De Dienstzegels van Canada (deel 5) - Postzegelblog

De Dienstzegels van Canada (deel 5)

0

Door het overlijden van Koning George VI op 6 februari 1952 en de opvolging door Koningin Elizabeth II was het nodig om nieuwe permanente postzegels aan te maken met haar afbeelding. Dat vergde de nodige tijd en pas in 1953 verschenen de eerste vijf postzegels met haar beeltenis.

Canada O30
Canada O31

Maar eerst verschenen nog enkele andere postzegels. Zoals de zegel van 20 cent gewijd aan de papier industrie op 1 april 1952 en de 7 cent met een afbeelding van een Canadese gans op 3 november 1952.

Canada O32

De waarde van 1 dollar met een afbeelding van een totempaal van een stam aan de kust van de Grote of Stille Oceaan werd op 2 februari 1953 uitgegeven. Alle drie de waarden werden voorzien van de opdruk met de letter ‘G’ van Government.

Canada O33
Canada O37

Pas in 1953 werden vijf postzegels uitgegeven met een portret van Elizabeth II. De afbeelding was ontworpen aan de hand van een foto vervaardigd door Yousuf Karsh, toen een van de bekendste fotografen in Canada. Hij was afkomstig uit Turkije en in zijn 16de levensjaar emigreerde hij via Syrië naar Canada. Hij werd wereldberoemd door zijn foto van Winston Churchill die hij maakte in 1941.

Canada O38

De postzegel met als thema ‘Textiel industrie’ werd op 2 november 1953 uitgegeven en werd ook overdrukt met de letter ‘G’.

Canada O40
Canada O41

 

Canada O43
Canada O44

Nieuwe postzegels met een portret van Elizabeth II vervaardigd door Dorothy Wilding verschenen in 1954. Het waren vier waarden die de letter ‘G’ kregen. De opdruk van de letter komt niet overal op precies dezelfde plaats op de zegel voor. Dat is goed te zien bij strookjes van drie zegels (ook de wijze van verzamelen!) waarbij de letter G niet altijd dezelfde spatiëring heeft. Vooral bij de 5 cent kan men vele variaties vinden voor de positie van de letter G. Tot zelfs over het rechter oog van het portret komt de opdruk voor.

Canada O39

O 39 blok gewoon G detail
O 39 blok links boven detail G

Op 21 februari 1955 werd een postzegel uitgegeven met een afbeelding van een Eskimo in een kajak voor een ijsberg, turend naar een overkomend vliegtuig. Ook deze zegel werd omgevormd tot dienstzegel door opdruk van de letter ‘G’. Deze letter G bestaat in twee typen waarbij de onderste boog van de letter bij de opdruk van 1961 (nieuwe oplage) schuin omhoog loopt naar rechts, zoals op de afgebeelde postzegel. Deze letter, door verzamelaars in Canada ‘vliegende G’ genoemd, komt ook voor bij de nieuwe oplagen van 1961 en van de 50 cent ‘Textiel’.

Canada O45

Een nieuwe postzegel gewijd aan de papierindustrie verscheen op 7 juni 1956 in de waarde van 20 cent. Ook deze zegel ken twee verschillende typen voor de letter ‘G’ waarvan het tweede type werd gebruikt in 1961.

Canada O46
Canada O47

 

Canada O48
Canada O49

De laatste postzegels die met de letter ‘G’ werden overdrukt verschenen in 1963. Het waren zegels uit de zogenoemde ‘Cameo’ serie. Het portret werd vervaardigd door Ernst Roch uit Montreal. De koningin poseerde twee maal voor hem. Het uiteindelijke portret dat op de postzegel werd gebruikt leek veel op een camee, vandaar de benaming.

Canada O48 stompe G

Canada O48 stompe G gewoon
Canada O48 stompe G detail

Men kan ook hier een variant ontdekken in de opdrukletter G. De linker letter toont een normaal type; de rechter letter wordt ‘stomp’ genoemd vanwege het ontbreken van de rechter horizontale schreef. De afwijkende letter is te zien op de onderste zegel links in het blokje. Eind 1963 werd het gebruik van dienstzegels in Canada afgeschaft. Met alleen de dienstzegels van Canada als uitgangspunt kan men een mooie, gevarieerde verzameling aanleggen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Winston ChurchillNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)