De Dienstzegels van Canada (deel 1) - Postzegelblog

De Dienstzegels van Canada (deel 1)

1

Verzamelaars van postzegels van Canada kennen ze wel, de dienstzegels met OHMS en G als opdruk op bestaande frankeerzegels. OHMS staat voor On His Majesty’s Service en G voor Government. Maar de postzegels die door middel van een perforatie OHMS tot dienstzegels werden gewijzigd, zijn minder bekend.

OA 104a
OA 104b

 

OA 105a
OA 105b

In 1923 ging het Departement van Financiën van Canada over tot het perforeren van bestaande postzegels met een perforatie in de vorm van vier letters: OHMS. Deze postzegels werden als verplicht frankeermiddel geleverd aan de provinciale kantoren. De zogenoemde ‘Admiraal uitgifte’ van 1911 tot 1925 werd daarvoor gebruikt met de waarden van 1 cent tot en met 1 dollar.

OA 122a
OA 122b

Dat de perforatie OHMS niet altijd mooi in het midden terechtkwam is te zien aan het voorbeeld van de waarde van 1 dollar waarbij de letter M bijna samenvalt met de tanding. Ook kwam het voor, en dat is tevens te zien in dit voorbeeld, dat de perforatie ‘kopstaand’ werd aangebracht.

OA 142a
OA 142b

Ook postzegels uit de historische serie postzegels van 1927 werden voorzien van de perforatie OHMS. De zegels in breed formaat werden twee maal geperforeerd.

OA 149a
OA 149b

 

OA 153a
OA 153b

 

In 1928 werd de nieuwe uitgekomen serie postzegels met afbeelding van Koning George V eveneens van de perforatie voorzien. Deze uitgifte staat, vanwege de vorm van de omlijsting van het woord CANADA, bekend als de ‘scroll’ uitgifte.

OA 155a
OA 155b

Naast de lagere waarden tot en met 8 cent ook de hogere waarden vanaf 10 cent tot en met 1 dollar.

OA 162a
OA 162b

 

OA 164a kopstaand
OA 164b kopstaand

 

Daarna volgde in 1930 de zogenoemde ‘Arche/Leaf’ uitgifte, vanwege de twee esdoornbladeren in de bovenhoeken van de afbeelding en de boogvormige omlijsting om de koning. Ook hier weer normale stand van de perforatie OHMS alsmede ‘kopstaand’.

OA 165b Missing pin S detail

Voor het eerst zag ik hier het ontbreken van een gat door een afgebroken perforatie pen bij de letter ‘S’. Gerekend vanaf boog van de letter linksonder is het de derde pen. In de afbeelding is de linkerpen aan de bovenzijde van de letter ‘O’ afgebroken, maar nog wel te zien met een ‘moet’ van de afgebroken punt van de naald.

OA 175

OA 190

 

Ook de hogere waarden werden wederom voorzien van de perforatie OHMS, in tweevoud. Bovenstaande afbeelding van de 20 cents heeft een ‘kopstaand’ perforatie. Daarnaast een postzegel met afbeelding van Etienne Cartier, uitgegeven op 30 september 1931.

OA 195a
OA 195b

Van de medaillonserie werden alle waarden geperforeerd met OHMS.

OA 197a missing pin
OA 198

 

Bovenstaande afbeelding van de 3 cents heeft de eerder beschreven perforatie afwijking waarbij een pen in de letter ‘S’ is afgebroken alsmede de ‘moet’ van de afgebroken pen in de letter ‘O’.

OA 203a
OA 203b

 

De postzegel met opdruk uitgegeven ter gelegenheid van de Wereld Graan Tentoonstelling en Conferentie van 1933 kreeg twee perforaties OHMS. Daarna volgden nog de uitgifte ter gelegenheid van het Zilveren Jubileum van Koning George V van 4 mei 1935, de postzegels met afbeelding van de koning en de postzegels met diverse afbeeldingen, de series uit 1937 en 1938.

OA 248

Als laatste de drie zegels uitgegeven ter gelegenheid van het koninklijk bezoek aan Canada in 1939. Tevens werden nog zes luchtpostzegels en negen postzegels speciaal voor expresse zendingen geperforeerd met OHMS. In totaal werden 122 verschillende postzegels door het Ministerie van Financiën gewijzigd in dienstzegels door middel van de perforatie OHMS. Dan nog iets bijzonders en misschien ook een reden dat deze postzegels met perforatie minder worden verzameld. Doordat de perforatie van overheidswege werd aangebracht en de postzegels rechtstreeks werd gezonden naar de provinciale kantoren voor interne frankering van te verzenden poststukken, zijn deze NIET verkocht aan verzamelaars en postzegelhandelaren in ongebruikte staat. Men kon ze alleen ‘echt gebruikt’ verzamelen, zelfs niet met een stempelafdruk op verzoek. In 1935 werd echter de opdracht om de perforatie OHMS aan te brengen gegeven aan de officiële postdienst van Canada. Die postzegels konden wel, onder strikte voorwaarden, aan verzamelaars worden verkocht. De opdrukvorm OHMS van de Canadese Post wijkt af van die van het Ministerie van Financiën. Want die gebruikte een groot model OHMS. De perforatie is te herkennen aan het aantal perforatiegaten in verticale poten van de letter H dat vijf bedroeg. Het model van de Post is kleiner en de poten van de letter H hebben daar vier gaten. Maar dat leest u in deel 2.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada KoningshuizenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Patrick Lava op 31 januari 2017 om 19:25

    Interessante aanvulling. Stanley Gibbons vermeldt laconiek “We do not list stamps perforated O.H.M.S.”. Verder niets. Wellicht een later nooit herroepen “wraakmaatregel” van de catalogusuitgever annex postzegelhandelaar omdat die zegels niet verkrijgbaar waren voor commerciële doeleinden? Overigens worden ook de dienstzegels van Australië, uitgegeven door de deelstaten na 1913, door Stanley Gibbons stiefmoederlijk behandeld (de uitgiften voor het gehéle Australische grondgebied worden daarentegen wél vermeld). Hier geeft SG als reden op: “These States issues are outside the scope of this catalogue”. Kan best, maar ik verzamel ze tóch.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)