De Dienstzegels van Canada (deel 3) - Postzegelblog

De Dienstzegels van Canada (deel 3)

0

Postzegels met de opdruk O.H.M.S. in plaats van de perforatie OHMS hadden slechts een zeer kort leven. De Canadese Postdienst was, waarschijnlijk omdat het goedkoper was, overgegaan tot het laten bedrukken van bestaande postzegels met de opdruk om deze te veranderen in dienstzegels.

 

O 2
O 4

 

Omdat er blijkbaar nog grote voorraden van enkele lage frankeerwaarden van de zogenoemde ‘oorlogsuitgifte’ aanwezig waren, werden die postzegels met de afbeelding van Koning George VI in uniform van de opdruk voorzien. Het waren de 1 cent, 2 cent, 3 cent en 4 cent.

O 1 blok plaat 31

Bovenstaand voorbeeld is van de 1 cent plaat 31! Speciaalverzamelaars in Noord Amerika zoeken deze hoekblokken. Van de 4 cent heb ik zelfs plaat 49 en 50 gezien.

O 1 strip van 3

 

O 1 strip van 3 narrow

Alle vier de waarden kan men op twee manieren verzamelen. Want er wordt onderscheid gemaakt tussen de normale opdrukvorm en een opdrukvorm met een kleinere spatiering tussen de opdrukken van de eerste en tweede zegel gerekend vanaf de linker velrand. Deze laatste variant is uitsluitend te herkennen als strip van drie stuks. Let daarbij per strookje op de plaats waar de letter ‘O’ begint van de opdruk. Op de bovenste strip is dat telkens boven het cijfer 1. Bij de onderste strip begint de eerste letter ‘O’ boven het cijfer 1 en raakt de zijkant van de omlijsting niet. Bij de twee andere zegels raakt de letter ‘O’ de zijkant wel. Een andere afwijking is het ontbreken van de punt na de letter ‘S’, maar deze zijn veel moeilijker te vinden.

O 6
O 8

 

O 9
O 10

Bij de opdrukken op de ‘vredesuitgifte’ komt de afwijking zonder punt na de letter ‘S’ ook voor maar alleen op positie 47 van een aantal vellen.

O 11

In 1950 werd ook de postzegel van 50 cent met een afbeelding van oliebronnen voorzien van een opdruk.

O 12

O 13

 

O 15A blok

De permanente postzegels met afbeelding Koning George VI werd eveneens met de opdruk O.H.M.S. veranderd in dienstzegels.

CO 1 blok

De luchtpostzegel van 7 cent met afbeelding van een Canadese gans werd ook van een opdruk voorzien.

EO 1

Als laatste van 1950 de expresse zegel van 10 cent. In totaal zijn 17 postzegels uit 1949 en 1950 door de Canadese Postdienst bedrukt met de letters O.H.M.S. In 1950 werden de letters O.H.M.S. vervangen door de letter ‘G’. Daarover leest u in deel 4.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)