erna. 

Introductie mascottes via leuke filmpjes en animaties:

https://www.youtube.com/watch?v=InqLgeRKuF4

https://www.youtube.com/watch?v=eM3WwPcT2-U

 

Thema ‘Together for a shared future’

‘Samen voor een gedeelde toekomst’ werd onthuld als het officiële motto van de Olympische en Paralympische Winterspelen in Beijing 2022 tijdens een ceremonie op 17 september 2021. Het organisatiecomité legde uit dat het motto de kracht van de Spelen vertegenwoordigt om als gemeenschap wereldwijde uitdagingen het hoofd te bieden, met een gedeelde toekomst voor de mensheid. De woorden weerspiegelen de noodzaak voor de wereld om samen te werken aan een betere toekomst, vooral gezien de moeilijkheden waarmee de COVID-19 pandemie wordt geconfronteerd.

China (2022): Thema – Together for a shared future (logo 2022 en sneeuwvlokje)

Thema Beijing 2022: het motto van eenheid en een collectieve inspanning demonstreert, de kernwaarden en visie van de Olympische Beweging belichaamt, en het doel om eenheid, vrede en vooruitgang in de wereld na te streven. Beijing 2022 zorgde er ook voor dat het motto rekening hield met de kernwaarden van de Paralympische Spelen, met name de rol die ze spelen bij het bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.

Zegel wordt uitgegeven in mini-sheets van 12 zegels.

Chen Ning, directeur-generaal van de afdeling Cultuur en Ceremonies van Peking 2022, zei over het motto: ‘Samen voor een gedeelde toekomst’ weerspiegelt de bijdrage van Beijing 2022 aan de Olympische geest en de bijdrage van Beijing als de allereerste dubbele Olympische en Paralympische stad. Op basis van de slogan van de Spelen van 2008 in Beijing, ‘One World, One Dream’, belichaamt het niet alleen het concept van delen, maar vat het ook de huidige polsslag van de wereldwijde pandemie en weerspiegelt het de gemeenschappelijke ambities van alle landen ter wereld om lid te worden samen voor een betere toekomst.’

Zegel wordt uitgegeven in mini-sheets van 12 zegels.

 

Venues

China (2021): Four venues

Op 23 juni 2021 is de Internationale Olympische Dag. China Post heeft een set van vier herdenkingszegels en een souvenirvel uitgegeven voor de ‘Beijing 2022 Olympische Winterspelen-Competition Venue’. Dit zijn de Shougang-skischans, het nationale zwemcentrum en het nationale skischanscentrum, het nationale sneeuwscootersleecentrum en de nationale schaatshal. Deze locaties bevinden zich in de drie gebieden Beijing, Yanqing en Zhangjiakou Chongli. De architecturale vormen en het natuurlijke landschap vullen elkaar aan en worden een ander meesterwerk van cultureel erfgoed. Het is niet alleen een troef van hoge kwaliteit die de mensen ten goede komt, het voegt ook een nieuw Chinees symbool toe aan de architectuurgeschiedenis van de wereld.

China (2021): Nationale schaatshal.

 

Sporten

De volgende sporten worden gehouden:

 • Alpineskiën (6-19 februari)
 • Bobsleeën (13-20 februari)
 • Biatlon (5-19 februari)
 • Langlaufen (5-20 februari)
 • Curling (2-20 februari)
 • Freestyle skiën (3-19 februari)
 • Kunstschaatsen (4-20 februari)
 • IJshockey (11-20 februari)
 • Rodelen (5 – 10 februari)
 • Noordse combinatie (9 – 17 februari)
 • Snowboarden (5 – 15 februari)
 • Schansspringen (5 – 14 februari)
 • Skeleton (10 – 12 februari)
 • Schaatsen (5 – 19 februari)
 • Shorttrack (5 – 16 februari)

 

China (2018): Cross-country skiing, Alpine skiing, Biathlon, Freestyle skiing.

 

China (2020): Short track speed skating, Figure skating, Speed skating, Curling, Ice hockey.

 

Vrijwilligers

Zonder vrijwilligers geen Spelen want er zijn vele helpende handen nodig die ook nog buitenlandse talen kunnen spreken. Beijing zal 27.000 vrijwilligers werven voor de Olympische Winterspelen en 12.000 voor de Paralympische Winterspelen.

China (2019): Logo’s Winterolympics and Paralympics 2022 en Volunteer.

Vrijwilligers voor games zijn onderverdeeld in twee brede categorieën: algemene en gespecialiseerde vrijwilligers. Gespecialiseerde vrijwilligers zijn degenen die professionele kennis, vaardigheden en expertise hebben op een bepaald gebied, inclusief taal-, medische of rijdiensten. Niet-gespecialiseerde vrijwilligers zijn algemene vrijwilligers.

Vrijwilligers van de Spelen zullen diensten verlenen bij/voor de openings- en sluitingsceremonie, competitie en/of andere evenementen van de Spelen op locaties of faciliteiten in de wedstrijdzones van Peking, Yanqing of Zhangjiakou. De werkgebieden die openstaan ​​voor vrijwilligerswerk omvatten internationale betrekkingen, wedstrijdactiviteiten, persactiviteiten en uitzendingen, locatie activiteiten, marketing, human resources, technologie, culturele programma’s, logistiek, veiligheid en transport etc.

 

Wintersportland

In de laatste twee Winterspelen van 2014 (Sotsji) en 2018 (Pyeongchang) behaalde China in totaal 9 en 9 medailles. Nu heeft het thuisland zich ontwikkeld als wintersportland en heeft natuurlijk het thuisvoordeel. In 2022 behaalde China 15 medailles. In de medaillespiegel van 2022 eindigde China op de derde plaats vlak onder de wintersportlanden Noorwegen en Duitsland maar wel boven Verenigde Staten. Nederland behaalde in totaal 17 medailles en eindigde als 6e in de medaillespiegel.

 

 

 

 

 

 

 

Ongeveer 1,4 miljard Chinezen leven in de Volksrepubliek China, dat daarmee qua inwoners het grootste land ter wereld is. De Chinese regering heeft als doel gesteld vier jaar geleden, dat minimaal 300 miljoen Chinezen op de schaats of op de latten (ski of langlauf) zouden kunnen sporten in hun vrije tijd. Banen werden overal aangelegd om te kunnen sporten. Het Chinees Olympisch Comité meldt dat deze doelstelling behaald is. Er zijn circa 345 miljoen Chinezen die intussen ‘wintersporten’. En als het niet kan met de materialen dan worden Chinezen inventief. Waarom geen curling met pompoenen als er geen ijs is, of ijshockey op skeelers.

 

Meer info

Team NL: https://teamnl.org/beijing2022

Winter Spelen volgen op alle media:

https://www.sportnext.nl/media/zo-kijk-en-volg-je-de-olympische-winterspelen-in-peking/

Volledige openingsceremonie 4 februari 2022:

https://www.npostart.nl/nos-olympische-spelen-openingsceremonie/04-02-2022/POW_05236334

Volledige sluitingsceremonie 20 februari 2022:

https://www.npostart.nl/nos-olympische-spelen-sluitingsceremonie/20-02-2022/POW_05236597

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch China Volksrepubliek China vóór 1949 Taiwan Olympische WinterspelenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 21 februari 2022 om 14:39

  Ik heb vooral genoten van onze schaatsters Irene Schouten en Suzanne Schulting.

 • B op 21 februari 2022 om 17:53

  Leuk blog; mooie zegels; een wintersportland zal China echter niet gaan worden.

 • Lars op 23 februari 2022 om 12:50

  Wat hebben de twee laatste zegels uit Taiwan met het artikel te maken?

 • willem hogendoorn op 23 februari 2022 om 14:40

  Ik vroeg me dat ook af Lars.
  Uiteindelijk zag ik pompoenen op deze zegels staan, en de Chinezen denken dat je deze ook kan gebruiken bij curling

 • Randy Koo op 23 februari 2022 om 14:41

  Staat in de laatste zin. Als er geen ijs is, spelen Chinezen met pompoenen op een glad veld. Zeer inventief! Taiwan heeft pompoenen zegels uitgegeven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)