Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 4) - Postzegelblog

Kanaaleilanden in de Tweede Wereldoorlog (deel 4)

0

Twee postzegels werden in 1948 uitgegeven gewijd aan de kanaaleilanden Guernsey en Jersey. De waarden waren 1D rood en 2½D blauw met afbeeldingen van het oogsten van zeewier, de Vraic.
De uitgiftedatum was 10 mei 1948. De twee zegels werden vervaardigd naar tekeningen gemaakt door Edmund Blampied die ook de serie van zes zegels voor Jersey had ontworpen.

Maar nu even terug naar de wapenzegels die in Guernsey en Jersey in omloop waren gebracht. De postale autoriteiten op beide eilanden waren bang dat de Duitse Postdienst postzegels zou uitbrengen die in Duitsland waren vervaardigd met afbeeldingen van Hitler of een hakenkruis. Zij vroegen toestemming om noodpostzegels te mogen vervaardigen voor de beide eilanden. Van de Duitse bezetter werd inderdaad toestemming verkregen maar er was wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Geen vermelding van de landsnaam Engeland of afbeeldingen die verwezen naar de koning. Na druk overleg werd besloten dat alleen de naam van het eiland, de waarde en het wapen van het eiland mochten voorkomen op de noodzegels.

De Duitsers wisten echter niet dat dit wapenschild met de drie luipaarden ook het persoonlijk zegel van de koning was, zoals het ook voorkwam op de persoonlijke standaard van de koning. Dit wapen was al op het einde van de 13de eeuw toegekend door Koning Edward I.

Of beide ontwerpers van de noodzegels met elkaar contact hebben gehad is niet zeker maar waarschijnlijk wel. Want samen hebben zij een staaltje van passief verzet gepleegd tegen de Duitse bezetters.

Ontwerper Vaudin had in de vier hoeken van de omranding van de drie zegels de letter V ingetekend. De letter V voor Victory. Deze subtiele toevoeging is nooit door de bezetters opgemerkt!

Maar nog bonter maakte Majoor Norman Victor Lacey Rybot zijn ontwerp voor de noodzegels van Jersey. Zo op het oog is er niets bijzonders aan de zegel van 1D te zien die eerst uitkwam. Maar bij vergroting zijn in de vier hoeken van de omranding de letters A te ontdekken.

De eilandbewoners hebben dit wel ontdekt maar hielden wijselijk hun mond. Waar stonden die letters voor? Het waren de vier eerste letters van Latijnse woorden: Ad Avernum Adolph Atrox ofwel loop naar de hel, bloeddorstige Adolf!

Ook bij de noodzegel van ½D paste hij hetzelfde toe in de omranding, maar nu met de letters A A in de bovenrand (voor het gemak is het tweede plaatje een omgekeerde afbeelding)

en de letters B B in de onderste omranding. Die letters staan voor: Atroicious Adolph en Bloody Benito. Zo kreeg de Italiaanse bondgenoot er ook van langs! Atroicius betekent Afschuwelijk.

Ook hier het wapen van de standaard van de koning.
De twee postmeesters van de eilanden, Oscar Mourant van Jersey en H.C. Chapell van Guernsey werden, nadat de ‘stunt’ met de noodzegels algemeen bekend was geworden, gepromoveerd tot hoofd-postmeester terwijl Koning George VI hen beiden de onderscheiding O.B.E. toekende, de Order of the British Empire.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Jersey Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,83 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)