Leiden kleurt Oranje - Postzegelblog

Leiden kleurt Oranje

2

Al wandelend door Leiden zag ik een aantal ‘oranje verlichte’ gebouwen. Is het Koningsdag? Is het Nederlandse voetbalelftal wereldkampioen? Nee, het is de Internationale VN-campagne tegen vrouwengeweld, waar Leiden aan meedoet. Deze duurt van 25 november tot en met 10 december 2020.

Orange the World
Geweld tegen vrouwen is overal ter wereld een groot probleem. Gemiddeld krijgt één op de drie vrouwen hiermee te maken. In ons (mooie) Nederland blijkt dat zelfs 45% te zijn, dus bijna de helft.
De Verenigde Naties heeft daarom 25 november benoemd als Internationale Dag tegen ‘Geweld tegen Vrouwen’ onder de naam ‘Orange the World’. Waarom Oranje? Oranje is de kleur van het plezier en optimisme. Daar hebben alle vrouwen recht op. Daarom: Orange the World. De kleur van het Kika-logo (kinderenkankervrij) is ook oranje zoals we op deze postzegel kunnen zien. Optimisme!

Meldpunt
Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken heeft dit bij een instantie. Voor dit gebeurt, hebben vaak al vele geweldsincidenten plaatsgevonden. Laagdrempelig melden is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen. Daarom staat dit jaar in Nederland het melden van geweld centraal. Spanje opende in 2008 al een landelijk telefoonnummer om vrouwengeweld te melden: ‘016’


Vrouwenrechten
Gelukkig is er steeds meer aandacht voor Vrouwenrechten. Dit zijn de rechten en vrijheden die wereldwijd worden opgeëist voor vrouwen en meisjes. Zij vormden de basis van de vrouwenbeweging in de 19e eeuw en de feministische beweging in de 20e eeuw. Postzegels over Vrouwenrechten komen regelmatig voor, zoals hier op een postzegel van Monaco. Mooie zegel.

Postzegels ‘stop geweld tegen vrouwen’
Een aantal Zuid Amerikaanse landen kozen in 2015 voor een gemeenschappelijke uitgifte tegen Vrouwengeweld. Dit betroffen de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala en Bolivia.

Van de Europese landen vind ik de uitgiften van Oostenrijk en Duitsland wel treffend. Geen Geweld tegen Vrouwen! Vooral Oostenrijk brengt dit item heftig in beeld.Ook diverse postzegels van de Balkanlanden besteden aandacht aan dit onderwerp, zoals Kosovo en Kroatië. Goed dat deze landen hier op deze manier aandacht aan besteden.Gendergerelateerd geweld
Gendergerelateerd geweld tegen vrouwen is geweld dat vrouwen treft omdat zij vrouw zijn, of dat hen buitenproportioneel vaak treft. Voorbeelden van gendergerelateerd geweld zijn mishandeling door een (ex-)partner, verkrachting en stalking. San Marino gaf in 2014 al een serie postzegels uit tegen gendergeweld, waarvan ik hier één zegel met een vrouwspersoon laat zien.

Mensenhandel
Over mensenhandel bestaan veel definities. Ik houd het simpel. Mensenhandel is het verhandelen van mensen (meestal vrouwen en/of kinderen) die in de prostitutie moeten gaan werken. Ik kreeg een koude rilling toen ik de postzegels zag die Chili hierover had uitgegeven. Mensen met een barcode op hun rug. Handelswaar dus. Verschrikkelijk.

Orange the World postzegels
Moldavië is volgens mij het eerste land dat dit jaar een postzegel over 25 november (Orange the World) uitgaf. Wie volgt.

Dat PostNL hierover een postzegel zal uitgeven, verwacht ik niet. Daarom verheugt het mij dat Leiden oranje gekleurd is. Wellicht laat ik een persoonlijk postzegel maken van een mooie oranje foto, zoals bijvoorbeeld die van het Museum Volkenkunde die mijn vrouw gemaakt heeft.

Bronnen: https://www.orangetheworld.nl/
Postzegel Kika: https://hemelop.nl/de-zegels/goed-doel/2016-kika

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Duitsland MonacoNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,63 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Frans Hemelop op 8 december 2020 om 11:26

    Indrukwekkend onderwerp, Willem.
    Het is droevig en beschamend dat PostNL dit soort onderwerpen is gaan schuwen.
    Het moet vooral leuk zijn, is daar de gedachte. Vooral geen standpunt innemen of internationaal meedoen.

  • Annet op 8 december 2020 om 21:49

    Wat heftig wat er allemaal gebeurt en tegelijkertijd mooi en heftig om te te zien dat op postzegels is weergegeven. Mooi stuk vader!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)