Postzegels voor bezet Engeland? - Postzegelblog

Postzegels voor bezet Engeland?

1

Hoe zouden de postzegels voor bezet Engeland er uit gezien hebben?
Ik heb een ontzettend goeie televisie serie gezien. De serie werd uitgezonden op ‘BBC First’, een prima toegevoegde zender, waar heel veel goede detectives en andere verhalen uitgezonden worden mèt ondertiteling.

Die ondertiteling is cruciaal want daardoor gaan de finesses niet verloren! Deze serie is gebaseerd op het boek van Len Deighton ‘SS-GB’, een fictief verhaal waarin het ‘Herr Hitler’ wel gelukt is om Engeland te bezetten, nadat hij de ‘Battle of Britain’ wel had gewonnen en het Verenigd Koninkrijk zou hebben veroverd. Hij zou er ongetwijfeld zijn handen aan vol gehad hebben want zo snel laten die Britten zich natuurlijk niet knechten. Om de opnames zou getrouw mogelijk aan de inhoud van het boek weer te geven heeft men zelfs nazivlaggen aan een gedeeltelijk in puin geschoten Buckingham Palace, gehangen, een heel ongemakkelijk gevoel overkomt je als je het ziet.

Een door Duitsland bezet Engels gebied, had z’n eigen zegels.

Volgens Derek Perry was er echter een detail onjuist. Een postzegel met het portret van Adolf Hitler, waarbij net opschrift: ‘Grossdeutsches Reich’ met een waarde van 20 mark. Zo’n postzegel zou nooit uitgegeven zijn voor gebruik in Brittannië.


Postzegels voor gebruik in bezette landen, werden ontworpen conform het idee dat Hitler over dat land had. Alleen landen die volledig in Duitsland opgenomen waren kregen zegels met het opschrift ‘Grossdeutsches Reich’. Landen die onder de directe controle stonden, dus eigenlijk als protectoraat werden aangezien, een soort kolonie dus, kregen opschriften die de Duitse bezetting lieten blijken. Bijvoorbeeld Polen, daar had men zegels met het opschrift: General Gouvernement’. Deze bezette gebieden hadden door Hitler aangestelde gouverneurs.
In Frankrijk bijvoorbeeld, werd weliswaar het woord ‘République’ geschrapt, maar de valuta bleef de ‘Franc’ en de illustraties benadrukten de Franse identiteit.

In Engeland zou hetzelfde gebeurd zijn, dus géén kronen en koningen/ koninginnen, maar wel stads- en dorpsgezichten, plattelandstaferelen en een valuta in ‘pence’. Hitler wist immers dat hij van Engeland nooit een deel van Duitsland zou kunnen maken. De postzegels zouden er gewoon Brits uitgezien hebben.
Hier in Nederland kun je amper het verschil zien, als je naar het postzegelbeeld kijkt, tussen het vrije land en het bezette gebied. Het was zelfs zo dat de postzegels met de afbeelding van Wilhel-mina, hun waarde behielden en gebruikt zouden kunnen worden voor verzending. Daar zijn voorbeelden van te vinden. De postzegels werden wat meer gekoppeld aan sagen en legenden en de link naar het koningshuis ontbrak. Polen werd uitgegomd. Dat land bestond postaal tussen 39 en 44 niet meer. Evenzo Tsjechoslowakije. Dat veranderde in het ‘Protektorat Böhmen und Mähren’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Groot Brittannië Nederland Polen Duitse rijk Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Prins op 3 oktober 2017 om 17:53

    Evenzo Tsjechoslowakije. Dat veranderde in het ‘Protektorat Böhmen und Mähren’.

    Dat is wel heel kort door de bocht.

    Tsjecho-Slowakije brak door de Duitse expansie op in een paar delen. Bohemen en Moravië is het deel van Tsjechië dat in W.O.II een Duits protectoraat werd. Andere delen van Tsjechië waren voor W.O.II al als Sudetenland door Duitsland overgenomen. Het Slowaakse deel van Tsjecho-Slowakije werd een Duitse vazalstaat.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)